Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sosialt på Hopen

Isbjørnbinne og unger på isen like utenfor den meteorologiske stasjonen på Hopen. Øya har hatt flere isbjørnbesøk den siste tiden. FOTO: Bjørn Ove Finseth

Sosialt på Hopen

Den meteorologiske stasjonen har hatt besøk av opptil seks bjørn om dagen.

Tekst:

Publisert:

Blant de besøkende er to binner med unger. Den ene slo seg ned på helikopterlandingsplassen like ved stasjonen. Til tider har stasjonsbesetningen hatt det travelt med å jage bort bjørn, men det har ikke oppstått skumle episoder.

I en epost til Svalbardposten skriver kokk Bjørn Ove Finseth at de en natt ble vekket av at en av hundene bjeffet.

– Da sto en voksen isbjørn et par meter fra hunden ansikt mot ansikt, men med et knallskudd la den på sprang vekk fra stasjonen.

30 observasjoner
Så langt denne vinteren har de fire på Hopen observert 30 bjørn av alle kategorier: unge, voksne, hannbjørn, binne med to år gamle tvillinger, og binne med ettåring. Den første observasjonen ble gjort i midten av november, den siste natt til søndag.

– Vi har ikke mulighet til å avgjøre hvor mange ulike individ det er snakk om med unntak av binnene med unger. Vi registrerer observasjonene og i tilfeller der vi kan avgjøre kjønn og størrelse, noteres dette. Utpå vårparten kan vi også observere isbjørn som er blitt merket av isbjørnforskerne, skriver Finseth.

Mye is til jul
Siden det er mørkt, har ikke besetningen observert om binner har gått i hi på øya denne vinteren.

– Vi regner med å se tegn på det i april når de kommer ut med de nye ungene. Da er vi oftere på tur i terrenget og observerer hvor det har vært hi, skriver Finseth.

De siste årene har det vært få isbjørn på Hopen på grunn av dårlige isforhold.

– Men vi kan ikke si om dette er en trend eller om det er en naturlig variasjon, skriver kokken.

Isforholdene varierer fra dag til dag.
– I kuldeperioden før jul og i jula lå isen fast her, men når mildværet kom, gikk den i oppløsning og forsvant. Nå kan det se ut som at det holder på å legge seg is igjen, men dette vet vi varierer mye denne måneden. Strømforholdene rundt øya flytter på isen i nord-sør-retning, skriver Finseth.

Egen maskot
Kokken legger til at de også har fått en maskot på stasjonen. Polarreven Mikkel har oppholdt seg på stasjonsområdet denne vinteren.

– Den er uredd og kan omtrent sitte i veien for der vi går. Den har latt seg villig fotografere og gir et kjærkomment avbrekk i hverdagen her på Hopen.

Se også stasjonens egen hjemmeside: hopenmeteo.no

Nøkkelord

Se bildet større

Ei binne med to unger på helipaden på Hopen. Kanskje håper de på helikopterskyss? FOTO: Bjørn Ove Finseth

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!