Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Villa Fredheim ble flyttet på tre minutter

Selve flyttingen av Villa Fredheim, 50-60 meter fra den opprinnelige plasseringen, tok bare tre minutter. FOTO: Geir Barstein

Villa Fredheim ble flyttet på tre minutter

Fått ny plass etter 91 år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2015 kl 22:59

Flyttingen av Villa Fredheim, fangstmann Hilmar Nøis' legendariske hytte fra 1924 i Sassendalen, ble utført i 12-tida fredag ettermiddag. Etter lang tids planlegging tok selve frakten av Hovedbygget, som sto i fare for å bukke under av erosjon på den opprinnelige plasseringen, bare tre minutter.

Alt ser ut til å hå ha gått helt etter planen, forteller Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning hos Sysselmannen. Hytta er i vater og det er ingen er ingen åpenbare skader på konstruksjonen etter å ha blitt dratt 50-60 meter på en stor «slede».

- Vi er svært fornøyde, sier Stegarud.

Strandkanten på Fredheim har sakte, men sikkert spist seg innover mot den verneverdige bebyggelsen, og det ble besluttet å redde det berømte og historisk viktige bygget. Danielbu – det første huset som ble bygd på stedet – ble flyttet først.

Nøis døde i 1975, 84 år gammel. Han hadde da 38 overvintringer bak seg. Det er ingen selvfølge at kulturminner berges fra naturens gang på Svalbard, og Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning, tror Nøis ville satt pris på at hytta får nytt liv lengre opp fra vannkanten.

- Det er en respekt og en hedring av minnet hans, og det han representerer for Svalbards historie, sier Stegarud til Svalbardposten på stedet.

Nå gjenstår bare toalettet, sier Stegarud. Han håper at hytta kan stå klar til bruk i sommer.

Se bildet større

Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning hos Sysselmannen, og LNS-snekker Andreas Eriksson diskuterer veien videre. Hytta er stivet opp og gulvet fjernet før flytting, bl.a. for å se hvordan forholdene var under, men de opprinnelige gulvplankene skal settes tilbake på sine opprinnelige plass. Håpet er at hytta skal være klar til bruk rundt sommertider. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Hovedbygget sto opprinnelig nede ved den blå konteineren til venstre i bildet. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Fredheim ligger ved Tempel- og Sassenfjorden, rundt tre mil i luftlinje fra Longyearbyen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!