Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Refser kjendisveterinær etter isbjørnstunt med bur på isen

Veterinær Trude Mostue og eks-Navy Seal Joel Lambert «flykter», da en isbjørn de oppsøkte på isen kom mot skuteren. Mostue sier bjørnen var mye lengre unna enn slik det ble framstilt i episoden av «Predators Up Close» på Discovery Channel i forrige uke. FOTO: Discovery Channel

Sysselmannen skal granske:

Refser kjendisveterinær etter isbjørnstunt med bur på isen

– Vi var utenfor norsk farvann, hevder Discovery Channel.

Tekst:

Publisert:

Premisset for Discovery-serien «Predators up close» med tidligere Navy Seal-soldat Joel Lambert som hovedprogramleder, er å «komme ansikt til ansikt med klodens største rovdyr» i et spesialdesignet bur.

I forrige ukes episode, var Lambert på Svalbard med kjendisveterinær Trude Mostue som lokal ekspertise.

Duoen dro med båt til et ikke nærmere angitt sted langs isen i nord, på leting etter isbjørn. Da bjørnen var lokalisert, monterte de buret på isen, satte seg inni og ventet på at den skulle nærme seg.

Se bildet større

I likhet med den kontroversielle BBC-hendelsen for to år siden, som førte til en bot fra Sysselmannen, setter de seg i et bur som «beskyttelse» ute på isen. FOTO: Discovery Channel

– Til syvende og sist blir denne kuppelen et lukteeksperiment. Om isbjørnen finner oss, er det sannsynligvis på grunn av lukta vår, konkluderte de i programmet.

Den nysgjerrige og voksne hannbjørnen oppsøkte konstruksjonen i aluminium og plast, men snudde og forlot stedet før den var framme.

Sjekkes av Sysselmannen

Nå skal Sysselmannen granske om episoden var et brudd på svalbardmiljøloven, som blant annet slår fast at «Det er forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret eller det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørn».

– Vi kommer til å se nærmere på dette. Det er alt jeg kan si nå. Vi har registrert saken, sier miljøvernsjef Knut Fossum til Svalbardposten.

En liknende tv-produksjon førte til bøteleggelse i 2013. I forbindelse med innspillingen av BBC-serien «The Polar Bear Family and Me», satte programleder Gordon Buchanan seg i en pleksiglassboks for å komme i nærkontakt med dyret.

Bjørnen gikk den gang løs på boksen. For dette fikk Jason Robert productions, som da var logistikkansvarlig, 50.000 i bot.

Se bildet større

Det angivelige formålet med å sitte i buret, var å komme tett på bjørnen for å gjøre vitenskapelige undersøkelser – blant annet med kameraer som viste kroppsvarmen til dyret. FOTO: Discovery Channel

– Verdt å forfølge

Tidligere isbjørnforsker Thor S. Larsen kritiserer Mostue-opptrinnet i kraftige ordelag, og ser klare likhetstrekk mellom de to innspillingene i bur på isen.

– I lys av reaksjonen mot BBC-programmet, synes jeg at dette kan være verdt å forfølge av Sysselmannen, sier Larsen, og mener at bruken av et slikt bur ikke kan rettferdiggjøres med et ønske om å studere bjørn.

– Bjørnens opptreden blir unormal og framprovosert av buret som står på isen. Og å argumentere for at buret er «beskyttelse» er irrelevant. Det er jo en situasjon de to selv har skapt, i et forsøk på å lokke til seg bjørnen og skape drama for seerne, sier Larsen.

Om noen var i fare, var det bjørnen, ifølge Larsen, en isbjørnveteran med utallige sesonger i felt på Svalbard.

– Dersom bjørnen hadde slått seg inn i buret, ville det utvilsomt ført til konsekvenser for den. Sannsynligvis ville den blitt skutt av kamerafolket eller andre i nærheten, sier Larsen, som også reagerer på en scene hvor Mostue og programlederen ser ut til å kjøre snøskuter svært nær en bjørn.

Avviser lovbrudd

Trude Mostue avviser kritikken, og sier de var svært varsomme og oppmerksomme under filmingen.

Se bildet større

Bjørnen nærmer seg sakte mens den snuser i lufta og på bakken, men ombestemmer seg til slutt og går i en annen retning. FOTO: Discovery Channel

– Vi hadde mange diskusjoner om det etiske, inkludert BBC-episoden som førte til bøteleggelse. Ekspertene våre hadde full kontroll; om noe hadde vært på kanten, ville det blitt stanset. Og som veterinær har jeg høye moralske prinsipper, sier Mostue.

Hun sier videre at opptakene fant sted «utenfor norsk farvann», og dermed ikke rammes av svalbardmiljøloven.

– Lovlig og juridisk sett var det innenfor, sier hun.

Også Discovery Channel og Jason Roberts hevder det samme.

– Under produksjonen var vi fullstendig klar over, og tok hensyn til, de juridiske og etiske retningslinjene som må følges under filming på Svalbard. Anretningen til å sitte inni ble derfor heller aldri satt opp på Svalbard eller i norske farvann, skriver kommunikasjonssjef Guro Krossen i Discovery i en e-post til Svalbardposten.

– Scenen var ikke filmet innen territorialfarvannene til Svalbard, og har dermed ingenting å gjøre Sysselmannen, skriver Jason Roberts i en e-post.

Han ønsker ikke å kommentere kritikken fra Thor Larsen.

– Dette er hans personlige kommentarer som «filmkritiker», som er irrelevante, skriver han.

Det har så langt ikke lyktes Svalbardposten å få bekreftet hvor innspillingene fant sted.

– Overdramatisert

Mostue mener scenene framstår mer dramatiske enn de faktisk var, og at verken bjørn eller mennesker var i fare.

– Disse seriene blir klippet veldig dramatisk og på en måte som amerikanerne liker. Men det som faktisk foregår ute på isen er rolig og kontrollert.

– Det vi gjorde var ikke mer forstyrrende enn det turistskipene gjør. Jeg vil påstå at de er mer pågående. Å observere bjørnen fra et bur er ikke verre enn fra en båt. De lukter jo også. JRP fortjener skryt. De ivaretar interessen til Svalbard og isbjørn på et høyt nivå, sier Mostue.

Om scenen hvor de tilsynelatende kjører skuter tett inntil en bjørn, sier hun at det hele var et optisk bedrag.

– Jeg ble også overrasket over nære det ser ut, men er et resultat av at det ble filmet på lang avstand med telelinse. Vi var ikke så nær, hevder hun.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!