Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mørketiden er inne

I dag kom sola aldri over horisonten. Det vil fremdeles være litt lys ute, frem til polarnatten starter 12. november. FOTO: Kristian Müller Andersen

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2016 kl 09:55

26. oktober er i år, som i fjor, den første dagen av mørketiden i Longyearbyen. Sola vil ikke stå opp før 16. februar, men grunnet topografien vil den drøye enda litt lenger med å vise seg i byen. Den offisielle soldagen i Longyearbyen er 8. mars.

Mørketid er når sola ikke går over horisonten i løpet av hele døgnet.

Fred Sigernes, sjef for Kjell Henriksen Observatoriet til Unis, sier at vi kan forvente fullstendig mørke om noen uker.

– Fra 12. november til 29. januar vil det være polarnatt.

Polarnatt er når det er fullstendig mørkt, og defineres ved at sola er mer enn 6 grader under horisonten. Mørkeste dag er vintersolverv, som i år er 21. desember.

En gledelig nyhet for mange på Svalbard, er minusgradene som er på vei.

– Fra fredag får vi minusgrader, men jeg kan ikke se noe snø i prognosene. Men det blir jo tørrere og en annen værtype enn det har vært, sier Håvard Larsen, meteorologikonsulent ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!