Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nitrogen-vekst truer dyr og planter

Ny doktorgradsavhandling viser at det blir stadig mer nitrogen i Svalbard-naturen.

Tekst:

Publisert:

Det er Johannes Rafael Kühnel som i sin doktorgrads­avhandling har avdekket økningen av nitrogen på Svalbard. Resultatene har han blant annet funnet ved å studere nedbørsdata for Ny-Ålesund.

Kühnel mener nitrogenet stammer fra energi- og matproduksjon i Europa. Dette fraktes til Arktis luftveien og ender på Svalbard via regn, tåke og snø.

Forskeren mener at nedbørsmengden vil øke i Arktis de neste par tiårene. Dette vil øke mengden av nitrogen som avsettes på Svalbard, noe som igjen vil true øygruppas økosystem ytter­ligere, tror Kühnel.

Nitrogenforurensning påvirker dyre- og plantelivet negativt og kan føre til dårlig vannkvalitet og skadelig oppblomstring av alger langs kysten.

7. februar disputerte Kühnel for sin doktorgradsavhandling ved Universitetet i Oslo. Arbeidet er utført ved Norsk Polarinstitutt i samarbeid med universitetet.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!