Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trønderlaks svømte til Grønland og forsvant ved Island

Tante reisende laks dro fra Orkla i Trøndelag til østkysten av Grønland. Her surret den rundt en stund før kursen ble satt mot Island hvor senderen datt av (rød linje). I to til tre år drev den lille boksen rundt med havstrømmene, før den endte opp på Svalbard (grønn stiplet linje) FOTO: Audun Rikardsen

Trønderlaks svømte til Grønland og forsvant ved Island

Nå har satellittsenderen skylt opp på Svalbard.

Laksen med nummer 36460 var 6,2 kilo tung da hun la ut på en lang reise.

Etter at hun ble fanget og satellittmerket i Orkla 5. mai 2010, satte hun kurs ut av Trondheimsfjorden og dro rett vestover til Grønland.

Hunnfisken brukte sommeren på å surre rundt og beite ved Danmarkstredet, før hun satte snuten sørøstover og trolig begynte å tenke på hjemreisen

Nyttårsaften samme år stopper alle spor etter 36460.

Hun var utenfor kysten av Island når satellittsenderen løsnet og fløt opp til overflaten.

I sommer ble imidlertid senderen funnet av Lene Grev på sørsiden av Sarstangen i Forlandsundet, i forbindelse med Sysselmannens årlig strandryddingstokt.

– Merket har nok brukt en to-tre år på å drive opp hit, sier biologiprofessor Audun Rikardsen ved Universitetet i Oslo, leder for laksesporingsprosjektet Salmotrack.

– En del av dataene i merket har vi tidligere lastet ned via satellitter, men om vi får merket tilbake får vi enda mer info om laksens bevegelser, sier han.

Totalt har hele 200 laks rundt hele Atlanteren fått påsatt sendere i et forsøk på å løse et av de store laksemysteriene:

Hvor drar egentlig laksen etter å ha forlatt gyteelvene på fastlandet? Svaret overrasket forskerne.

– Akkurat denne laksen gjorde det ikke, men veldig mange av de andre drar til vestkysten av Svalbard. Her møtes det kalde polvannet og det varme atlanterhavsvannet i det vi kaller polarfronten, et område med rikelig med næring, sier Rikardsen.

– Vi registrerte merket laks på nesten 80 grader nord i 2009 og 2010. Vi hadde jo hørt at det var fanget atlantisk laks i Isfjorden på Svalbard tidligere, men dette var første gang vi kunne dokumentere at den går så langt nord, sier han.

Senderne er konstruert slik at de ramler av dyret etter et halvt års tid.

– Det betyr at vi mangler data på hva som skjer fra rundt juletider og til fisken vender tilbake til gyteelva, sier Rikardsen.

For å bøte på dette, håper han å merke ti laks i sjøen utenfor Longyearbyen i vinter i samarbeid med lokale ildsjeler.

– Vi ønsker å kartlegge hvor lenge den oppholder seg i Isfjorden, og deretter følge den sørover igjen om våren, sier professoren.

Forskningen er viktig i forvaltningssammenheng, forteller han.

– Vi vet veldig lite om hva laksen driver med når den ikke er i elvene. Grunnen er rett og slett at den er veldig liten og havet er veldig stort. Det er jo i sjøen den vokser, og forholdene der er veldig avgjørende for overlevelsen, sier han.

– Med økt kunnskap om hvor i havet de ulike laksebestandene befinner seg til en hver tid er vi bedre rustet til å kunne forutsi hvor mange som kommer tilbake til vassdragene for å gyte. Dermed kan vi også sette bedre kvoter, sier han.

Se bildet større

Bernt Ole Knudsen (Orkla JFF), Audun Rikardsen (UiT), Ivar Hidle (Orkla JFF) og Bjørn Hansen (Orkla JFF) poserer med laksen som ble merket i Orkla. Fem år senere ble denne satellittsenderen funnet på Svalbard. Foto: privat FOTO: Audun Rikardsen

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!