Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Død torsk dumpet

Fisk strandet ved Kullkaia. FOTO: Pål Remen

Død torsk dumpet

Ved Kullkaia ligger en rekke døde polartorsk like over flomålet. Haakon Hop fra Norsk Polarinstitutt forklarer årsaken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.12.2016 kl 12:58

Mandag morgen kom Pål Remen over en linje med død polatorsk ved Kullkaia. Fisken lå langs flomålet.

– Kanskje finnes det en naturlig forklaring bak. Kan dere hjelpe? spurte han Svalbardposten i en epost.

Vi stilte spørsmålet videre på våre nettsider, og Haakon Hop fra Norsk Polarinstitutt kommer med forklaringen. Først trodde han fisken var død av naturlige årsaker. «Det er flere tilfeller av slike strandinger i Arktisk Canada og jeg har selv sett dette der, og skrevet om det i publikasjoner. Vanligvis blir de jaget inn på grunt vann av predatorer, som oftest marine pattedyr, men det kan sikkert også være større fisk. Hvis dette skjer ved høyvann, blir de liggende igjen der ved lavvann. Det er derfor de blir liggende nær flomålet. Nå har jeg ikke hørt om dette før på Svalbard, så i den sammenheng er det interessant.», skrev han til avisen.

Etter å ha undersøkt fisken, endret han mening. Fisken har ikke strandet av naturlige årsaker, men er dumpet fra trålere. Begrunnelsen er at lengden på fiskene indikerer at de ikke kom fra samme stim. Andre arter enn polartorsk (bunnfisk) ble også observert på stranden. I tillegg så gaper død fisk, det gjør vanligvis ikke polartorsk som har strandet naturlig. Det foregår nå tråling i nærheten med flere trålere.

Se bildet større

Her ble fisken oppdaget. FOTO: Pål Remen

Siste nytt i Nyheter

Minnemarkering og feiring

I ettermiddag skal minnesmerket over de 124 som mistet livet under arbeid for Store Norske avdukes nedenfor Gruve 1a. Etterpå blir det feiring av 100-åringen på Huset.

Starter arktisk sikkerhetssenter

Unis har startet arbeidet for et eget studie innen arktisk sikkerhet. De vil også styrke samarbeidet med lokale myndigheter, og kurse den gjengse innbygger.

Vedtar ikke forelegg på 25.000 kroner

Etter ferdsel på Kong Karls Land.

Får kritikk for kunststiftelse

Ingen lokale er involvert i Kulturdepartementets nye kunstsatsing på Svalbard. Lokalstyrelederen mener pengene burde brukes annerledes.

Redningspakke til Stortinget

Regjeringen foreslår å tilføre inntil 244 millioner kroner i lån og egenkapital til Store Norske for å oppfylle forpliktelser til banken.

Tommel opp for folkehøgskole

Torsdag fremmet Venstre et representantforslag på Stortinget. Målet er å utvide loven om folkehøgskole til å også gjelde på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!