Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nesten-ulykke i Svea Nord

Det var i forbindelse med oppfaring i DT2 at en 400 kilo tung stein raste ned fra hengen da den ene hengstøtta ble tatt ned. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Nesten-ulykke i Svea Nord

En 400 kilo tung stein raste fredag for to uker siden ned fra hengen i Svea Nord og var like ved å treffe en gruvearbeider.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var under bolting av hengen i forbindelse med oppfaring i DT2 at nesten-ulykken skjedde.
To gruvearbeidere drev med oppfaring med en såkalt ABM, en maskin som bryter kull og bolter samtidig. Maskinen har to hengstøtter som kjøres opp i hengen mellom hver bolting, og da nesten-ulykken skjedde var den ene hengstøtta kjørt opp og tatt ned igjen uten at fjellet var sikret i mellomtiden.

Sprekkdannelser
– Den ene gruvearbeideren hadde glemt å legge på en plate, så den ene hengstøtta var kjørt opp og tatt ned igjen rett etterpå, forklarer gruvesjef Per Nilssen.
Den mekaniske påvirkningen fra hengstøtta kombinert med sprekkdannelser i fjellet var trolig årsaken til at en 400 kilo tung stein raste ned og var nær ved å treffe den ene gruvearbeideren.

Går gjennom rutinene
Nilssen understreker at det ikke er noen rutiner som er brutt, og han sier selskapet har gått gjennom rutinene etter hendelsen.
– Vi har ikke hatt rutiner som kunne fange opp den lille uoppmerksomheten som skjedde i dette tilfellet. Den siste uka har vi blant annet gjort den endringen at det nå skal settes opp en ekstra bolterast mellom hovedrastene så det blir et tettere boltemønster. Dermed blir det usikrede området mellom der det er boltet og dit man flytter maskinen mindre. Det er fremdeles mulig at det kommer ned stein, men de skal ikke kunne treffe operatørene, sier Nilssen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!