Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt skred

Skredet gikk mellom Sverdrupbyen og Tverrdalen. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.10.2016 kl 11:58

Klokken 0030 i natt fikk Sysselmannen melding fra en person i Nybyen som hørte at det raste. Politiet rykket først ut med bil og senere med helikopter.

– Vi har lokalisert det vi mener er et skred som har gått fra Platåberget mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Vi fikk ikke så godt inntrykk av størrelsen fordi det var nedbør og mørkt, sier sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen.

– Var det et jordskred som gikk, slik som ved kirkegården?

– Det er vanskelig å si, men det virker mer som at det er steinmasse som har kommet ned. Det kan være at vi får dra ut med helikopter i løpet av dagen for å se på det, sier Arnesen.

Førstebetjenten legger til at Sysselmannen henviser til advarselen de kom med i helgen, om at faren for jordskred fremdeles er stor.

– Vi ber folk tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt lende og under bratte skrenter. Utover det foretar ikke vi oss noe, sier Arnesen.

Rekorder
De siste 30 døgn har det kommet 60 millimeter regn, det er rekordmye nedbør på Svalbard, sier Torgeir Mørk ved værtjenesten på flyplassen i Longyearbyen. Månedsnormalen for hele oktober er på 14 millimeter. Aller mest nedbør kom det den 15. oktober, da regnet det 18,3 millimeter på ett døgn.

– Det fører til at det også blir ekstra vått i terrenget framover, sier Mørk.

Når det gjelder temperaturen, så ligger den 8 grader over normalen hittil i oktober. Den høyeste temperaturen ble målt den 7. oktober, da var det 10,1 grader.

– Det er rimelig varmt, sier Mørk.

Tropisk storm
Tidligere denne uken vurderte meteorologisk institutt å sende ut obsvarsel. Det kommer de likevel ikke til å gjøre, men det er ventet at restene etter en tropisk storm, «Nicole», vil passere Spitsbergen.

– Det er ingen dramatikk i det. Men det vil gi økende regn og vind torsdag kveld og fredag. Mest nedbør ser det ut til å bli i nordvest, og Ny-Ålesund får mer nedbør enn Longyearbyen, sier Mørk.

Framover blir det mye regn og over null grader.

– Temperaturene ser ut til å bli liggende mellom 3 og 5 grader til midten av neste uke, sier han.

Siste nytt i Natur og miljø

Snøskred farligere enn isbjørn

Vi tror kanskje at isbjørnangrep er den største faren på Svalbard. Men snøskred tar flere liv enn isbjørn gjør. Snøskredforskere og teknologer jobber med å finne løsninger på problemet.

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

 
Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!