Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske får 2,5 millioner fra miljøvernfondet

SNSK får 2,3 millioner kroner i støtte til å lage et museum av stengte Gruve 3. FOTO: Anders Fjellestad (arkivfoto)

Se hvem som fikk penger:

Store Norske får 2,5 millioner fra miljøvernfondet

Til museum i Gruve 3.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.04.2015 kl 15:44

32 av 68 søknader får i år støtte fra Svalbards miljøvernfond. Totalt deles 7,3 millioner kroner ut. Av de går 2,5 millioner kroner til Store Norske og museumsprosjektet i Gruve 3.

Pengene skal brukes til sikring og istandsetting, slik at kulturminnene i gruva - som ble lagt ned i 1996 - kan formidles og ivaretakes.

– Veien fram til et ferdig gruvemuseum er lang, og forutsetter at flere kommer på banen, men vi har gitt de en god start. Vi håper at det i løpet av 2016 blir en attraksjon som både er interessant for befolkningen og turister, sier Morten Ruud, leder for fondet, til Svalbardposten.

Store Norske lider under store økonomiske vanskeligheter, og staten innvilget i går et kriselån på 500 millioner kroner. Miljøfondet sier de vanskelige tidene ikke har påvirket avgjørelsen om å gi dem penger til museumsprosjektet.

– Dette tiltaket er viktig sett fra et formidlings- og kulturminnehensyn. Det gagner både reiseliv og hele byen, sier Ruud.

Resten av millionene spres bredt, opplyser fondet.

– Vi viderefører og støtter blant annet Polarflokken barnehages søppeltokt. Og, sammen med Lokalstyret, vil vi få en mottaksordning for strandsøppel på kaia. Her kan alle deponere det de finner gratis.

– Vi støtter også prosjekter som forsker på effekten av klimaendringer, blant annet et som ser på rein, gås og rype, når vegetasjon og klima forandres.

Videre blir det et nytt søppelamnesti for skutere og biler.

– Men vi sier klart ifra om at dette er siste gang. Vi har forutsatt at Lokalstyret finner en hensiktsmessig ordning, sier Ruud.

Miljøvernfondet etterlyser flere søknader som angår kulturminner.

– Vi har bare fått to rene kulturminnesøknader i år. Vi ønsker oss flere, sier de.

Se bildet større

Disse får penger i denne tildelingsrunden fra Svalbards miljøvernfond. Klikk bildet for større versjon.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!