Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Neimen, er det ikke…

Bysten av Robert Hermansen mellom Silje Våtvik og Steve Daldorff Torgersen på vei til Longyearbyen. I nærmeste framtid skal bysten monteres der mange mener den hører hjemme, på Karlsberger Pub i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Neimen, er det ikke…

En byste av Robert Hermansen havner likevel på Karlsberger Pub.

Tekst:

Publisert:

Sagaen om det som trolig er Norges mest omtalte byste de siste årene fortsetter. Da Longyearbyen lokalstyre (LL) ville kvitte seg med bysten av den tidligere Store Norske-direktøren, var Steve Daldorff Torgersen en av de som ønsket å overta den. Han ønsket den på Karlsberger Pub (KB).

Men LL valgte til slutt å gi bysten til Svalbard Museum, og den står nå på lager i påvente av en passende anledning å stille den ut.

– Psst, jeg har en til

Torgersen legger ikke skjul på at han ble skuffet da LL valgte å sette bysten av den korrupsjonsdømte, men veldig populære, eks-direktøren i magasinet til Svalbard Museum. Men det tok ikke lang tid før en meget sentral skikkelse i byste-saken kom opp med ei løsning.

– Robert Hermansen kom selv til meg da han var på boklansering i Longyearbyen, og hvisket i øret mitt at det finnes en til byste, sier Torgersen.

Hermansen var selv i besittelse av den andre bysten, som er nøyaktig som den som sto i Næringsbygget, også laget av kunstneren Per Ung. I oktober reiste Steve Daldorff Torgersen hjem til Robert Hermansen i Tromsø og fikk overrakt bysten.

Skal på KB

– Robert Hermansen har gitt meg bysten, og jeg får bruke den slik jeg selv vil. Jeg har bestemt at den skal plasseres på KB – i gruvestemningen som er skapt der gjennom flere år, sier Torgersen.

– Er dette et forretningsmessig trekk for å skape en attraksjon til puben?

– Det var ikke det forretningsmessige som først fikk meg til å søke om å få bysten. Det var det omfattende skriveriet rundt bysten, og den uverdige plasseringen den hadde tidligere. Dette fikk meg til å tilby KB som en plass hvor bysten kunne stå inntil videre. Nå kommer det likevel en byste av Robert på KB, og det er bra. Og hvis fastboende eller folk som besøker byen ønsker å besøke Robert på KB, så er det naturligvis bare hyggelig, sier Torgersen.

Det er foreløpig uklart når bysten av Robert Hermansen blir satt opp på KB. Men innehaveren håper det blir før jul.

Nøkkelord

Se bildet større

Den 24. mars i år ble den «originale» bysten av Robert Hermansen fjernet fra Næringsbygget av Knut Fastvold og LNS Spitsbergen, på oppdrag fra LL. Nå er en ny byste av Hermansen i ferd med å bli satt opp i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!