Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nekter skyld for tagging

Mye kan tyde på at tyskeren som er siktet for å ha tagget ned en rekke bygg i Longyearbyen er fan av fotballklubben SG Dynamo Dresden, som spiller på nivå to i Tyskland. Samtlige av taggingene refererte til klubben og deres mer voldelige supportergrupperinger. FOTO: John Christian Nygaard

Nekter skyld for tagging

Mannen som ble pågrepet for tagging i Longyearbyen nekter straffeskyld.

Tekst:

Publisert:

Mandag klokken 14.30 ble en tysk statsborger født i 1986 pågrepet etter at flere bygninger ble tagget ned i Longyearbyen. Taggingene refererte til den tyske fotballklubben SG Dynamo Dresden, som spiller på nivå to i Tyskland.

– Vår oppfatning er at vi fikk tak i rett person. Det ble blant annet funnet tyske spraybokser i mannens bagasje, forteller assisterende sysselmann, Berit Sagfossen.

Nektet straffeskyld

Mannen skal ikke ha vært spesielt samarbeidsvillig i avhør, og har også nektet å vedta forelegget han ble tilbudt av Sysselmannen.

– Han fikk tilbud om å vedta et forelegg på 6.000 kroner. Hadde han vedtatt forelegget, ville han samtidig ha akseptert et erstatningskrav på 15.000 kroner, sier Sagfossen.

Alle bygningene som ble vandalisert skal tilhøre Longyearbyen lokalstyre, og erstatningskravet var basert på et anslag som Sysselmannen fikk i forbindelse med anmeldelsen som ble levert mandag.

Fikk dra hjem

Etter at mannen ble holdt på en ventecelle hos Sysselmannen, ble han mandag kveld kjørt til Svalbard lufthavn, hvor han fikk tatt et planlagt fly til Oslo.

Mannen er turist, og skal ikke ha noen form for tilknytning til Svalbard.

– Han kom opp denne helgen, og hadde returbillett på mandag. Å la han dra hjem som planlagt var en vurdering vi gjorde her, sier Sagfossen.

Skjerpet reaksjon

Siden mannen ikke vedtok forelegget, må han belage seg på å møte i retten på et senere tidspunkt. Der kan han vente seg en strengere reaksjon, dersom han skulle bli kjent skyldig i påstandene mot han.

– Han vil da gå glipp av strafferabatten han ville fått for å ha godtatt forelegget med en gang. I tillegg kan det komme ytterligere erstatningskrav i forbindelse med byggene det er tagget på, sier Sagfossen.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 351:

«Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som skader, ødelegger, gjør ubrukelig eller forspiller en gjenstand som helt eller delvis tilhører en annen.»

Det er føreløpig ikke er kommet inn melding om brudd på Svalbardmiljøloven, som blant annet omhandler verneverdige bygninger.

– Vi undersøker saken nærmere, og skal blant annet ta en runde med miljøvernavdelingen vår. Det er de som har ekspertisen på området, sier Sagfossen, og legger til at det kan ende med en ytterligere skjerping av påstandene mannen må svare for i retten.

Godt samarbeid

Samtidig som man ser videre på saken lokalt, vil Sysselmannen også kontakte tysk politi gjennom formelle kanaler for å undersøke om mannen tidligere er straffedømt.

Til tross for at mannen nå antageligvis er tilbake i Tyskland og sånn sett vil være vanskeligere å få tak i, forteller Sagfossen at man har et godt samarbeid med tysk politi.

– Det er litt større utfordringer å få tak i folk som ikke bor her i landet, men vi må sørge for å gjøre han kjent med når han skal møte i retten, sier Sagfossen, og legger til at Sysselmannen vil vurdere en etterlysning av vedkommende dersom han ikke skulle dukke opp.

Einar Olsen i Longyearbyen lokalstyre, forteller at de 15.000 kronene som ble anslått i forbindelse med anmeldelsen kun vil dekke kostnaden for å male over de byggene hvor det lar seg gjøre.

– Det er tre av byggene som ikke er tatt med i beregningen. Det er trehuset som kun har vært beiset, samt de to gamle husene som i sin tid var tilknyttet til Gruve 2. De er trolig definert som verneverdige, og vi kan derfor ikke foreta oss noe med dem sånn uten videre.

Se bildet større

En tysk turist ble pågrepet mandag etter at han hadde tagget ned flere bygninger i Longyearbyen. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

De blå byggene som er blitt nedtagget skal byttes ut. Det er derfor usikkert om det kommer til å males over igjen før det skjer. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Mye tyder på at dette gamle bygget som i sin tid var tilknyttet Gruve 2B er verneverdig. Det skal også være oppdaget tagging oppe ved gruva. Sysselmannens miljøvernavdeling skal se nærmere på saken. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!