Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ni plasser å holde seg unna

Dette vraket utenfor Longyearbyen er ett av i alt åtte som ble lokalisert da havbunnen til Ny-Ålesund ble scannet i august. FOTO: Dag Nævestad

Ni plasser å holde seg unna

Det kan være flere interessante vrak på havbunnen mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Da sonarskipet «Fugro Helmert» scannet havbunnen ble det funnet i alt ni objekter som fiberkabelen, som skal legges neste år, ikke må ligge i nærheten av.

– Av de ni posisjonene er det antageligvis åtte som er vrak. Det siste synes å være en container, og den ligger like i nærheten av Longyearbyen, forteller marinarkeolog Dag Nævestad som var med på toktet i august.

Et av vrakene ligger like utenfor Hotellneset ved byen. Da traseen ble tegnet inn tidligere skulle kabelen gå rett over dette stedet. Det blir det nå ikke noe av.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!