Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nei til gruvebuss for gruvebus

AF Gruppen ønsker å spesialbygge en lav buss som kan frakte gruvebus til og fra Lunckefjell-gruva. Vegdirektoratet er skeptisk.

I april i år søkte en Mercedes-importør om å få bygge en lav buss som AF Gruppen skulle bruke til å frakte gruvebus til og fra Lunckefjell-gruva.

Bussen skulle ta minst 48 passasjerer og ha en høyde på maksimalt 2,6 meter, for å kunne kjøre gjennom Svea Nord-gruva som brukes som transportvei.

I søknaden står det at transporten skal foregå på en sikker måte, og at ett kjøretøy som brukes og vedlikeholdes av fast personell vil bedre sikkerheten, i tillegg til at de slik vil kunne begrense antall kjøretøy på strekningen.


For lavt

Bussen, som det er Store Norske som ønsker bygget, er lavere enn kjøretøyforskriften åpner for. Ståhøyden i bussen vil bli 1,57 meter mot 1.90 som forskriften krever. Statens Vegvesen Region Nord behandlet saken i september og tillater ikke den lave høyden på grunn av passasjerenes sikker­het.

Det gjør heller ikke vegdirektoratet, som nå har behandlet klagesaken.

De konkluderer med at de ikke kan gi dispensasjon før bussen er bygget, siden kjøretøyet må vises fram for godkjenning sammen med all relevant dokumentasjon. «Det er først på dette tidspunkt at en kan vurdere helheten i de løsninger som er valgt», skriver Vegdirektoratet. De legger også til at de er enig i Statens Vegvesen sin begrunnelse av sikkerhetsproblemene ved å gi dispensasjon, og at det skal sterke grunner til for at de skal kunne gi dispensasjon.


Dropper bussen

Harry Higraff som er leder for Luncefjell-utbygginga for Store Norske, forteller at de nå kutter ut bussprosjektet.

– Vi kommer til å kjøre med flere småbusser som Toyota Hiace, slik som i Svea Nord i dag, sier han.

Han understreker imidlertid at det ville vært mer praktisk å ha én buss, enn flere små.

– Det ville selvfølgelig vært billigere også, men det er ikke noen stor sak for oss, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!