Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nei til gruvebuss for gruvebus

AF Gruppen ønsker å spesialbygge en lav buss som kan frakte gruvebus til og fra Lunckefjell-gruva. Vegdirektoratet er skeptisk.

Tekst:

Publisert:

I april i år søkte en Mercedes-importør om å få bygge en lav buss som AF Gruppen skulle bruke til å frakte gruvebus til og fra Lunckefjell-gruva.

Bussen skulle ta minst 48 passasjerer og ha en høyde på maksimalt 2,6 meter, for å kunne kjøre gjennom Svea Nord-gruva som brukes som transportvei.

I søknaden står det at transporten skal foregå på en sikker måte, og at ett kjøretøy som brukes og vedlikeholdes av fast personell vil bedre sikkerheten, i tillegg til at de slik vil kunne begrense antall kjøretøy på strekningen.


For lavt

Bussen, som det er Store Norske som ønsker bygget, er lavere enn kjøretøyforskriften åpner for. Ståhøyden i bussen vil bli 1,57 meter mot 1.90 som forskriften krever. Statens Vegvesen Region Nord behandlet saken i september og tillater ikke den lave høyden på grunn av passasjerenes sikker­het.

Det gjør heller ikke vegdirektoratet, som nå har behandlet klagesaken.

De konkluderer med at de ikke kan gi dispensasjon før bussen er bygget, siden kjøretøyet må vises fram for godkjenning sammen med all relevant dokumentasjon. «Det er først på dette tidspunkt at en kan vurdere helheten i de løsninger som er valgt», skriver Vegdirektoratet. De legger også til at de er enig i Statens Vegvesen sin begrunnelse av sikkerhetsproblemene ved å gi dispensasjon, og at det skal sterke grunner til for at de skal kunne gi dispensasjon.


Dropper bussen

Harry Higraff som er leder for Luncefjell-utbygginga for Store Norske, forteller at de nå kutter ut bussprosjektet.

– Vi kommer til å kjøre med flere småbusser som Toyota Hiace, slik som i Svea Nord i dag, sier han.

Han understreker imidlertid at det ville vært mer praktisk å ha én buss, enn flere små.

– Det ville selvfølgelig vært billigere også, men det er ikke noen stor sak for oss, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!