Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tror på lovendring

Espen Klungseth Rotevatn er optimist og tror på ny folkehøgskole. FOTO: Hilde Røsvik

Tror på lovendring

Lovverket åpner ikke for folkehøgskole på Svalbard. Det vil Espen Klungseth Rotevatn gjøre noe med.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.11.2016 kl 08:58

Neste uke skal Rotevatn møte Iselin Nybø (V) i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

– Vi vet det går an å endre på lover. Det er bare å se tilbake på den kampen som Robert Johansen og Svalbard bryggeri holdt på med i flere år før de endelig fikk gjennomslag. Det håper jeg også at vi skal få til. Alle heiet på Robert her lokalt, det tror jeg mange også gjør når det gjelder folkehøgskole, sier Rotevatn.

Han er godt fornøyd med å ha fått stortingspolitikere som fatter interesse og kan ta denne saken videre. Med seg på møtet med Nybø får han også venstrepolitiker Eirik Berger med seg, som også ivrer for prosjektet lokalt.

Flere fastboende
En folkehøgskole på Svalbard vil bety omtrent 80 fastboende elever og 10 lærere, i motsetning til mange av Unis-studentene som bare er her i kortere perioder.

– Jeg tror også at det å få flere ungdommer hit i den aldersgruppen vil gjøre det mer interessant for videregående-elevene å bli værende i byen, sier Rotevatn.

Men aller først er han spent på om det nedsatte interimstyret får 219.500 kroner de har søkt om fra Svalbards miljøvernfond for å kunne ansette en konsulent i 50 prosent stilling. Konsulenten skal jobbe fram en prosjektsøknad til Kunnskapsdepartementet innen 1. april neste år.

Aktuelt

En folkehøgskole på Svalbard aktualiserer seg nå når Longyearbyen må finne nye aktiviteter og skape nye arbeidsplasser. De som er med i interimstyret for folkehøgskole, i tillegg til prosjektleder Rotevatn, er Silje Hagen, Anne Bjørndal og Pål Berg.

– Selv om ideen om folkehøgskole har levd lenge på Svalbard, er det så langt ingen som har tatt ordentlig tak i den ballen og prøvd å realisere den før nå, sier Rotevatn.

Han legger heller ikke skjul på at han som politisk aktiv i Miljøpartiet de grønne (MDG) også ønsker annen aktivitet enn kulldrift på Svalbard.

– Dette er en måte å være optimistisk på og komme med konkrete innspill på hva vi kan drive med her når det blir mindre og mindre kulldrift, sier han.

Svalbardposten har tidligere skrevet om mulighetene for å starte folkehøyskole i Svea, men Rotevatn mener Longyearbyen mest sannsynlig er avsidesliggende nok. Så kan heller Svea brukes som et leirområde man kan ta turer og ekspedisjoner ut i fra, slik som Unis gjør. Der ligger alt til rette, både med brakker og storkjøkken.

Lokaliteter

– Det er jo vanlig å finne nedlagte hotell og gjøre om til folkehøyskoler ellers i landet. Det er ikke like lett her, sier han. Rotevatn viser til at det er flere brakkebygg i Nybyen som kunne vært vurdert. Men etter den siste tids evakueringer, og det man vet så langt om skredfare, er det ikke tilrådelig å se på Nybyen som et alternativ til folkehøyskolebygg.

– Vi har også sett på Longyearbyen barnehage som en alternativ byggmasse, men også den viser seg å være i skredutsatt område. Slik det ligger an nå, vil nok et nybygg på ORV-tomten på vei ut til flyplassen være det mest realistiske alternativet.

Rotevatn håper at Statsbygg kan stå for bygging av et skolebygg og at skolen kan leie av dem.

– Slik saken står nå, ser jeg på en lovendring som veldig realistisk, sier Rotevatn.

Klaffer alt og man legger inn en byggetid på to år, er det en mulighet for å starte opp en folkehøyskole i Longyearbyen om tre år.

– Høsten 2019 er nok det tidligste vi kan håpe på.

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!