Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vedtar bot etter skadeskyting av isbjørn

Binna var to år gammel og i godt hold. Hun ble observert en rekke ganger i området i tida før konfrontasjonen med turistene. FOTO: Geir Barstein

Måtte avlives:

Vedtar bot etter skadeskyting av isbjørn

Tsjekkerne på Fredheim.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2015 kl 11:49

Turlederen for det tsjekkiske følget som skadeskjøt en isbjørn ved Fredheim 19. mars, sier han vil vedta forelegget på 10.000 kroner, for ikke å ha sikret leiren tilstrekkelig.

Bjørnen måtte senere avlives av Sysselmannen.

– Vi fikk svar fra ham i helga, om at han aksepterer boten, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther.

Det er fire måneder siden han ble ilagt forelegget, for brudd på svalbardmiljølovens nokså ferske paragraf 30a om sikring mot isbjørnangrep.

– Vi lot ham få litt ekstra tid til å bestemme seg for om han ville vedta eller ikke. Årsaken til det er sammensatt. Han er utlending og har bedt om tid til å orientere seg om regelverket, og fordi dette er første gang noen blir bøtelagt etter denne paragrafen, sier Sæther.

Paragrafen, som ble tilføyd i svalbardmiljøloven 20. april 2012, slår fast at alle som ferdes utenfor bosetningene plikter å iverksette nødvendige tiltak for å unngå farlige situasjoner for mennesker eller dyr.

Helhetsvurdering

Da den unge binna kom spaserende inn i leiren tidlig om morgenen, dagen før solformørkelsen, var det ingen isbjørnvakt på utsiden av teltene.

På tidspunktet var den eneste sikringen mot angrep et snublebluss som var montert for høyt.

Etter en helheltsvurdering konkluderte Sysselmannen dermed med at turlederen hadde opptrådt uaktsomt etter den nye paragrafen.

Selve skadeskytingen, som fant sted da bjørnen tok seg inn i et telt, ble henlagt som berettiget nødverge.

Det er vanskelig å si hva slags konkrete konsekvenser denne saken får for behandlingen av liknende saker i framtida, utover at et sentralt tema i etterforskningen vil være om nødvendige tiltak ble iverksatt, ifølge Sæther.

– Det vil alltid være en individuell og konkret vurdering i den enkelte sak. Saker som i utgangspunktet kan se like ut, trenger ikke å være det, sier han.

Tidslinjen:

• Ca. klokka 05.30: Binna tar seg inn i leiren med to telt, uten å utløse snubleblusset. Jakub Moravec (37), den skadde mannen, hevder han ble dratt ut av teltet, og at noen andre i turfølget avfyrte tre skudd med en .44 Magnum mot dyret. Da flyktet bjørnen.

• Klokka 06.20: Sysselmannen varsles og sender ut et helikopter. En lege settes av i leiren for å ta hånd om skadde, mens helikopteret følger blodspor for å finne bjørnen.

• Ca. klokka 07.50: Bjørnen observeres svømmende i Tempelfjorden. Den snur når den ser helikoptret og går opp på land. Det blir avgjort å avlive bjørnen.

• Ca. klokka 08.10: Bjørnen avlives på land, ikke langt fra leiren hvor hendelsen opprinnelig fant sted.

Obduksjonen, som ble foretatt samme kveld, viste at bjørnen var blitt alvorlig skadd i halsregionen etter konfrontasjonen med turistene.

Svalbardmiljøloven:

§ 30a (sikring mot isbjørnangrep)

Enhver som ferdes utenfor bosettinger, med unntak for tilreisende og fastboende som er med i organisert turopplegg, plikter å ha kunnskap om sikring mot isbjørnangrep. Det skal iverksettes nødvendige tiltak for å unngå fare for angrep fra isbjørn og for å kunne avverge et slikt angrep uten å skade eller avlive dyret.

Enhver som ferdes utenfor bosettinger, med unntak av tilreisende og fastboende som er med i organisert turopplegg, skal ha egnede midler for skremming og jaging av isbjørn.

Kilde: Lovdata.no

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!