Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

NASA: – Antarktis legger på seg is

Antarkis legger for øyeblikket på seg mer is enn det taper til klimaendringer, ifølge en fersk studie fra NASA. FOTO: Geir Barstein

NASA: – Antarktis legger på seg is

Ny studie motsier tidligere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.11.2015 kl 08:30

Antarkis legger for øyeblikket på seg mer is enn det taper til klimaendringer, ifølge en fersk studie fra NASA. Konklusjonen strider blant annet med den siste rapporten fra FNs klimapanel (IPCC), som slår fast det motsatte.

Ifølge studien la iskappen over Antarktis på seg 112 milliarder tonn is i året mellom 1992 til 2001. Nettooppgangen minket til 82 milliarder tonn i perioden 2003 til 2008.

– Vi er enige med andre studier som viser at mer og mer is forsvinner fra Den antarktiske halvøy og deler av kysten på Vest-Antarktis. Innvendingene våre ligger i Øst-Antarktis og innlandsområdet i vest. Der ser vi at økningen er større enn tapet på de andre stedene, sier isforsker Jay Zwally ved NASAs Goddard Space Flight Centre, hovedforfatter av studien publisert i tidsskriftet Journal of Glaciology.

Men situasjonen kan fort snu seg.

– Dersom istapet på utsatte plasser fortsetter i samme hastighet som nå, vil det ta igjen akkumulasjonen på de andre stedene i løpet av 20 til 30 år, sier han.

Studien hevder at netto-gevinsten gjør at Antarktis – for øyeblikket – ikke bidrar til en økning i havnivået, men heller «tar bort 0,23 mm stigning per år».

– Men dette er også dårlig nytt. Om de 0,27 mm med havøkning i IPCC-rapporten ikke kommer fra Antarktis, må det være en annen kilde som det foreløpig ikke er gjort rede for, sier han i en uttalelse på NASAs hjemmesider.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!