Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nektet flytur til Ny-Ålesund

Lufttransport AS forærte en flytur til Ny-Ålesund for 14 personer til årets tv-aksjon. Sysselmannen mener det er sightseeing, og derfor ikke tillatt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.10.2011 kl 07:00

– Det var en gave fra Lufttransport som vi skulle auksjonere bort. Sysselmannen mente at en slik tur ikke var lovlig, derfor måtte vi si den fra oss, sier Oddny Kjerstad, leder av tv-aksjonen.

Turen kunne gitt tv-aksjonen 20.000 kroner i kassa. Sysselmannen hadde ingenting imot en lignende tur i fjor. Den innbrakte 17.000 kroner, ifølge Kjerstad.

Sysselmannen viser til en forskrift som sier at bruk av luftfartøy til sightseeing er forbudt.

Sightseeing

I en epost til Lufttransport utdyper assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim dette: «Flyvninger er likevel tillatt om det skjer som ledd i regulær rutetrafikk eller tilsvarende persontrafikk (charter).»

Videre skriver han: «Det blir til syvende og sist en vurdering av om flyturen i seg selv er en hovedbestanddel av gaven, eller om det er en regulær befordring til N-Å for å få en omvisning på Kings Bay og handling i butikken. Slik jeg vurderer det er og blir hovedbestandelen i gaven selve flyturen og derfor rammes det av forbudet mot flyving til sightseeing.»

Strengt eller ikke

Alfheim mener at dette ikke er snakk om å fortolke loven strengt eller ikke, men fastholder at det primære med turen, slik han ser det, ikke er Ny-Ålesund, men flygingen fram og tilbake som sådan. Altså at det ikke er snakk om et besøk til nabobygda, men en tur for å se seg om i landet:

– Det hadde ikke vært noe problem hvis Lufttransport hadde gitt bort plasser på en ordinær flytur til Ny-Ålesund.

– Handler det ikke vel så mye om en positiv eller negativ fortolkning av forskriften?

– Jeg er ikke så sikker på om det hjelper. Det vi ser på er vilkåret for turen. Vi er positive til å finne en løsning, men den må være innenfor rammene til lovverket, svarer Alfheim.

– På vegne av tv-aksjonen beklager vi virkelig at dette ikke lot seg gjøre, både overfor Lufttransport som forærte oss gaven, men også overfor mulige kjøpere, sier Oddny Kjerstad.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!