Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil lage sherpasti til Varden

Visit Svalbard søker midler til å bygge en steinlagt sherpasti fra Burmaveien og opp til varden på Platåberget. Dette for å få en tryggere og mer tilgjengelig sti, som vil gjøre at flere kan benytte den og enklere kan komme seg ut i naturen. FOTO: Hilde Fålun Strøm

Vil lage sherpasti til Varden

Visit Svalbard mangler 1,9 millioner kroner og tillatelse fra Sysselmannen for å sette i gang arbeidet med å lage sherpasti til Varden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 13:27

Visit Svalbard ønsker å anlegge en steinsatt sti fra Burmaveien til varden på Platåberget.

– Varden er en ikonisk hotspot for både turister og fastboende med godt utsyn alle veier. Vi har nå fullt fokus på å få på plass siste del av finansieringen av sherpastien, sier prosjektleder Trine Krystad i Visit Svalbard.

De har søkt Svalbards Miljøvernfond om et tilskudd på 1,9 millioner kroner.

I juli måned fikk Visit Svalbard 8 millioner kroner fra Utenriksdepartementet til å utvikle grønn og naturbasert turisme på Svalbard. Reiselivssjef Ronny Brunvoll sa da at pengene skulle brukes til å bygge infrastruktur og bynære attraksjoner. 1,5 millioner kroner av disse midlene skal gå til bygging av sherpasti. Sherpastien er kostnadsberegnet til 3,5 millioner kroner.

Nærings og fiskeridepartementet har gitt tillatelse til etablering av en sherpasti for å sikre utøvelse av allemannsretten fra Skjæringa til varden på Platåfjellet. Sysselmannen sin Miljøvernavdeling har enda ikke gitt sin godkjennelse av prosjektet.

Befaring

Mandag denne uken var Visit Svalbard på befaring sammen med Miljøvernavdelingen hos Sysselmannen og Hilde Fålun Strøm fra Spitsbergen Travel, som også er partner i Arktisk 2030, som denne planen er en del av. Hensikten med befaringen var å angi nøyaktig trasée for stien.

Fredag kommer Anne Rudsengen fra Statens Naturoppsyn (SNO) til Longyearbyen for å fortelle om erfaringer fra lignende prosjekt på fastlandet og for å sette i gang et engasjement i næringen.

– Blir ikke dette et stort inngrep i naturen?

– Hensikten med å legge en steinlagt sti er å legge til rette og ta vare på et utsatt område. Slik det er nå blir det slitasje i et stort område i fjellsiden. Vi ønsker å lede alle som skal gå der inn på en sti som skal tåle trøkket. Vi er trygge på at dette er et godt tiltak for skånsom bruk, sier Krystad.

Lokal stein
Jobben med å legge stein skal legges ut på anbud, men trolig blir det steinleggere fra Nepal og Norge som kommer hit for å gjøre jobben. Planen er å ta ut stein fra det etablerte masseuttaket ved Gruve 3.

Steinen skal flys opp i fjellsiden med helikopter der den skal legges. Krystad sier at de er klar over at det er hekking i området og at de må unngå helikopterflygninger i perioden april til august.

– Vi vil prøve å gjøre dette på en mest mulig smidig måte med minst mulig belastning på kulturminner og natur- og dyreliv, sier Krystad.

Se bildet større

Mandag denne uken var det befaring i området der sherpastien skal bygges. Fra venstre, Ronny Brunvoll, Hilde Fålun Strøm, Andrine Kylling og Hans Olav Stegarud. FOTO: Trine Krystad

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!