Gruveklubben i Store Norske:

«Nedleggelsen av Svea vil for alltid bli stilt spørsmål ved»

Leder av Gruveklubben med krast brev til sentrale politikere.

Gruvedriften er slutt, og Svea-samfunnet skal ryddes vekk til en kostnad på flere milliarder. Det er det ikke alle som liker.
Publisert
Gruveklubbens leder Rune Mjelde mener prosessen som førte til beslutningen om å legge ned gruvedriften har vært alt for dårlig.

Det er for lengst bestemt at gruvedriften i Svea og Lunckefjell skal opphøre. Allerede i desember 2015 fikk Store Norske beskjed om at gruveanleggene skulle gå inn i en driftshvile på grunn av lave kullpriser på verdensmarkedet.

Les også: Punktum for Svea-kull

Siden den gang har prisene sakte men sikkert steget, og i fjor mente selskapet at prisene var kommet opp på et slikt nivå at det ville lønne seg å gjenoppta driften. Men på senhøsten kom beskjeden fra regjeringen om at det er ubønnhørlig slutt på kulldriften innerst i Van Mijenfjorden på Svalbard. Beslutningen var blant annet basert på en rapport fra konsulentselskapet Deloitte. Rapporten ble ikke offentliggjort.

Les også: Dette flyet får en helt spesiell oppgave mens det frakter passasjerer til Ny-Ålesund og Svea

I en e-post til flere stortingspolitikere går leder i Gruveklubben, Rune Mjelde, hardt ut mot beslutningen som er gjort, og ikke minst måten regjeringen har kommet fram til at Svea-samfunnet skal avvikles.

«Dere er valgt inn i de respektive posisjoner dere i dag besitter for å forvalte samfunnets ressurser på best mulig forsvarlig måte. Det gjør dere ikke i denne saken,» skriver Mjelde innledningsvis.

Les også: Da broren døde i gruva, lovet Bent (47) foreldrene at han aldri skulle bli gruvearbeider

Han skriver videre at det kan virke som om beslutningen om å avvikle av Svea/Lunckefjell skal gå så fort som mulig, koste hva det koste vil, og viser til at estimatet for nedlegging nå har passert 2,5 milliarder kroner og at denne prisen kan bli vesentlig høyere, kanskje opp i mot 4-5 milliarder kroner.

Mjelde går så til angrep på prosessen som han mener ligner på et hastevedtak.

«Hvor ble det av kvalitetssikringsprosessene (KS)? Konklusjonen ble tatt rett på en KS2. Hvorfor det? Er det noen som er redd for at konklusjonen ved en konsekvensutredning ville vist at det er økonomisk og samfunnsmessig mest forsvarlig å gjenåpne og avvikle under drift?»

Les også: Derfor er det enklere å drive gruvedrift på Svalbard enn andre steder i verden

Mjelde ber om at avgjørelsen belyses gjennom en ny og åpen prosess. Han antyder at hemmeligholdet av rapporten til Deloitte kan tyde på at dette var et rent bestillingsverk fra Nærings- og fiskeridepartementet for å få politisk ryggdekning for avgjørelsen.

«Det må gjøres en ny politisk behandling, som er åpen og gjennomsiktig og som belyser alle aspekter rundt Store Norske og svalbardsamfunnet. Hvis ikke vil det for all framtid stilles spørsmål rundt prosessen,» avslutter Rune Mjelde.

Les også: Vil lage gruvemuseum i Svea

Gruvelederens krav om en ny og åpen utredning om Svea-nedleggelsen faller trolig for døve ører. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var klar da han besøkte Svalbard i februar.

– Beslutningen om å stanse gruvedriften er ugjenkallelig. Og så er det bestemt at det skal være en opprydding, og vi vet foreløpig ikke hva det skal innebære. Det positive i denne saken er at det er mange beslutninger som ennå ikke er tatt, sa statsråden da.

Powered by Labrador CMS