Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannens skip er lastet med... søppel

«Polarsyssel» var lastet med store mengder strandsøppel da hun la til kai i Longyearbyen på mandag. FOTO: Geir Barstein

Samlet 101 store sekker:

Sysselmannens skip er lastet med... søppel

Tilbake fra strandryddetoktet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.07.2015 kl 17:53

Det årlige og ukeslange strandryddetoktet er over, og ved 14.30 la «Polarsyssel» til kai i Longyearbyen med søppel og de tolv frivillige som ble flydd ut på torsdag og fredag.

Også i år var det store mengder søppel langs strendene Spitsbergen og Nordaustlandet, sier sysselmannsførstebetjent og toktleder Arild Lyssand.

– Vi har totalt plukket 101 såkalte big bagger, sier Lyssand, og henviser til store sekker som rommer omlag én kubikk.

Søppeltoktet er væravhengig, og vinden ved vestkysten av Nordaustlandet tvang dem til å velge bort mer søppeltette strender ved minst én anledning.

Som resultat er den innsamlede mengden trolig lavere enn hva den kunne vært.

– Vi måtte velge en plan B, sier Lyssand, som likevel er fornøyd med turen.

De to første dagene var over gjennomsnittlig hektiske, med to bjørnebesøk som tvang de frivillige til å evakuere ut i lettbåt. Utover dette var det ingen større hendelser.

– Vi hadde ingen skader, men stor innsats fra de frivillige, som tilsynelatende er glade og fornøyde for å ha vært med. Dessverre var det mye søppel også i år, sier han.

Les mer om årets søppeltokt i fredagens utgave av Svalbardposten.

Se bildet større

Årets søppeltokt hadde knapt startet i Breibogen ved Reinsdyrflya, da dronningen av Arktis kom turende. Hun brydde seg ikke noe om posene med innsamlet søppel og fortsatte videre. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Det aller, aller meste av strandsøppelet er plast, og mye stammer fra fiskeriindustrien. Her jobber teamet hardt med å løsne en fiskekasse fra grusen på en strand ved Kinnvika på Nordaustlandet. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

På Spitsbergen ble det ryddet strender ved Sarstangen, Breibogen og sør for Mosselbukta. På Nordaustlandet ble Detterbukta og øyer i Murchisonfjorden saumfart. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!