Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varsler øl-gjennomgang

Robert Johansen startet Svalbard Bryggeri etter at regelverket for tilvirking av alkohol ble endret. Nå kan det bli åpning også for å selge sterkere øl. FOTO: Eirik Palm

Varsler øl-gjennomgang

Svalbard bryggeri får ikke selge alle ølsortene sine på Nordpolet. Regjeringen lover å se på regelverket.

Tekst:

Publisert:

Det er mildt sagt spesielt at man har fri flyt av sterkere saker, og så er det øl man setter begrensninger på, sier leder i Svalbard Høyre, Kjetil Figenschou.

Svalbard bryggeri har i dag fem ølsorter. To av disse sortene, India pale ale (IPA) og Stout, kan ikke selges på Nordpolet på grunn av særegne prosentregler knyttet til øl.

Stilte spørsmål
De to nevnte ølsortene inneholder sju prosent alkohol.

I regelverket for Svalbard tillates ikke salg av øl sterkere enn 4,75 prosent alkohol fra Nordpolet.

Det er kun utesteder som har tillatelse til å selge sterkere øl, men da begrenset oppad til sju prosent.

Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen (H) stilte tidligere i høst spørsmål til helse- og sosialminister Bent Høie (H) om departementet vil gjennomgå regelverket slik at det blir mulig for det lokale bryggeriet å selge alle sine produkter på Nordpolet.

Spørsmålet kom på oppfordring fra Svalbard Høyre.

Varsler gjennomgang
Bent Høie svarer at han ser behovet for en totalgjennomgang av alkoholregelverket på Svalbard.

Dette har vært et uttalt mål i to og et halvt år, men at det av ressursmessige årsaker ikke har blitt prioritert. Men ministeren varsler at deler av dagens regelverk skal bli prioritert snarlig.

«Jeg vil, uavhengig av om vi får foretatt en totalgjennomgang av regelverket, utrede en endring av volumprosentregelen i løpet av neste år», skriver Høie i sitt skriftlige svar til Frank Bakke-Jensen.

Siste nytt i Natur og miljø

Snøskred farligere enn isbjørn

Vi tror kanskje at isbjørnangrep er den største faren på Svalbard. Men snøskred tar flere liv enn isbjørn gjør. Snøskredforskere og teknologer jobber med å finne løsninger på problemet.

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

 
Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!