Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nei til oljeleting ved Svalbard

 

Nei til oljeleting ved Svalbard

Miljøvernminister Helen Bjørnøy sier det er uaktuelt å lete etter olje ved Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Målet er at Svalbard skal fremstå som et av verdens best forvaltede villmarksområder. Det er også slått fast at ved konflikt med andre interesser på Svalbard skal miljøhensyn veie tyngst, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV).
– Dette er veldig bra, sier SVs Heidi Sørensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Som SVs miljøpolitiske talskvinne har Sørensen bedt om en skriftlig avklaring. Torsdag kom svaret, som Sørensen altså er godt fornøyd med.

Juridisk floke
– Jeg er beroliget, for svaret er bedre enn forventet. Desto sterkere vi fokuserer på miljøinteressene, jo sterkere vil Norge stå juridisk, sier Sørensen og viser til den spesielle traktaten for Svalbard. Her er Norge forpliktet til å likebehandle alle traktatlandene.
– Kystnære farvann på Svalbard har store forekomster av sjøfugl og sjøpattedyr, og er blant de mest verdifulle og sårbare områdene som finnes i det nordlige Barentshavet. Det er også klart at miljøskadene ved et oljeutslipp vil bli større jo nærmere land utslippet skjer, sier SVs talskvinne på Stortinget.
Heidi Sørensen viser til at det i den senere tid har det vært økende interesse for å lete etter petroleum i Svalbards territorialfarvann. Dette gjelder både ved øya Hopen og i Bellsund på vestkysten av Spitsbergen.

Miljøet avgjør
Det nordlige Barentshavet er ikke åpnet for leting etter olje og gass. Men oljeselskapene kan likevel, ifølge det spesielle regelverket som gjelder for øygruppen, søke om tillatelse til leteboring i Svalbards territorialfarvann.
Miljøvernministeren svarer med å peke på at 84 prosent av Svalbard-området er vernet som nasjonalparker eller naturreservater. Her er det ikke aktuelt å tillate petroleumsvirksomhet. I de delene av territorialfarvannet som ikke er vernet, vil leteboring og drift kreve tillatelse etter svalbardmiljøloven.

Som på fastlandet
– Regjeringen mener at miljøet på Svalbard må ha minst like streng beskyttelse som på fastlandet, sier Bjørnøy.
Hun mener at petroleumsvirksomhet her heller ikke vil harmonere med prinsippene i forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten. (ANB)

Siste nytt i Nyheter

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian venter på været.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!