Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varmere - våtere - villere

Longyearbyen 30. oktober 2016. Null grader, ingen snø og den varmeste oktober noensinne. FOTO: Ole Magnus Rapp

Varmere - våtere - villere

Oktober ble den mildeste og våteste måneden siden meteorologiske målinger startet på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2016 kl 08:12

På denne tiden av året skulle kulden være stabil, og bakken dekket av snø. I stedet opplever Longyearbyen jordras, nedbørsrekord og en temperatur som er 7-8 grader høyere enn normalen.

– Alt tyder på temperaturrekord både i oktober, men også for hele året 2016, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt. Kun unormal sprengkulde i november og desember kan hindre at 2016 blir det varmeste året noensinne, siden målingene startet i nord.

Over normalen
De siste 71 månedene har målestasjonen ved Svalbard Lufthavn rapportert om en middeltemperatur som er over normalen for årstiden. Heller ikke dette har skjedd tidligere.

– Både Longyearbyen, Bjørnøya, Ny-Ålesund, Hopen og Jan Mayen får varmerekord. Flere steder har det vært kontinuerlige målinger siden 1920-tallet, sier Jostein Mamen.

Sogneprest Leif Magne Helgesen er opptatt av klimaendringene, og har hatt både klimagudstjeneste, skrevet bok og utgitt musikk om klima og isen som smelter.

– Jeg opplever det fysisk på kroppen at klimaet er i endring, sier han til yr.no. Helgesen mener Svalbard er blitt en miniatyr av Bergen, og folk anskaffer seg regnklær og paraply for å takle klimaet.

Mye nedbør
Yr.no kan fortelle at Svalbard i 2016 kommer til å ha mindre enn 200 døgn med frost, også det er rekord. I oktober har det vært fire ganger mer nedbør enn normalt i Longyearbyen.

Høy temperatur langt ut i oktober og mye nedbør setter også sine spor på isbreene. Breforsker Jack Kohler ved Norsk Polarinstitutt følger massebalansen til breene og påpeker at vi må minst 5.000 år tilbake i tid for å finne så små isbreer på Svalbard som nå.

Mens Isfjorden og Kongsfjorden alltid hadde solid is vinterstid, er situasjonen nå en annen. De siste ti årene har fjordene stort sett vært isfrie. Både små og store båter kan operere hele året.

Temperatur
I februar i år var gjennomsnittstemperaturen på 5,6 minusgrader, mens normalen er på minus 16,2. På Akseløya ble det 17. september målt 13,6 grader. Dette er tall som vekker oppsikt. Om utviklingen fortsetter vil vi snart oppleve badetemperatur.

Professor Philipp Fischer ved Alfred Wegener Institute leder klimastudiene i Kongsfjorden. Deres målerigg på elleve meters dyp viser dramatiske resultater. I juli ble det her målt 8,3 varmegrader i vannet, noe man inntil nylig trodde var umulig. Også utover høsten har vannet i fjorden holdt høyere temperatur enn normalt.

Nøkkelord

Se bildet større

Ny-Ålesund i oktober. Tynt lag puddersnø, omtrent ingen kuldegrader og isfri Kongsfjord. I sommer ble det målt varmerekord i havet her. FOTO: Ole Magnus Rapp

Oktober-været

Svalbard lufthavn hadde en gjennomsnittstemperatur på 3,3 °C (8,7 °C over normalen og 1,9 °C over den gamle rekorden fra 2000). Svalbard lufthavn har ikke hatt en eneste månedstemperatur under normalen siden november 2010, dvs. 71 måneder på rad.
Ny-Ålesund hadde en middeltemperatur på 2,0 °C (7,6 °C over normalen, og 1,3 °C over den gamle rekorden fra 2000).
Jan Mayen var den mildeste stasjonen med en middeltemperatur på 6,0 °C (5,8 °C over normalen). Dette er den mildeste oktober-måneden som er registrert på Jan Mayen. Den gamle rekorden var 4,2 °C fra 1938.
Bjørnøya hadde 5,2 °C som gjennomsnitt. Dette er 5,6 °C over normalen, og 1,4 °C over tidligere rekord fra 2000. På Hopen var månedstemperaturen 4,0 °C, noe som er 7,2 °C over det normale, og 1,7 °C over den gamle rekorden fra 2000. Sveagruva fikk 3,4 °C som månedstemperatur, noe som er 9,0 °C over normalen.
Høyeste maksimumstemperatur ved de offisielle målestasjonene ble målt på Svalbard lufthavn med 10,1 °C den 7. oktober. Det er første gang stasjonen registrerer mer enn 10 grader i oktober.  Månedens laveste temperatur var –9,0 °C, og ble registrert 23. oktober på Karl XII-øya.
Isfjord Radio fikk mest nedbør av de arktiske stasjonene med 138,7 mm (308 prosent av normalen). Svalbard lufthavn fikk 57 mm, noe som er 407 prosent av normalen, og den mest nedbørrike oktober-måneden noensinne. Hopen var tørrest med 19,1 mm (41 prosent av normalen).
Isfjord Radio målte også størst døgnnedbør av de arktiske stasjonene med 42,3 mm den 15. oktober.
Kilde: Meteorologisk institutt

Siste nytt i Natur og miljø

Snøskred farligere enn isbjørn

Vi tror kanskje at isbjørnangrep er den største faren på Svalbard. Men snøskred tar flere liv enn isbjørn gjør. Snøskredforskere og teknologer jobber med å finne løsninger på problemet.

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

 
Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!