Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vi tar det på alvor

Deltakerne fra årets strandryddetokt forsøker å frigjøre en enorm not på Nord-Spitsbergen. FOTO: Geir Barstein

Norges fiskarlag:

– Vi tar det på alvor

Det meste av strandsøppelet på Svalbard stammer fra fiskerinæringa.

Ifølge Sysselmannen er det skrot fra fiskerinæringa som utgjør hovedtyngden av den marine forsøplinga på øygruppa, med enorme mengder nøter, taustumper, kasser, trålkuler og bånd – ikke ulikt den selen var fanget i – som ligger strødd på strendene.

Under årets strandryddetokt ble det samlet inn hele 101 kubikk avfall fra bare noen få strender på Nord-Svalbard.

Les også: – Jeg mangler ord. Dette er deprimerende

Beklager

Jan-Eirik Indrestrand, informasjonsleder i Norges fiskarlag, sier de tar problemet på alvor.

– Vi lever av havet og god forvaltning. At dyr lider som følge av menneskelig aktivitet ser vi dessverre mange eksempler på i naturen. Jeg er den første til å beklage slike lidelser, skriver Indrestrand i en epost til Svalbardposten, etter å ha blitt forevist bilder fra årets strandryddetokt og bildet av selen som ble avlivet tidligere i sommer.

– Vi er tydelige overfor fiskerne og næringen om vår rolle i forhold til å redusere mengden marint søppel, både eget og andres.

– Vi opplever at medlemmene våre har et bevisst forhold til å ta vare på redskaper og søppel, samtidig som vi vet at de kan gå tapt som følge av vær og vind.

Les også: Her drar isbjørnbinna 170 kilo not – etter øret

Utfordring

Han forteller blant annet at Kjell Ingebrigtsen, styreleder i Norges fiskarlag, deltok på en strandryddeaksjon ved Bodø i sommer, og at det planlegges en workshop om marin forurensing i september.

– Vi har også samarbeidet med Miljødirektoratet for å få lagt forholdene til rette for bedre avlevering av søppel, men det har tatt veldig lang tid å få etablert noe. Så langt er det snakk om et prøveprosjekt som skal gjennomføres, sier Indrestrand, som etterlyser «seriøs vilje til oppfølging fra ansvarlige myndigheter».

– Det er en stor utfordring å bli kvitt søppel i mange havner.

Informasjonslederen påpeker at fiskerisøppel er et internasjonalt problem.

– At det er mange spor etter fiskeri og havbruk på Svalbard, er ikke det samme som at alt stammer fra norske fiskere, uten at dette skal være en unnskyldning. På internasjonalt plan må Norge være tydeligere på å markere at vi opplever å være mottaker av internasjonalt avfall, sier han. Det er skolestart, og Sysselmannen avholdt torsdag morgen trafikkontroll i området ved Polarflokken barnehage for å passe på de små.

Se bildet større

Enkelte av strendene på Svalbard er ekstremt forsøplet av plast, hovedsaklig fra fiskeri- og havbruksnæringene. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Ei not med tre reinsgevir. FOTO: Solvår Reiten / Sysselmannen

Se bildet større

Dronninga av Arktis passerer søppelsekker ikke langt fra Reinsdyrflya. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Fjorårets søppeltokt kom over ei isbjørnbinne som dro 170 etter øret. Søppelet hadde satt seg fast i øremerkingen. Hun klarte til slutt å frigjøre seg selv. Isbjørnbinna kjempet i timesvis med fiskenota som den hadde satt fast øremerket i. Etter hvert klarte den å dra hele nota opp på brinken i bakgrunnen, og slepte den videre 200-300 meter innover. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

En hvalross slapper av blant trålkuler og garnrester på en strand litt nord for Murchisonfjorden på Nordaustlandet, svært langt fra nærmeste bosetning. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!