Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nekter for å ha skadet inntaksrør

Driftsleder Odd Jostein Sylte mener at «Nordstjernen» har ødelagt inntaksrøret for Energiverket med ankeret. Kapteinen avviser beskyldningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var i fjor sommer at inntaksrøret for kjølevann til Energiverket ble skadet. Røret strekker seg 220 meter ut i havnebassenget, like ved gammelkaia, og ble dratt ut av posisjon mest sannsynlig idet et fartøy hevet ankeret.
– Det står et stort skilt på pumphusveggen om at ankring er forbudt, uten at det er tatt hensyn til. Vi har ikke direkte bevis, men det er bare «Nordstjernen» som har droppet ankeret akkurat der, sier Odd Jostein Sylte.
Skipper Raymond Martinsen om bord i «Nordstjernen» avviser beskyldningen.
– Det er første gang jeg hører om dette. Vi har ikke brukt anker ved kaien i fjor, og heller ikke i år. Hvis noen påstår noe annet farer han med usannheter, sier en opprørt skipper på telefon.
«Nordstjernen» har akkurat avsluttet årets sommersesong på Svalbard, og er på vei sørover kysten av fastlandsnorge.

Knekt og revet over
Røret er delvis knekt og har også fått en åpning i en gammel skjøt 64 meter fra pumpehuset. Arbeidet med å reparere røret utføres av Rørinspeksjon Nord-Norge og er kostnadsberegnet til nærmere 300.000 kroner.
Sjøvannet som pumpes inn brukes til å avkjøle dampen i turbinen, og det var først da det oppsto problemer med kjølingen at skaden ble oppdaget.
– Det eneste fartøy vi har sett bruke anker ved gammelkaia er «Nordstjernen», men som sagt, vi har ikke noe bevis, understreker Sylte.
Han sier også at de har vært om bord på «Nordstjernen» og gjort oppmerksom på at det ikke er tillatt å droppe ankeret i nærheten av kjølevannsinntaket.
– Det har vi gjort flere ganger, uten at vi har fått noe direkte bekreftelse, sier han.

Oppgitt skipper
Skipper Martinsen avviser at det er tilfelle.
– Det har vært folk fra Energiverket om bord med tegninger over hvor rørene ligger. Det er alt. Derfor vet jeg også nøyaktig hvor de ligger og dropper ikke ankeret ved gammelkaia. En annen ting er at i fjor var vinsjen i ustand hele sesongen. Av den grunn var det helt umulig å droppe anker. Jeg kan ikke skjønne at noen kommer med slike påstander, sier en oppgitt Raymond Martinsen.
Han sier også at det føres dagbok om bord, hvor det også blir oppgitt når anker er i bruk.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!