Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vi kommer garantert til å finne mye søppel, dessverre

Første stopp var levering av forsyninger til Sysselmannens feltinspektører i Trygghamna. FOTO: Geir Barstein

Årets strandryddetokt er i gang:

– Vi kommer garantert til å finne mye søppel, dessverre

Skal rydde på Nord-Svalbard i en uke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.07.2015 kl 16:56

ET STED I ISFJORDEN (Svalbardposten): Like etter klokka 12 mandag ettermiddag la "Polarsyssel" fra kai i Longyearbyen. Destinasjon: Ett eller annet sted på Nordvest-Spitsbergen med første gruppe frivillige til årets strandryddetokt. Nøyaktig hvor ferden går gjenstår å se, sier toktleder og sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.

– Det er været som avgjør. Været bestemmer hvor hyggelig det blir, og hvor mye søppel vi får plukket opp, sier Lyssand.

Første dag og natt er ren transport til nordsiden, før de tolv frivillige kjøres ut til utvalgte strender med lettbåter. Her plukkes alt skrot opp, fra gamle lightere, skosåler, plastposer, bruskorker, flasker, fiskeliner til flere hundre kilo gamle garn.

Toppen av søppelberget

For søppel er det ingen mangel på, selv ikke på et av klodens mest øde og folketomme steder. Årlig ryddes opptil 150 kubikkmeter søppel fra Svalbards strender, noe som tilsvarer rundt 17 fulle lastebiler. Og det er bare toppen av søppelberget.

– Ingen fare. Vi kommer garantert til å finne mye søppel, dessverre, sier rådgiver Solvår Reiten ved Sysselmannens miljøvernavdeling.

– Hvert år havner 8,8 millioner tonn søppel i havene. 60 til 70 prosent av dette er plast. Det aller meste synker og legger seg på havbunnen, og det vi ser er bare en liten brøkdel, forteller hun.

Plast er ikke bionedbrytbart. Når det først havner i naturen, forvinner det ikke på hundre- eller tusenvis av år. Problemet går bare over i andre former, etter hvert som plasten males opp i stadig mindre biter.

Drapsavfall

Garn og nylontau dreper dyr som vikler seg inn. Under fjorårets søppeltokt ble det observert ei isbjørnbinne som dro 170 kilo not etter øremerkingen. Fugler spiser lightere, flaskekorker og andre plastbiter som til forveksling likner et byttedyr i vannoverflaten.

– En undersøkelse påviste plast i magen på 90 prosent av de undersøkte havhestene på Svalbard. Det blokkerer næringsopptaket og de kan dø, sier Reiten.

Vel så farlig er plasten vi ikke kan se i sjøen eller på en strand. Mikroplast, millimeterstore partikler fra alt fra kosmetikk til klær, industrielle og hjemlige produkter, ender som "mat" hos de aller minste organismene. Siden dyrene ikke greier å bryte ned plast, akkumuleres det i stadig større mengder oppover i næringssystemet.

Og for å gjøre situasjonen verre, fungerer plast som en svamp på andre miljøgifter ute i naturen.

– Det binder til seg miljøgifter. Som en konsekvens får dyrene både i seg plastikk og miljøgifter, sier Reiten.

Årets strandryddetokt pågår i perioden 20. til 27. juli, med mannskapsbytte 23. juli. 21 av totalt 215 søkere fikk tilbud om å delta.

Se bildet større

"Polarsyssel" la i dag fra kullkaia og ut på Sysselmannens årlige strandryddingstokt. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Mikroplast som er tatt ut av magesekken til en havhest på Svalbard. FOTO: Geir Wing Gabrielsen

Fakta: Nedbrytingstider

Papirserviett 2-4 uker
Melkekartong 3 mnd.
Sigarettsneip 1-5 år
Plastpose 10-20 år
Bøye av skumplast 50 år
Metallboks 50 år
Aluminiumsboks 200 år
Plastflaske 450 år
Engangsbleie 450 år
Fiskesnøre 600 år
Glassflaske ikke fastslått

Kilde: NAOA

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!