Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Tror bybjørnen ble en aha-opplevelse for mange

Bjørnen blir her skutt med bedøvelsespil fra helikopter, like ved der den oppholdt seg i fjæresteinene utenfor Longyearbyen. FOTO: Geir Barstein

– Tror bybjørnen ble en aha-opplevelse for mange

Snek seg nesten ubemerket inn til byen, midt på lyse dagen.

Tekst:

Publisert:

Sist fredag lå en isbjørn plutselig og slappet av i fjæresteinene like ved Longyearbyen.

Midt på dagen, med god sikt og mange mennesker ute på tur i det fine været, hadde den greid å ta seg usett nesten helt inn til bosetningen.

Klokka 13.39 fikk Sysselmannen den første meldingen om bamsen. Den befant seg da ved Moskuslaguna i utløpet av Adventdalen, et steinkast unna byen.

– Det kom også overraskende på oss, at den hadde kommet seg så langt uten å bli sett, sier sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad.

Bjørnen hadde det ikke travelt med å gå videre, og ble liggende ved vannkanten til tross for skutertrafikken og et økende antall tilskuere rundt.

Se bildet større

Isbjørnen er her satt av på Nordaustlandet og er i ferd med å kvikne til. FOTO: Vidar Arnesen / Sysselmannen

Senker guarden

Svarstad sier hendelsen er en viktig påminner om at isbjørnfaren på Svalbard er absolutt, også i de umiddelbare nærområdene rundt bosetningene.

– Mange senker nok guarden når de er ute på tur i nærheten av Longyearbyen, og jeg tror folk fikk seg en aha-opplevelse. Plutselig er den der. Vi så hvor vanskelig isbjørnene kan være å få øye på, sier Svarstad.

– Det er en grunn til at oppfordringen er: Skal du utenfor sentrum, ta med våpen. Her så vi hvor viktig det er, sier Svarstad.

Fredagens bybjørn lot seg først skremme opp da et helikopter med folk fra Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt (NP) nærmet seg for å skyte den med bedøvelsespil.

Avgjørelsen om å ikke gjøre utstrakte skremmeforsøk, men i stedet bedøve og flytte ham, ble tatt tidlig av hensyn til dyret, ifølge Sysselmannen.

Den 240 kilo tunge hannbjørnen begynte å løpe fra helikopteret, men stoppet opp og snudde seg flere ganger, før medisinene slo inn og han sovnet.

Se bildet større

Bamsen ble flydd til Ringertzøya ved Kinnvika på Nordaustlandet FOTO: Norsk Polarinstitutt

Vanligere med bybjørn

Etter måling og merking ble han fløyet til Ringertzøya ved Kinnvika på Nordaustlandet. Bedøvelsen og transporten foregikk uten komplikasjoner, sier isbjørnforsker Jon Aars ved NP-

Sist bekreftede tilfelle av bybjørn var i oktober 2014. Aars gjentar spådommen sin fra den gang, om at dette trolig vil bli et stadig vanligere syn rundt Isfjorden i åra som kommer.

Årsaken er en kombinasjon av bestandsvekst grunnet fredningen på 1970-tallet og mindre is i fjordene. Det tvinger dem over på fast grunn.

– Vi tror det er mer trafikk her på vestkysten enn tidligere. Det er flere bjørner og de tilbringer mer tid på land. Vi kommer nok til å oppleve dette med jevne mellomrom, i større grad enn for 10 til 30 år siden, sier Aars.

Kjenning av «polaritiet»

Fredagens isbjørn er tre år gammel og en kjenning av isbjørnforskerne. Han ble observert for første gang i fjor, da et stykke sør for Longyearbyen.

– Det var i Van Mijenfjorden, på sørsida av Akseløya. Da var han sammen med mora og et søsken, sier Aars.

Han har med andre ord trolig tilbrakt hele livet sitt på denne delen av Spitsbergen.

Om han nå etablerer et nytt liv som nordaustlending, eller om han kommer tilbake til bynære strøk, gjenstår å se.

– Vi har erfaring med at noen av dem returnerer. Vi har ikke noe sporing på han her, men han er merket slik at vi ser om han kommer tilbake, sier Aars.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!