Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om mus og menn og Mälardalshytta

Når kom disse? FOTO: Nigel Yoccoz

Om mus og menn og Mälardalshytta

Disse kom trolig før 1966, som Svalbardposten skrev tidligere i år, mener Kjell Henrik Torp i dette leserinnlegget.

Tekst:

Publisert:

I Svalbardposten nummer 13 i år skriv Ole Magnus Rapp at arten austmarkmus for første gong blei registrert av finske forskarar i 1966. Mon det.

1.april 1963 la Kristen Bøen, Torleif Tollefsen og underteikna ut på ei vekes sledetur rundt Nordenskiold Land. Nest siste overnatting var på Isfjord Radio. Det bles opp til eit kraftig uvêr og vi måtte ta ei overnatting i Grøndalshytta. Då vi vakna om morgonen 6. april dansa tre mus på proviantkassen vår. Dersom dei var komne frå Russland, må dei ha kome seinast i 1962, og helst før.

For eit par år sidan var det «debatt» om den uvanlege konstruksjonen av taket i Mälardalshytta. Otto Thorn Andersen og eg fekk låne hytta ei helg våren 1962. Som alle andre undra vi oss over taket. Svaret fekk vi seinare. Store Norske kjøpte eit lokomotiv frå Tyskland rundt 1950 - talet. Det kom som dekkslast i ein spesialbygd kasse. NN såg seg nytte av kassen, fekk han, og drog han ut med weasel.

Det blei fortalt at seinare kom fakturaen som inkluderte pant for den spesialbygde kassen som eigentleg skulle returnerast. Han slapp å betale.

Kjell Henrik Torp

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!