Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nekter å vedta moms-forelegg

Merete Storø vil ikke vedta forelegget, men går heller til retten. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Nekter å vedta moms-forelegg

Merete Storø vil ikke godta forelegget på 15.000 kroner som hun fikk fordi tollvesenet mener hun smuglet pels- og skinnprodukter til fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ved to anledninger i år har Merete Storø, som driver butikken Storø Pels i Longyearbyen, fått beslaglagt produkter som hun selv har laget, i tollen i Tromsø. Første gang var 2. februar, da hun hadde med seg klær og andre varer i pels og skinn i forbindelse med en messe i Molde.

Ikke unntak
Storø hadde ikke deklarert varene, fordi hun tolket regelverket feil, sier hennes advokat Frank Almås i advokatfirmaet Haavind Vislie.
– I hovedsak skal alt som tas med til Norge fra utlandet og Svalbard deklareres for merverdiavgift, men det finnes et unntak: Varer som er produsert på Svalbard av råvarer fra området. Merete trodde hennes varer ble inkludert av dette unntaket, men det var en misforståelse av regelverket, sier Almås.
Hun har med andre ord ikke forsøkt med hensikt å smugle varer til Norge, ifølge Almås, men hun er likevel villig til å ta ansvaret for det som skjedde.

Personlig jakke
Problemet er at forelegget på 15.000 kroner også gjelder for et annet forhold, som Storø er uenig i at hun skal straffes for.
23. april reiste hun igjen til Tromsø, med klær og smykker av pels og skinn i bagasjen. Gjenstandene var gaver hun skulle gi bort, med en verdi på under 6.000 kroner, i tillegg til en pelsjakke som hun selv skulle bruke under oppholdet. Ifølge Almås kan verdier under 6.000 kroner innføres toll- og avgiftsfritt etter regelverket, og jakka var hennes personlige. Det trodde ikke tollmyndighetene på, og anmeldte henne til politiet.

Vil ikke godta
– Både tollmyndighetene og politiet mener hun skulle selge eller vise fram jakka for salg, noe som ikke var i hennes hensikt. Hun skulle til øyelegen med datteren sin, sier Almås.
Alle varene ble beslaglagt, og Storø har ikke fått dem tilbake. Hun må betale ytterligere 15.000 kroner for å få dem igjen, dersom hun ikke får medhold.
– Merete vil ikke godta dette beslaget eller vedta forelegget for begge punktene, bare det første. Hvis ikke politiet endrer forelegget men står på sitt, havner saken i Nord-Troms tingrett, sier Almås.
Storø har imidlertid fått tilbake varene fra det første beslaget.

Ikke avklart
Politiadvokat i Nord-Troms politidistrikt Elin Norgård Strand, som er påtaleansvarlig, sier det ikke er avgjort hva politiet gjør med saken.
– Vi gjør en totalvurdering utifra Storø sitt svar. Normalt sendes slike saker til retten, men det er ikke avgjort ennå i denne saken, sier Strand.
Hun kan heller ikke svare på hvor lang tid det vil ta før det foreligger en avgjørelse.
– Det kommer an på hvordan saken prioriteres, sier hun.

Kjent problem
Ifølge Strand har politiet få momssaker der næringsdrivende fra Svalbard er involvert.
– Som regel er det enklere saker, der turister eller andre reisende har med seg litt for mye når de skal inn i Norge, sier Strand.
Likevel har Storøs advokat, Frank Almås, vært i kontakt med Lokalstyret og det lokale næringslivet i Longyearbyen.
– Vi er i en dialog, for de kjenner problemstillingen og er opptatt av den, sier han.
Lokalstyreleder Kjell Mork sier han vil imøtekomme kontakten.
– Det er vanskelig å gå inn i saker som allerede er i gang. Men hvis folk opplever et byråkrati som er tungvint og upraktisk, kan vi være med og hjelpe til hvis vi får konkrete innspill, sier Mork.
Dersom saken til Merete Storø skulle havne i retten, vil det ikke skje før over jul.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!