Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nekter å vedta moms-forelegg

Merete Storø vil ikke vedta forelegget, men går heller til retten. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Nekter å vedta moms-forelegg

Merete Storø vil ikke godta forelegget på 15.000 kroner som hun fikk fordi tollvesenet mener hun smuglet pels- og skinnprodukter til fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ved to anledninger i år har Merete Storø, som driver butikken Storø Pels i Longyearbyen, fått beslaglagt produkter som hun selv har laget, i tollen i Tromsø. Første gang var 2. februar, da hun hadde med seg klær og andre varer i pels og skinn i forbindelse med en messe i Molde.

Ikke unntak
Storø hadde ikke deklarert varene, fordi hun tolket regelverket feil, sier hennes advokat Frank Almås i advokatfirmaet Haavind Vislie.
– I hovedsak skal alt som tas med til Norge fra utlandet og Svalbard deklareres for merverdiavgift, men det finnes et unntak: Varer som er produsert på Svalbard av råvarer fra området. Merete trodde hennes varer ble inkludert av dette unntaket, men det var en misforståelse av regelverket, sier Almås.
Hun har med andre ord ikke forsøkt med hensikt å smugle varer til Norge, ifølge Almås, men hun er likevel villig til å ta ansvaret for det som skjedde.

Personlig jakke
Problemet er at forelegget på 15.000 kroner også gjelder for et annet forhold, som Storø er uenig i at hun skal straffes for.
23. april reiste hun igjen til Tromsø, med klær og smykker av pels og skinn i bagasjen. Gjenstandene var gaver hun skulle gi bort, med en verdi på under 6.000 kroner, i tillegg til en pelsjakke som hun selv skulle bruke under oppholdet. Ifølge Almås kan verdier under 6.000 kroner innføres toll- og avgiftsfritt etter regelverket, og jakka var hennes personlige. Det trodde ikke tollmyndighetene på, og anmeldte henne til politiet.

Vil ikke godta
– Både tollmyndighetene og politiet mener hun skulle selge eller vise fram jakka for salg, noe som ikke var i hennes hensikt. Hun skulle til øyelegen med datteren sin, sier Almås.
Alle varene ble beslaglagt, og Storø har ikke fått dem tilbake. Hun må betale ytterligere 15.000 kroner for å få dem igjen, dersom hun ikke får medhold.
– Merete vil ikke godta dette beslaget eller vedta forelegget for begge punktene, bare det første. Hvis ikke politiet endrer forelegget men står på sitt, havner saken i Nord-Troms tingrett, sier Almås.
Storø har imidlertid fått tilbake varene fra det første beslaget.

Ikke avklart
Politiadvokat i Nord-Troms politidistrikt Elin Norgård Strand, som er påtaleansvarlig, sier det ikke er avgjort hva politiet gjør med saken.
– Vi gjør en totalvurdering utifra Storø sitt svar. Normalt sendes slike saker til retten, men det er ikke avgjort ennå i denne saken, sier Strand.
Hun kan heller ikke svare på hvor lang tid det vil ta før det foreligger en avgjørelse.
– Det kommer an på hvordan saken prioriteres, sier hun.

Kjent problem
Ifølge Strand har politiet få momssaker der næringsdrivende fra Svalbard er involvert.
– Som regel er det enklere saker, der turister eller andre reisende har med seg litt for mye når de skal inn i Norge, sier Strand.
Likevel har Storøs advokat, Frank Almås, vært i kontakt med Lokalstyret og det lokale næringslivet i Longyearbyen.
– Vi er i en dialog, for de kjenner problemstillingen og er opptatt av den, sier han.
Lokalstyreleder Kjell Mork sier han vil imøtekomme kontakten.
– Det er vanskelig å gå inn i saker som allerede er i gang. Men hvis folk opplever et byråkrati som er tungvint og upraktisk, kan vi være med og hjelpe til hvis vi får konkrete innspill, sier Mork.
Dersom saken til Merete Storø skulle havne i retten, vil det ikke skje før over jul.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!