Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

NASA: – Antarktis legger på seg is

Antarkis legger for øyeblikket på seg mer is enn det taper til klimaendringer, ifølge en fersk studie fra NASA. FOTO: Geir Barstein

NASA: – Antarktis legger på seg is

Ny studie motsier tidligere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.11.2015 kl 08:30

Antarkis legger for øyeblikket på seg mer is enn det taper til klimaendringer, ifølge en fersk studie fra NASA. Konklusjonen strider blant annet med den siste rapporten fra FNs klimapanel (IPCC), som slår fast det motsatte.

Ifølge studien la iskappen over Antarktis på seg 112 milliarder tonn is i året mellom 1992 til 2001. Nettooppgangen minket til 82 milliarder tonn i perioden 2003 til 2008.

– Vi er enige med andre studier som viser at mer og mer is forsvinner fra Den antarktiske halvøy og deler av kysten på Vest-Antarktis. Innvendingene våre ligger i Øst-Antarktis og innlandsområdet i vest. Der ser vi at økningen er større enn tapet på de andre stedene, sier isforsker Jay Zwally ved NASAs Goddard Space Flight Centre, hovedforfatter av studien publisert i tidsskriftet Journal of Glaciology.

Men situasjonen kan fort snu seg.

– Dersom istapet på utsatte plasser fortsetter i samme hastighet som nå, vil det ta igjen akkumulasjonen på de andre stedene i løpet av 20 til 30 år, sier han.

Studien hevder at netto-gevinsten gjør at Antarktis – for øyeblikket – ikke bidrar til en økning i havnivået, men heller «tar bort 0,23 mm stigning per år».

– Men dette er også dårlig nytt. Om de 0,27 mm med havøkning i IPCC-rapporten ikke kommer fra Antarktis, må det være en annen kilde som det foreløpig ikke er gjort rede for, sier han i en uttalelse på NASAs hjemmesider.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!