Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nedgangen fortsetter for reiselivet

Longyearbyen blir til tider oversvømt av cruiseturister sommerstid. I år har det imidlertid vært færre overnattingsgjester i byen enn i fjor. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Nedgangen fortsetter for reiselivet

Tallet på overnattingsdøgn i sommermånedene har gått ned med ti prosent sammenlignet med i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.11.2009 kl 10:00

– Det er bekymringsfullt å konstatere at reiselivet på Svalbard opplever en markant nedgang i sommertrafikken, sier reiselivsleder Unni Myklevoll.

I juni, juli og august ble det registrert 37.539 overnattingsdøgn i Longyearbyen. I samme periode i fjor var tallet 41.105.

Myklevoll mener det at Norwegian sluttet å fly til Longyearbyen er en av årsakene til nedgangen. I fjor sommer var Svalbard Camping den store vinneren av overnattingsstatistikken, noe som ifølge reiselivslederen trolig hang sammen med at backpackere fikk muligheten til å besøke øygruppen når Norwegian solgte billige flyreiser.

Prissensitive ramler fra

Spitsbergen Travel, som er den største turoperatøren og overnattingsaktøren i Longyearbyen, har merket den samme trenden.

– Vi har hatt en nedgang på antall overnattingsdøgn på gjestehuset i Nybyen. Det ser ut til at det er de som har vært mest prissensitive som har ramlet fra, sier administrerende direktør i Spitsbergen Travel, Trygve Steen.

Han legger til at selskapet også har merket en nedgang i antall gjester på Polarhotellet og Spitsbergen Hotel (Funken), men at frafallet nok har vært størst blant de mest prissensitive turistene.

Tøff vår

Vintersesongen var også tøff for reiselivsbedriftene i byen i år. Driftsresultatet for Spitsbergen Travel gikk ned fra pluss 3,4 millioner første kvartal i fjor til 800.000 kroner samme periode i år.?

– Sommeren slo ikke like hardt ut som vinterhalvåret, og cruisesesongen har gått relativt bra, men vi merker at det er mindre folk. Ryggsekkturistene som reiser på ferie til Longyearbyen i fire-fem dager har det blitt færre av, sier Steen.

Også Basecamp Spitsbergen merket nedgangen i sommer.

– Vi har hatt en betydelig tilbakegang sammenlignet med tredje kvartal 2008, men ved inngangen til sommeren så det verre ut enn det ble, sier Solfrid Håkenstad som er fungerende daglig leder ved Basecamp.

Høyere terskel?

I motsetning til Longyearbyen har landets nordligste fylke, Finnmark, hatt en økning i tallet på overnattingsdøgn i sommer.?

– Mange har valgt å feriere i eget land i år. Mange nordmenn har ikke vært i Finnmark tidligere og ønsket å oppleve Arktis. Det kan være at økningen i Finnmark trigger en lengsel mot arktiske områder og at vi i neste omgang kan få en effekt av det, sier Myklevoll.?Hun legger til at folk nok har en høyere terskel for å dra til Svalbard enn til Finnmark.?

– Det er økonomisk forankret, og der spiller selvfølgelig flyprisene inn, sier hun.

Nedgang i september?

Også for september peker pilene nedover. Statistikken fra Svalbard Reiseliv viser at det har vært en nedgang på 13 prosent i tallet på overnattingsdøgn sammenlignet med i fjor. Spitsbergen Travel valgte i høst å stenge både Spitsbergen Hotel og Spitsbergen Gjestehus en måned før planlagt, som følge av dårlig belegg.?

Trygve Steen er likevel optimist med tanke på neste år.

– Det ser ut som at det skal gå bra. Trenden er mer optimistisk enn på samme tid i fjor, sier han.

Det var spesielt nedgangen i bedriftsmarkedet som gjorde utslag i årets vintersesong.

– Nå løsner det litt på bedriftsmarkedet. Det ser ut til at det stabiliserer seg og er forsiktig oppadgående, men det er for tidlig å si noe om hvordan det vil bli. I fjor kansellerte flere bedrifter turene de hadde bestilt da finanskrisa slo inn, sier Steen.

 

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!