Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nektet å gå med på lønnet nestlederstilling

Høyres gruppe er historisk stor i lokalstyret, men medlemmene er likevel skuffet over at det ikke lot seg gjøre å få til et borgerlig samarbeid når det er borgerlig flertall. Geir Hekne (fra venstre), Khanittha Sinpru, Stein-Ove Johannessen, Kjetil Figenschou og Torgeir Prytz. FOTO: Christopher Engås

Nektet å gå med på lønnet nestlederstilling

– Politisk sto vi nært Venstre. Men vi var blåøyd som trodde at politikken var det viktigste, sier Torgeir Prytz (H).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.11.2015 kl 12:53

Tirsdag kunne Arbeiderpartiets Arild Olsen ta plassen som lokalstyrelelder etter Christin Kristoffersen, med støtte fra Venstre og Miljøpartiet de grønne. Det skjedde etter et politisk spill som lokalsamfunnet aldri har sett maken til tidligere.

Etter valget den 4. og 5. oktober trodde de aller fleste at Høyre og Venstre skulle finne sammen på borgerlig side, siden partiene sammen fikk flertall i lokalstyret.

Men slik gikk det ikke.

Ville ha lederen
I avtalen med Arbeiderpartiet er Venstres Eirik Berger blitt nestleder i lokalstyret. Nestlederstillingen omgjøres fra å være frikjøpt i åtte prosent, til å bli ei halv stilling. Her ligger kjernen til konflikten mellom de borgerlige partiene.

Høyre ville ikke under noen omstendigheter gå med på ei økning i utgiftene til å lønne politikere.

– Venstre kom inn i forhandlingene med et krav om å få lokalstyrelederen. Det fant vi fort ut at vi ikke hadde så mye å tjene på. Siden Høyre har to mandater mer enn Venstre, sto vi fast på at vi skulle ha lokalstyrelederen i et slikt samarbeid, sier Høyres førstekandidat Torgeir Prytz.

Kunne ikke
Høyre sto også fast på at det ikke skulle være økning i lønna til nestlederen, uansett hvem som fikk den.

– Da vi hadde møte med Arbeiderpartiet, ble vi tilbudt nestlederen med økt stillingsprosent og lønn, der denne skulle jobbe med næringspolitikk. Venstre stilte også etter hvert spørsmål om vi ville ha nestlederen med 50 prosent lønn, sier Prytz.

– Men dette var helt uaktuelt for Høyre. I den alvorlige situasjonen Longyearbyen befinner seg i, trenger vi ikke økte utgifter til politikere. Når man tar penger fra ett sted, må en annen post lide. Hvis det er slik at lokalstyret har penger til overs, så vil vi heller bruke dem på felt som skole og oppvekst, legger han til.

– Er det ikke viktig å sette inn ekstra ressurser politisk, spesielt på næringssiden?

– Denne ekstra innsatsen kunne vært gjort på andre måter enn å øke nestlederstillingen.

Hvis nestlederen skal ha samme lønnssats som lederen i lokalstyret, vil Berger få ei brutto lønn på 442.745 kroner. Lokalstyrelederen har en godtgjøelse på 885.491 kroner.

Politisk enige
Høyre og Venstre hadde et møte om politikken de ønsker å føre, og her var de, ifølge Prytz, ganske så enige. Begge vil jobbe for å få på plass et nytt energiverk, forenkle byråkratiet i byen og vektlegge jobben med å holde avgiftsnivået nede for å nevne noe. Men samarbeidet sto og falt på hvem som skulle ha toppvervet.

– Venstre ville ikke gi seg på det. Og det er den aller viktigste grunnen til at utfallet ble som det ble, sier Prytz.

– Lurte velgere
– Hvis politikk var det viktigste, hadde Venstre og Høyre sam­arbeidet og ledet Longyearbyen lokalstyre sammen, sier Prytz, som går langt i å antyde at Venstre har misbrukt tilliten de fikk fra velgerne sine.

– Vi har fått mange reaksjoner, også fra folk som har stemt Venstre, som rett og slett føler seg lurt. Og det som er verre er at jeg personlig har møtt folk som sier de aldri mer skal stemme lokalt, fordi Arbeiderpartiet vinner uansett. Og det er synd med tanke på det engasjementet vi klarte å få til i forkkant av valget, sier han.

– Skal lønne seg
Venstre og Arbeiderpartiet opplyser ikke hvor de skal ta pengene til økt godtgjørelse til nestlederen i lokalstyret.

– Prioriteringene skal vi stå for, sier Eirik Berger.

– Vi skal få mer igjen enn det vi putter inn i den. Det er viktig å satse på næringsarbeid i denne kritiske fasen som Longyearbyen er inne i, og da er det lurt å øke innsatsen i det politiske arbeidet, legger han til.

Ikke blokktenking
I spørsmålet om valg av politiske sengepartnere, sier lokallaget at de ikke har vært opptatt av tradisjonell blokktenking.

«Vi har vært tydelige både overfor Høyre og Arbeiderpartiet på at valgresultatet kom til å avgjøre hvordan vi skulle søke innflytelse. Venstre har lovet velgerne å være ansvarlig og endringsvillig i den krevende tiden som kommer, og sonderingene de siste ukene viste tydelig at vi kan gjøre den beste jobben for Longyearbyen med den samarbeidsavtalen som er inngått med Arbeiderpartiet. Det var 212 velgere som leverte Vestres stemmeseddel, og vi fikk 217 slengere fra andre. Det er disse velgerne vi skal stå til ansvar for, ikke Høyre sine velgere», skriver Eirik Berger i en epost.

Se bildet større

Personkjemi og pragmatisme ble mer avgjørende for Eirik Berger og Venstre, enn tradisjonell blokktenking. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!