Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Villa Fredheim ble flyttet på tre minutter

Selve flyttingen av Villa Fredheim, 50-60 meter fra den opprinnelige plasseringen, tok bare tre minutter. FOTO: Geir Barstein

Villa Fredheim ble flyttet på tre minutter

Fått ny plass etter 91 år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2015 kl 22:59

Flyttingen av Villa Fredheim, fangstmann Hilmar Nøis' legendariske hytte fra 1924 i Sassendalen, ble utført i 12-tida fredag ettermiddag. Etter lang tids planlegging tok selve frakten av Hovedbygget, som sto i fare for å bukke under av erosjon på den opprinnelige plasseringen, bare tre minutter.

Alt ser ut til å hå ha gått helt etter planen, forteller Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning hos Sysselmannen. Hytta er i vater og det er ingen er ingen åpenbare skader på konstruksjonen etter å ha blitt dratt 50-60 meter på en stor «slede».

- Vi er svært fornøyde, sier Stegarud.

Strandkanten på Fredheim har sakte, men sikkert spist seg innover mot den verneverdige bebyggelsen, og det ble besluttet å redde det berømte og historisk viktige bygget. Danielbu – det første huset som ble bygd på stedet – ble flyttet først.

Nøis døde i 1975, 84 år gammel. Han hadde da 38 overvintringer bak seg. Det er ingen selvfølge at kulturminner berges fra naturens gang på Svalbard, og Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning, tror Nøis ville satt pris på at hytta får nytt liv lengre opp fra vannkanten.

- Det er en respekt og en hedring av minnet hans, og det han representerer for Svalbards historie, sier Stegarud til Svalbardposten på stedet.

Nå gjenstår bare toalettet, sier Stegarud. Han håper at hytta kan stå klar til bruk i sommer.

Se bildet større

Hans Olav Stegarud, rådgiver i kulturminneforvaltning hos Sysselmannen, og LNS-snekker Andreas Eriksson diskuterer veien videre. Hytta er stivet opp og gulvet fjernet før flytting, bl.a. for å se hvordan forholdene var under, men de opprinnelige gulvplankene skal settes tilbake på sine opprinnelige plass. Håpet er at hytta skal være klar til bruk rundt sommertider. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Hovedbygget sto opprinnelig nede ved den blå konteineren til venstre i bildet. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Fredheim ligger ved Tempel- og Sassenfjorden, rundt tre mil i luftlinje fra Longyearbyen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!