Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sosialt på Hopen

Isbjørnbinne og unger på isen like utenfor den meteorologiske stasjonen på Hopen. Øya har hatt flere isbjørnbesøk den siste tiden. FOTO: Bjørn Ove Finseth

Sosialt på Hopen

Den meteorologiske stasjonen har hatt besøk av opptil seks bjørn om dagen.

Blant de besøkende er to binner med unger. Den ene slo seg ned på helikopterlandingsplassen like ved stasjonen. Til tider har stasjonsbesetningen hatt det travelt med å jage bort bjørn, men det har ikke oppstått skumle episoder.

I en epost til Svalbardposten skriver kokk Bjørn Ove Finseth at de en natt ble vekket av at en av hundene bjeffet.

– Da sto en voksen isbjørn et par meter fra hunden ansikt mot ansikt, men med et knallskudd la den på sprang vekk fra stasjonen.

30 observasjoner
Så langt denne vinteren har de fire på Hopen observert 30 bjørn av alle kategorier: unge, voksne, hannbjørn, binne med to år gamle tvillinger, og binne med ettåring. Den første observasjonen ble gjort i midten av november, den siste natt til søndag.

– Vi har ikke mulighet til å avgjøre hvor mange ulike individ det er snakk om med unntak av binnene med unger. Vi registrerer observasjonene og i tilfeller der vi kan avgjøre kjønn og størrelse, noteres dette. Utpå vårparten kan vi også observere isbjørn som er blitt merket av isbjørnforskerne, skriver Finseth.

Mye is til jul
Siden det er mørkt, har ikke besetningen observert om binner har gått i hi på øya denne vinteren.

– Vi regner med å se tegn på det i april når de kommer ut med de nye ungene. Da er vi oftere på tur i terrenget og observerer hvor det har vært hi, skriver Finseth.

De siste årene har det vært få isbjørn på Hopen på grunn av dårlige isforhold.

– Men vi kan ikke si om dette er en trend eller om det er en naturlig variasjon, skriver kokken.

Isforholdene varierer fra dag til dag.
– I kuldeperioden før jul og i jula lå isen fast her, men når mildværet kom, gikk den i oppløsning og forsvant. Nå kan det se ut som at det holder på å legge seg is igjen, men dette vet vi varierer mye denne måneden. Strømforholdene rundt øya flytter på isen i nord-sør-retning, skriver Finseth.

Egen maskot
Kokken legger til at de også har fått en maskot på stasjonen. Polarreven Mikkel har oppholdt seg på stasjonsområdet denne vinteren.

– Den er uredd og kan omtrent sitte i veien for der vi går. Den har latt seg villig fotografere og gir et kjærkomment avbrekk i hverdagen her på Hopen.

Se også stasjonens egen hjemmeside: hopenmeteo.no

Nøkkelord

Se bildet større

Ei binne med to unger på helipaden på Hopen. Kanskje håper de på helikopterskyss? FOTO: Bjørn Ove Finseth

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!