Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nekter for å ha skadet inntaksrør

Driftsleder Odd Jostein Sylte mener at «Nordstjernen» har ødelagt inntaksrøret for Energiverket med ankeret. Kapteinen avviser beskyldningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var i fjor sommer at inntaksrøret for kjølevann til Energiverket ble skadet. Røret strekker seg 220 meter ut i havnebassenget, like ved gammelkaia, og ble dratt ut av posisjon mest sannsynlig idet et fartøy hevet ankeret.
– Det står et stort skilt på pumphusveggen om at ankring er forbudt, uten at det er tatt hensyn til. Vi har ikke direkte bevis, men det er bare «Nordstjernen» som har droppet ankeret akkurat der, sier Odd Jostein Sylte.
Skipper Raymond Martinsen om bord i «Nordstjernen» avviser beskyldningen.
– Det er første gang jeg hører om dette. Vi har ikke brukt anker ved kaien i fjor, og heller ikke i år. Hvis noen påstår noe annet farer han med usannheter, sier en opprørt skipper på telefon.
«Nordstjernen» har akkurat avsluttet årets sommersesong på Svalbard, og er på vei sørover kysten av fastlandsnorge.

Knekt og revet over
Røret er delvis knekt og har også fått en åpning i en gammel skjøt 64 meter fra pumpehuset. Arbeidet med å reparere røret utføres av Rørinspeksjon Nord-Norge og er kostnadsberegnet til nærmere 300.000 kroner.
Sjøvannet som pumpes inn brukes til å avkjøle dampen i turbinen, og det var først da det oppsto problemer med kjølingen at skaden ble oppdaget.
– Det eneste fartøy vi har sett bruke anker ved gammelkaia er «Nordstjernen», men som sagt, vi har ikke noe bevis, understreker Sylte.
Han sier også at de har vært om bord på «Nordstjernen» og gjort oppmerksom på at det ikke er tillatt å droppe ankeret i nærheten av kjølevannsinntaket.
– Det har vi gjort flere ganger, uten at vi har fått noe direkte bekreftelse, sier han.

Oppgitt skipper
Skipper Martinsen avviser at det er tilfelle.
– Det har vært folk fra Energiverket om bord med tegninger over hvor rørene ligger. Det er alt. Derfor vet jeg også nøyaktig hvor de ligger og dropper ikke ankeret ved gammelkaia. En annen ting er at i fjor var vinsjen i ustand hele sesongen. Av den grunn var det helt umulig å droppe anker. Jeg kan ikke skjønne at noen kommer med slike påstander, sier en oppgitt Raymond Martinsen.
Han sier også at det føres dagbok om bord, hvor det også blir oppgitt når anker er i bruk.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!