Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

NASA: – Antarktis legger på seg is

Antarkis legger for øyeblikket på seg mer is enn det taper til klimaendringer, ifølge en fersk studie fra NASA. FOTO: Geir Barstein

NASA: – Antarktis legger på seg is

Ny studie motsier tidligere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.11.2015 kl 08:30

Antarkis legger for øyeblikket på seg mer is enn det taper til klimaendringer, ifølge en fersk studie fra NASA. Konklusjonen strider blant annet med den siste rapporten fra FNs klimapanel (IPCC), som slår fast det motsatte.

Ifølge studien la iskappen over Antarktis på seg 112 milliarder tonn is i året mellom 1992 til 2001. Nettooppgangen minket til 82 milliarder tonn i perioden 2003 til 2008.

– Vi er enige med andre studier som viser at mer og mer is forsvinner fra Den antarktiske halvøy og deler av kysten på Vest-Antarktis. Innvendingene våre ligger i Øst-Antarktis og innlandsområdet i vest. Der ser vi at økningen er større enn tapet på de andre stedene, sier isforsker Jay Zwally ved NASAs Goddard Space Flight Centre, hovedforfatter av studien publisert i tidsskriftet Journal of Glaciology.

Men situasjonen kan fort snu seg.

– Dersom istapet på utsatte plasser fortsetter i samme hastighet som nå, vil det ta igjen akkumulasjonen på de andre stedene i løpet av 20 til 30 år, sier han.

Studien hevder at netto-gevinsten gjør at Antarktis – for øyeblikket – ikke bidrar til en økning i havnivået, men heller «tar bort 0,23 mm stigning per år».

– Men dette er også dårlig nytt. Om de 0,27 mm med havøkning i IPCC-rapporten ikke kommer fra Antarktis, må det være en annen kilde som det foreløpig ikke er gjort rede for, sier han i en uttalelse på NASAs hjemmesider.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!