Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mørketiden er inne

I dag kom sola aldri over horisonten. Det vil fremdeles være litt lys ute, frem til polarnatten starter 12. november. FOTO: Kristian Müller Andersen

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2016 kl 09:55

26. oktober er i år, som i fjor, den første dagen av mørketiden i Longyearbyen. Sola vil ikke stå opp før 16. februar, men grunnet topografien vil den drøye enda litt lenger med å vise seg i byen. Den offisielle soldagen i Longyearbyen er 8. mars.

Mørketid er når sola ikke går over horisonten i løpet av hele døgnet.

Fred Sigernes, sjef for Kjell Henriksen Observatoriet til Unis, sier at vi kan forvente fullstendig mørke om noen uker.

– Fra 12. november til 29. januar vil det være polarnatt.

Polarnatt er når det er fullstendig mørkt, og defineres ved at sola er mer enn 6 grader under horisonten. Mørkeste dag er vintersolverv, som i år er 21. desember.

En gledelig nyhet for mange på Svalbard, er minusgradene som er på vei.

– Fra fredag får vi minusgrader, men jeg kan ikke se noe snø i prognosene. Men det blir jo tørrere og en annen værtype enn det har vært, sier Håvard Larsen, meteorologikonsulent ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!