Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vi prøver å få tak i en person

Den drepte bjørnen var ei to år gammel binne i godt hold. FOTO: Geir Barstein

Ble skutt og drept ved Fredheim:

– Vi prøver å få tak i en person

Tiltaleavgjørelse i isbjørnsaken innen 20. juni, ifølge Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.06.2015 kl 11:25

Bjørnen ble skadeskutt av et tsjekkisk turfølge ved Fredheim om morgen 19. mars, dagen før solformørkelsen, etter at den hadde tatt seg inn i teltleiren.

Den måtte senere avlives av Sysselmannen.

En mann, Jakub Moravec (37), ble lettere skadd i konfrontasjonen. Følget hadde ikke isbjørnvakt på tidspunktet, og snubleblussene gikk ikke av.

Etterforskningen var i utgangspunktet ferdig for en tid tilbake, men avgjørelsen om et eventuelt påtalevedtak ble utsatt på grunn av et nytt etterforskningsskritt Sysselmannen ønsket å ta.

– Vi prøver å få tak i en person, men må ta en ny vurdering på om det lar seg gjøre. Jeg håper å få en avklaring så fort som mulig, og helt sikkert innen 20. juni, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther.

Turfølget skal ha hatt isbjørnvakt tidligere om natten, men ikke på tidspunktet bjørnen ankom. Årsaken til dette er foreløpig ikke offentlig kjent. Leiren var omringet av snublebluss, men disse gikk ikke av. Grunnen til dette er heller ikke offentliggjort.

Bjørnen ble sett ofte i området i forkant av hendelsen. Obduksjonen viste at det var ei frisk binne på to år og 154 kilo, som hadde blitt merket av Norsk Polarinstitutt i Billefjorden året før.

I perioden 1999 til 2015 er det av ulike årsaker blitt avlivet totalt 31 isbjørner på Svalbard, opplyser Sysselmannen.

Bare fem av sakene har endt med straffereaksjoner.

Her er tidslinjen for det som skjedde:

• Ca. klokka 05.30: Binna tar seg inn i leiren med to telt, uten å utløse snubleblusset. Turfølget har etter all sannsynlighet ikke isbjørnvakt på dette tidspunktet. Jakub Moravec (37), den skadde mannen, hevder han ble dratt ut av teltet, og at noen andre i turfølget avfyrte tre skudd med en .44 Magnum mot dyret. Da flyktet bjørnen.

• Klokka 06.20: Sysselmannen varsles og sender ut et helikopter. En lege settes av i leiren for å ta hånd om skadde, mens helikopteret følger blodspor for å finne bjørnen.

• Ca. klokka 07.50: Bjørnen observeres svømmende i Tempelfjorden. Den snur når den ser helikoptret og går opp på land. Det blir avgjort å avlive bjørnen.

• Ca. klokka 08.10: Bjørnen avlives på land, ikke langt fra leiren hvor hendelsen opprinnelig fant sted.

Obduksjonen, som ble foretatt samme kveld, viste at bjørnen var blitt alvorlig skadd i halsregionen etter konfrontasjonen med turistene.

Se bildet større

Tsjekkiske Jakub Moravec (37) ble dratt ut av teltet og lettere skadd. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Den alvorlig skadde bjørnen ble sporet opp av Sysselmannen og avlivet. FOTO: Arild Lyssand / Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!