Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Mye kulere å se en ismåke enn isbjørn

Stig Hammer (t.v.) og Bjørn Frantzen mener den beste fugletitterplassen på Svalbard ligger på Sjøskrenten. Her har også Longyearbyen feltbiologiske forening sin hytte som er åpen for alle. FOTO: Ole Magnus Rapp

– Mye kulere å se en ismåke enn isbjørn

Fugletitting kan bli millionbutikk.

Tekst:

Publisert:

Det finnes mange fugle­interesserte rundt om i verden som ville betalt dyrt for å få se noen av de mange artene som lever i elvedeltaet i Adventdalen.

Akkurat nå starter årets fuglesesong. De første gjessene er kommet, praktærfugl likeså. Alkekongen høres i fjellsidene, fjellrypa rusler mellom husene og ærfuglen finner trygge leirplasser ved hundegårdene. Ulike vadefugler begynner å lete etter mat straks isen forsvinner.

Snart yrer det av stort og smått få er klar over.

– Dette er den beste fugle­plassen på Svalbard. Et stort areal av elvedeltaet burde vært vernet, og tilrettelagt for omfattende fugletitting, sier Bjørn Frantzen og Stig Hammer i Longyearbyen feltbiologiske forening (Loff). Begge er aktive fugletittere, og vet at deres likesinnede fra det store utland kunne lagt igjen store summer i byen for å få nyte fugle-synene.

Fugletitting
– Snøspurven er sjelden på fastlandet, og det burde vært arrangert fotturer i bygda med guiding og muligheter til glimt av den vakre fuglen, sier Frantzen.

Han har arbeidet med tilrettelegging for fugletitting i Russland, Polen, Litauen, Slovakia, Ukraina og Øst-Finnmark. Frantzen har som feltbiolog også arbeidet hos Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt siden midten av 1970-tallet, og har fulgt med på en eksplosjon i fugleinteresse.

Stadig nye
321 ulike fugler er til nå observert på Svalbard, Bjørnøya inkludert. Hvert år observeres det nye arter. For mange er et glimt av polarsvømmesnipe og ismåke nok til å kjøpe seg en ukes tur til Svalbard, alt inkludert. Mange fugletittere fører logg og jo flere nye arter man ser, jo bedere.

– For meg er synet av en ismåke mye kulere enn å se en isbjørn. Det er jeg nok ikke alene om, sier Bjørn Frantzen.

Ny næring
Han og Hammer mener fuglene med litt tilrettelegging kan bli til lønnsomt og miljøvennlig næringsliv.

– Myndighetene ønsker i Svalbardmeldingen økt turisme, og vil ha aktiviteter også uten motorisert ferdsel. Her kan fugletitting bli en kjempemulighet. Bare i Varangerområdet i Finnmark var det i fjor mer enn 7.000 turister som kom ens ærend for å se fugler, sier Frantzen.

Hammer og Frantzen vil at flere skal bli oppmerksom på det rike fuglelivet. Tidligere var det mye fugl på Elvesletta, som nå er bebygd. Også på Sjøskrenten er gode fuglebiotoper bebygd.

Må erstatte
– Tapt fugle-areal bør erstattes. Noen kunstige sanddunger i elvedeltaet kunne bli hjem for mange. Ved campingplassen har vi god erfaring med å lage små holmer i dammen. Det samme kan gjøres nærmere bebyggelsen, sier de.

Fugle-entusiastene mener at matavfallet fra byen kunne bli til kompost, som legges i terrenget og gror igjen. Slik vegetasjon gir både mat og ly for fugler, og enda mer å se på for fugletittere og alle som er glad i natur.

Nøkkelord

Se bildet større

Polarsvømmesnipe er en ganske vanlig hekkefugl i deler av Adventdalen, men er en stor sjeldenhet på fastlandet. FOTO: Bjørn Frantzen

Se bildet større

Ismåker hviler ved Longyearbyen. For fotografen er det mye kulere å se disse fuglene enn en isbjørn. FOTO: Bjørn Frantzen

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!