Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sosialt på Hopen

Isbjørnbinne og unger på isen like utenfor den meteorologiske stasjonen på Hopen. Øya har hatt flere isbjørnbesøk den siste tiden. FOTO: Bjørn Ove Finseth

Sosialt på Hopen

Den meteorologiske stasjonen har hatt besøk av opptil seks bjørn om dagen.

Tekst:

Publisert:

Blant de besøkende er to binner med unger. Den ene slo seg ned på helikopterlandingsplassen like ved stasjonen. Til tider har stasjonsbesetningen hatt det travelt med å jage bort bjørn, men det har ikke oppstått skumle episoder.

I en epost til Svalbardposten skriver kokk Bjørn Ove Finseth at de en natt ble vekket av at en av hundene bjeffet.

– Da sto en voksen isbjørn et par meter fra hunden ansikt mot ansikt, men med et knallskudd la den på sprang vekk fra stasjonen.

30 observasjoner
Så langt denne vinteren har de fire på Hopen observert 30 bjørn av alle kategorier: unge, voksne, hannbjørn, binne med to år gamle tvillinger, og binne med ettåring. Den første observasjonen ble gjort i midten av november, den siste natt til søndag.

– Vi har ikke mulighet til å avgjøre hvor mange ulike individ det er snakk om med unntak av binnene med unger. Vi registrerer observasjonene og i tilfeller der vi kan avgjøre kjønn og størrelse, noteres dette. Utpå vårparten kan vi også observere isbjørn som er blitt merket av isbjørnforskerne, skriver Finseth.

Mye is til jul
Siden det er mørkt, har ikke besetningen observert om binner har gått i hi på øya denne vinteren.

– Vi regner med å se tegn på det i april når de kommer ut med de nye ungene. Da er vi oftere på tur i terrenget og observerer hvor det har vært hi, skriver Finseth.

De siste årene har det vært få isbjørn på Hopen på grunn av dårlige isforhold.

– Men vi kan ikke si om dette er en trend eller om det er en naturlig variasjon, skriver kokken.

Isforholdene varierer fra dag til dag.
– I kuldeperioden før jul og i jula lå isen fast her, men når mildværet kom, gikk den i oppløsning og forsvant. Nå kan det se ut som at det holder på å legge seg is igjen, men dette vet vi varierer mye denne måneden. Strømforholdene rundt øya flytter på isen i nord-sør-retning, skriver Finseth.

Egen maskot
Kokken legger til at de også har fått en maskot på stasjonen. Polarreven Mikkel har oppholdt seg på stasjonsområdet denne vinteren.

– Den er uredd og kan omtrent sitte i veien for der vi går. Den har latt seg villig fotografere og gir et kjærkomment avbrekk i hverdagen her på Hopen.

Se også stasjonens egen hjemmeside: hopenmeteo.no

Nøkkelord

Se bildet større

Ei binne med to unger på helipaden på Hopen. Kanskje håper de på helikopterskyss? FOTO: Bjørn Ove Finseth

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!