Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nektes funnpunkter

De aktuelle funnpunktene ligger ved Hallwylfjellet i Adventdalen. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Nektes funnpunkter

Austre Adventfjord AS har begjært fire utmål på sørsiden av Adventdalen. Bergmesteren sier nei.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.05.2014 kl 18:49

Hallwylfjellet og strekker seg sørover til Gløttfjellet, noen kilometer fra Breinosa, hvor Gruve 7 ligger. 5. mars i år begjærte advokat Pål M. Andreassen utmål på vegne av klienten Austre Adventfjord AS. Grunnlaget for begjæringen er to funnpunkter på kull, tatt 28. februar i år, men her er partene uenige.

Ba om frist

Andreassen ba samtidig om at en berammelse av utmålsforretningen ble kunngjort raskt og senest innen utgangen av mars. Begrunnelsen for hastverket er planene om gruvedrift.

– Austre Adventfjord AS ønsker å komme i gang med sin kullgruvevirksomhet så raskt som mulig, skriver Andreassen.

I et brev fra januar slår selskapet fast at det vil starte kulldrift i 2015, men ingen av advokatene til selskapet har ønsket å kommmentere eventuell gruvedrift for Svalbardposten.

Avvist

Funnpunktene ligger innenfor grensene til utmålene som tilhører Store Norske. Austre Adventfjord AS opplyser at selskapet er oppmerksom på grensene, men bestrider at utmålene fortsatt gjelder.

– Vår oppfatning er at disse utmål har falt i det fri, skriver Andreassen.

Det er ikke Bergmesteren på Svalbard enig i. Direktoratet for mineralforvaltning viser til at Nærings- og handelsdepartementet i 2011 ga Store Norske fritak fra aktivitetsplikten fram til september 2015. Dermed er utmålene fremdeles gyldige og funnpunktene blir avvist.

Bergverksloven fastslår at det ikke er tillatt å drive mineralsøking på annen manns utmål uten at eieren av utmålet har gitt si tillatelse.

– Bergmesteren for Svalbard er ikke kjent med at det er gitt en slik tillatelse, heter det i korrespondansen med advokatfirmaet Hjort.

Også utmålsbegjæringen blir avvist.

Protesterer

Austre Adventfjord har også blitt nektet to funnpunkter innenfor utmålene Longyeardal 31 og Saksedal 28. Funnpunktene ligger innenfor eiendommen Austre Adventfjord, men det er Store Norske som har utmål her. Derfor er også disse funnpunktene blitt avvist, noe Austre Adventfjord protesterer på. Bergmesteren på Svalbard avviser klagen, viser til Nærings- og fiskeridepartementet og opplyser at selskapet i så fall må prøve saken for retten.

Ifølge bergverksloven er det første finners rett som gjelder. Det er også årsaken til at Store Norske har rettigheter på eiendommen Austre Adventfjord.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!