Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nei til oljeleting ved Svalbard

 

Nei til oljeleting ved Svalbard

Miljøvernminister Helen Bjørnøy sier det er uaktuelt å lete etter olje ved Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Målet er at Svalbard skal fremstå som et av verdens best forvaltede villmarksområder. Det er også slått fast at ved konflikt med andre interesser på Svalbard skal miljøhensyn veie tyngst, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV).
– Dette er veldig bra, sier SVs Heidi Sørensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Som SVs miljøpolitiske talskvinne har Sørensen bedt om en skriftlig avklaring. Torsdag kom svaret, som Sørensen altså er godt fornøyd med.

Juridisk floke
– Jeg er beroliget, for svaret er bedre enn forventet. Desto sterkere vi fokuserer på miljøinteressene, jo sterkere vil Norge stå juridisk, sier Sørensen og viser til den spesielle traktaten for Svalbard. Her er Norge forpliktet til å likebehandle alle traktatlandene.
– Kystnære farvann på Svalbard har store forekomster av sjøfugl og sjøpattedyr, og er blant de mest verdifulle og sårbare områdene som finnes i det nordlige Barentshavet. Det er også klart at miljøskadene ved et oljeutslipp vil bli større jo nærmere land utslippet skjer, sier SVs talskvinne på Stortinget.
Heidi Sørensen viser til at det i den senere tid har det vært økende interesse for å lete etter petroleum i Svalbards territorialfarvann. Dette gjelder både ved øya Hopen og i Bellsund på vestkysten av Spitsbergen.

Miljøet avgjør
Det nordlige Barentshavet er ikke åpnet for leting etter olje og gass. Men oljeselskapene kan likevel, ifølge det spesielle regelverket som gjelder for øygruppen, søke om tillatelse til leteboring i Svalbards territorialfarvann.
Miljøvernministeren svarer med å peke på at 84 prosent av Svalbard-området er vernet som nasjonalparker eller naturreservater. Her er det ikke aktuelt å tillate petroleumsvirksomhet. I de delene av territorialfarvannet som ikke er vernet, vil leteboring og drift kreve tillatelse etter svalbardmiljøloven.

Som på fastlandet
– Regjeringen mener at miljøet på Svalbard må ha minst like streng beskyttelse som på fastlandet, sier Bjørnøy.
Hun mener at petroleumsvirksomhet her heller ikke vil harmonere med prinsippene i forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten. (ANB)

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!