Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nesten-ulykke i Svea Nord

Det var i forbindelse med oppfaring i DT2 at en 400 kilo tung stein raste ned fra hengen da den ene hengstøtta ble tatt ned. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Nesten-ulykke i Svea Nord

En 400 kilo tung stein raste fredag for to uker siden ned fra hengen i Svea Nord og var like ved å treffe en gruvearbeider.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var under bolting av hengen i forbindelse med oppfaring i DT2 at nesten-ulykken skjedde.
To gruvearbeidere drev med oppfaring med en såkalt ABM, en maskin som bryter kull og bolter samtidig. Maskinen har to hengstøtter som kjøres opp i hengen mellom hver bolting, og da nesten-ulykken skjedde var den ene hengstøtta kjørt opp og tatt ned igjen uten at fjellet var sikret i mellomtiden.

Sprekkdannelser
– Den ene gruvearbeideren hadde glemt å legge på en plate, så den ene hengstøtta var kjørt opp og tatt ned igjen rett etterpå, forklarer gruvesjef Per Nilssen.
Den mekaniske påvirkningen fra hengstøtta kombinert med sprekkdannelser i fjellet var trolig årsaken til at en 400 kilo tung stein raste ned og var nær ved å treffe den ene gruvearbeideren.

Går gjennom rutinene
Nilssen understreker at det ikke er noen rutiner som er brutt, og han sier selskapet har gått gjennom rutinene etter hendelsen.
– Vi har ikke hatt rutiner som kunne fange opp den lille uoppmerksomheten som skjedde i dette tilfellet. Den siste uka har vi blant annet gjort den endringen at det nå skal settes opp en ekstra bolterast mellom hovedrastene så det blir et tettere boltemønster. Dermed blir det usikrede området mellom der det er boltet og dit man flytter maskinen mindre. Det er fremdeles mulig at det kommer ned stein, men de skal ikke kunne treffe operatørene, sier Nilssen.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!