Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nektes funnpunkter

De aktuelle funnpunktene ligger ved Hallwylfjellet i Adventdalen. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Nektes funnpunkter

Austre Adventfjord AS har begjært fire utmål på sørsiden av Adventdalen. Bergmesteren sier nei.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.05.2014 kl 18:49

Hallwylfjellet og strekker seg sørover til Gløttfjellet, noen kilometer fra Breinosa, hvor Gruve 7 ligger. 5. mars i år begjærte advokat Pål M. Andreassen utmål på vegne av klienten Austre Adventfjord AS. Grunnlaget for begjæringen er to funnpunkter på kull, tatt 28. februar i år, men her er partene uenige.

Ba om frist

Andreassen ba samtidig om at en berammelse av utmålsforretningen ble kunngjort raskt og senest innen utgangen av mars. Begrunnelsen for hastverket er planene om gruvedrift.

– Austre Adventfjord AS ønsker å komme i gang med sin kullgruvevirksomhet så raskt som mulig, skriver Andreassen.

I et brev fra januar slår selskapet fast at det vil starte kulldrift i 2015, men ingen av advokatene til selskapet har ønsket å kommmentere eventuell gruvedrift for Svalbardposten.

Avvist

Funnpunktene ligger innenfor grensene til utmålene som tilhører Store Norske. Austre Adventfjord AS opplyser at selskapet er oppmerksom på grensene, men bestrider at utmålene fortsatt gjelder.

– Vår oppfatning er at disse utmål har falt i det fri, skriver Andreassen.

Det er ikke Bergmesteren på Svalbard enig i. Direktoratet for mineralforvaltning viser til at Nærings- og handelsdepartementet i 2011 ga Store Norske fritak fra aktivitetsplikten fram til september 2015. Dermed er utmålene fremdeles gyldige og funnpunktene blir avvist.

Bergverksloven fastslår at det ikke er tillatt å drive mineralsøking på annen manns utmål uten at eieren av utmålet har gitt si tillatelse.

– Bergmesteren for Svalbard er ikke kjent med at det er gitt en slik tillatelse, heter det i korrespondansen med advokatfirmaet Hjort.

Også utmålsbegjæringen blir avvist.

Protesterer

Austre Adventfjord har også blitt nektet to funnpunkter innenfor utmålene Longyeardal 31 og Saksedal 28. Funnpunktene ligger innenfor eiendommen Austre Adventfjord, men det er Store Norske som har utmål her. Derfor er også disse funnpunktene blitt avvist, noe Austre Adventfjord protesterer på. Bergmesteren på Svalbard avviser klagen, viser til Nærings- og fiskeridepartementet og opplyser at selskapet i så fall må prøve saken for retten.

Ifølge bergverksloven er det første finners rett som gjelder. Det er også årsaken til at Store Norske har rettigheter på eiendommen Austre Adventfjord.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!