Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

NASA: – Antarktis legger på seg is

Antarkis legger for øyeblikket på seg mer is enn det taper til klimaendringer, ifølge en fersk studie fra NASA. FOTO: Geir Barstein

NASA: – Antarktis legger på seg is

Ny studie motsier tidligere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.11.2015 kl 08:30

Antarkis legger for øyeblikket på seg mer is enn det taper til klimaendringer, ifølge en fersk studie fra NASA. Konklusjonen strider blant annet med den siste rapporten fra FNs klimapanel (IPCC), som slår fast det motsatte.

Ifølge studien la iskappen over Antarktis på seg 112 milliarder tonn is i året mellom 1992 til 2001. Nettooppgangen minket til 82 milliarder tonn i perioden 2003 til 2008.

– Vi er enige med andre studier som viser at mer og mer is forsvinner fra Den antarktiske halvøy og deler av kysten på Vest-Antarktis. Innvendingene våre ligger i Øst-Antarktis og innlandsområdet i vest. Der ser vi at økningen er større enn tapet på de andre stedene, sier isforsker Jay Zwally ved NASAs Goddard Space Flight Centre, hovedforfatter av studien publisert i tidsskriftet Journal of Glaciology.

Men situasjonen kan fort snu seg.

– Dersom istapet på utsatte plasser fortsetter i samme hastighet som nå, vil det ta igjen akkumulasjonen på de andre stedene i løpet av 20 til 30 år, sier han.

Studien hevder at netto-gevinsten gjør at Antarktis – for øyeblikket – ikke bidrar til en økning i havnivået, men heller «tar bort 0,23 mm stigning per år».

– Men dette er også dårlig nytt. Om de 0,27 mm med havøkning i IPCC-rapporten ikke kommer fra Antarktis, må det være en annen kilde som det foreløpig ikke er gjort rede for, sier han i en uttalelse på NASAs hjemmesider.

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!