Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nav i beredskap på Svalbard

I beredskap: Nav-leder Geir Jakobsen sier Nav skal ha informasjonsmøter i Svea. FOTO: Nav

Nav i beredskap på Svalbard

Nav er klar til å sette inn flere på Svalbard for å hjelpe ansatte som mister jobben når Store Norske nedbemanner.

Tekst:

Publisert:

– Jeg kan ikke se for meg at vi har hatt en hendelse på fastlandet hvor en så stor andel av befolkningen mister jobben på så kort tid, sier Nav-leder i Tromsø, Geir Jakobsen.

Infomøter

Med underleverandører regner han med at 300 kommer til å bli direkte berørte. I tillegg kommer sidekonsekvenser som familier, og Nav regner derfor med at det totalt er snakk om minst det dobbelte.

– Vårt hovedmål er å sørge for at de som mister jobbene får seg et annet arbeid, sier han.
Nav har lenge vært i tett kontakt med Store Norske og viktige underleverandører, og planlegger i midten av oktober å ha møter med ansatte i Svea for å informere om hvilken bistand de kan gi.

Dette skjedde også i forrige runde, der om lag 100 mistet jobben.

I tillegg er det individuell ivaretakelse. Nordiske som har hatt fast arbeid, har de samme rettighetene som på fastlandet. For arbeidstakere fra land utenfor Norden blir det individuelle vurderinger. Graden av bistand avhenger av avtalen med hjemlandet.

Sprer seg

Det har allerede vært en økning i henvendelsene til Nav-kontoret i Longyearbyen, og Nav har sendt opp en medarbeider for å sikre kontinuiteten under ferieavvikling. Geir Jakobsen forteller videre at de vurderer oppbemanning på kontoret opp om det er nødvendig for å sikre at alle får bistand.

– Vi gjør det som er nødvendig, og har etablert en beredskap for å styrke bemanningen om det er behov.

– Venter dere at mange kommer til å ta kontakt?

– Ja, men vi har samtidig forventninger om at dette kommer til spre seg ut i tid, fordi mange som slutter på ulike tidspunkt. Dette vil pågå utover høsten, vinteren og kanskje våren.

– Hvilke muligheter er det i jobbmarkedet?

– Det vi ser fra fastlands-Norge, er at det fremdeles er stor aktivitet innenfor bygg og anlegg. Der vil det til enhver tid være behov for folk som kan jobbe med anlegg og anleggsmaskiner. Og Tromsø har for eksempel stor mangel på elektrikere, sier han.

– Attraktive

Blant de som trenger ansatte er Hammerfall i Sørfold kommune i Nordland. Hammerfall er en del av Omya Hustadmarmor AS, og har gruve 20 kilometer utenfor Fauske. Gruvesjef Ørjan Fjelde har søkt etter ansatte i Svalbardposten, og forteller at han allerede har mottatt de første søknadene fra ansatte i Store Norske.

– Det har vært litt forskjellige som har ringt, og det er spesielt de fra Salten-området som har vært interesserte, sier Fjelde, som regner med at det kommer flere søknader før fristen går ut.

– De er vante til å jobbe i gruve, og har den sikkerhetskulturen med seg. Det er attraktive folk, og det er derfor vi søkte der oppe.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!