Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mener fellingene er alvorlig varsko

Birger Amundsen reagerer på at fire bjørner har mistet livet så langt i år. Han har skrevet bok om møter mellom mennesker og bjørn, og har tidligere vært med isbjørnforsker Thor S. Larsen på ekspedisjoner. FOTO: Christian Nikolai Bjørke

Mener fellingene er alvorlig varsko

Så langt i år har fire bjørner måttet bøte med livet, og vi må forvente flere møter mellom bjørn og mennesker. Birger Amundsen mener Sysselmannen må ta tak.

Tekst:

Publisert:

– Det er et alvorlig varsko når det er skutt fire bjørner, og året ikke er omme enda. På et stadium må Sysselmann sette seg ned å tenke over situasjonen, sier Birger Amundsen.

Han er tidligere redaktør i Svalbardposten og har skrevet bok om møter mellom isbjørn og mennesker.

– Muligheten for konfrontasjon mellom mennesker og isbjørn er en naturlig konsekvens av mindre is og mer folk i terrenget, sier han.

Bør vurdere nødvendigheten
Amundsen er blant annet uroet over hendelsen på fangststasjonen Austfjordnes, der en av mennene som leier stasjonen skjøt ei binne med årsunge. Han forvekslet gummikuler og hagl, og skjøt binna fra taket på fangststasjonen.

– Det er flere bjørn på land nå. Sysselmannen bør tenke over verdien av å ha noen liggende på Austfjordnes. Når man setter uerfarne folk ut i felt slik is­situasjonen er nå, er det en risiko, mener Amundsen.

Han reagerer også på saken hvor en forsker skjøt en isbjørn på 130 meters hold på Forlandet forrige uke.

– Man må ikke skyte en bjørn selv om den er på vei mot leiren. Det må finnes mange løsninger før man skyter et dyr. Jeg har selv vært på ekspedisjoner på ski, og vi skjøt ingen bjørn. Erfaring gjør nok at man i større grad kan tolke det som skjer. Så får vi la det være åpent hva som er en farlig isbjørn. Man må ta utgangspunkt i at ingen egentlig vil skyte bjørn, sier, sier Amundsen.

For lave straffer
Forfatteren reagerer også på straffereaksjonene som er gitt for å skyte bjørn. Fangstmannen som skjøt bjørn på Austfjordnes fikk et forelegg på 20.000 kroner for å ha opptrådt uaktsomt. Lederen for en tsjekkisk ekspedisjon som ble angrepet av isbjørn i mars i fjor fikk en bot på 10.000 kroner for ikke å ha sikret leiren godt nok.

– Botnivået er veldig lavt. Det tar seg utrolig dårlig ut med disse fellingene. Jeg savner at Sysselmannen kommer mer ut, sier Amundsen.

– Jeg har aldri jobbet for strengere regime for tur, men det går an å analysere hvem det var som skjøt og hvor viktig det var at de var der, legger han til.

Følger med
Assisterende sysselmann Berit Sagfossen sier at de følger med.

– Tallet på hvor mange bjørn som blir felt går opp og ned. Vi følger med, og det er ikke noe som foreløpig tilsier at det har vært en stor økning, sier hun.

Straffehjemmelen for felling av isbjørn åpner for strengere reaksjoner enn bot.

– Straffereaksjonen blir fastsatt ut fra en konkret vurdering av hendelsesforløpet. Det er vurdert og bestemt av statsadvokaten. Et virkemiddel man selvfølgelig kan bruke innenfor strafferetten er å gi strengere reaksjoner, dersom man får en økning i en type kriminalitet. Men jeg går ikke inn og diskuterer enkeltsaker, sier Sagfossen.

Et dilemma
Assisterende sysselmann er enig i at det er et dilemma at det å ha folk på fangst øker sjansen for at det blir konfrontasjoner med mennesker.

– Jo lenger folk er ute, jo mer aktivitet som dreier seg om fangst, gode lukter, og ærfugler som har tilhold, jo mer interessant vil det være for bjørn å komme forbi. Men jeg har jo registrert at det i Svalbard­meldingen framgår at man skal ta vare fangstmanns­tradisjonen også, sier Sagfossen.

Hun legger til at det er to ulike hensyn de må ta. Det ene er å ta vare på en dyreart som har vært fredet i mange år. Det andre å ta vare på en fangsttradisjon.

– De vil fort møte hverandre i at man får treff mellom menneske og bjørn, men det går veldig ofte bra, sier Sagfossen.

I år er det et turistfølge, en fangstmann og en forsker som har skutt bjørn.

– Forskeren har vært mye i felt. Det er ikke så lett å trekke konklusjon så langt, sier hun.

Se bildet større

Miljøovervåking Svalbard og Jan Mayen (Mosj) har data på hvor mange isbjørn som er felt siden fredningen. Det siste punktet på grafen fer fra 2015, da en bjørn ble skutt. FOTO: Mosj.no

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!