Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nitrogen-vekst truer dyr og planter

Ny doktorgradsavhandling viser at det blir stadig mer nitrogen i Svalbard-naturen.

Det er Johannes Rafael Kühnel som i sin doktorgrads­avhandling har avdekket økningen av nitrogen på Svalbard. Resultatene har han blant annet funnet ved å studere nedbørsdata for Ny-Ålesund.

Kühnel mener nitrogenet stammer fra energi- og matproduksjon i Europa. Dette fraktes til Arktis luftveien og ender på Svalbard via regn, tåke og snø.

Forskeren mener at nedbørsmengden vil øke i Arktis de neste par tiårene. Dette vil øke mengden av nitrogen som avsettes på Svalbard, noe som igjen vil true øygruppas økosystem ytter­ligere, tror Kühnel.

Nitrogenforurensning påvirker dyre- og plantelivet negativt og kan føre til dårlig vannkvalitet og skadelig oppblomstring av alger langs kysten.

7. februar disputerte Kühnel for sin doktorgradsavhandling ved Universitetet i Oslo. Arbeidet er utført ved Norsk Polarinstitutt i samarbeid med universitetet.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!