Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nesten-ulykke i Svea Nord

Det var i forbindelse med oppfaring i DT2 at en 400 kilo tung stein raste ned fra hengen da den ene hengstøtta ble tatt ned. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Nesten-ulykke i Svea Nord

En 400 kilo tung stein raste fredag for to uker siden ned fra hengen i Svea Nord og var like ved å treffe en gruvearbeider.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var under bolting av hengen i forbindelse med oppfaring i DT2 at nesten-ulykken skjedde.
To gruvearbeidere drev med oppfaring med en såkalt ABM, en maskin som bryter kull og bolter samtidig. Maskinen har to hengstøtter som kjøres opp i hengen mellom hver bolting, og da nesten-ulykken skjedde var den ene hengstøtta kjørt opp og tatt ned igjen uten at fjellet var sikret i mellomtiden.

Sprekkdannelser
– Den ene gruvearbeideren hadde glemt å legge på en plate, så den ene hengstøtta var kjørt opp og tatt ned igjen rett etterpå, forklarer gruvesjef Per Nilssen.
Den mekaniske påvirkningen fra hengstøtta kombinert med sprekkdannelser i fjellet var trolig årsaken til at en 400 kilo tung stein raste ned og var nær ved å treffe den ene gruvearbeideren.

Går gjennom rutinene
Nilssen understreker at det ikke er noen rutiner som er brutt, og han sier selskapet har gått gjennom rutinene etter hendelsen.
– Vi har ikke hatt rutiner som kunne fange opp den lille uoppmerksomheten som skjedde i dette tilfellet. Den siste uka har vi blant annet gjort den endringen at det nå skal settes opp en ekstra bolterast mellom hovedrastene så det blir et tettere boltemønster. Dermed blir det usikrede området mellom der det er boltet og dit man flytter maskinen mindre. Det er fremdeles mulig at det kommer ned stein, men de skal ikke kunne treffe operatørene, sier Nilssen.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!