Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lovende for is i vinter

I 2009 lå det sikker is på Tempelfjorden i februar. Håpet er at isen vil legge seg også i år. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Lovende for is i vinter

Ferskvann i Isfjorden gir håp om islagte fjorder, og innfrysing av «Noorderlicht».

Tekst:

Publisert:

Det har vært varmt i vannet i Isfjorden i hele høst, og desember ble ikke kald nok til å kjøle det ned.

– Men det er fremdeles håp fordi det har kommet inn litt ferskere vann som legger seg på toppen av fjorden. Det kan være med på å hindre det varme vannet å komme opp til overflaten. Men det er helt avhengig av værsituasjonen framover, sier professor Frank Nilsen ved Unis.

Må bli kaldt
Det som er mest ugunstig er varmere vinder fra sør, det gir nemlig en negativ trippeleffekt.

– Det kommer varm luft som presser isen nordover og varmt vann inn i fjordene. Om vi unngår mange av de, og får mer av det fine været vi hadde til jul er det håp, sier Nilsen.

Han tror vannet i Billefjorden og Dicksonfjorden er nær frysepunktet, men det sirkulerer varmt vann i Isfjorden som kan skape problemer.

Tempelfjorden ligger litt vanskeligere til fordi det ikke er noen terskel som hindrer innstrømming av varmt vann dit. Nilsen synes det er vanskelig å si noe konkret om hvilke forhold Basecamps «Båten i isen» vil få i år, men det er håp.

– Avhengig av at det blir kaldt og ikke vind fra sør. Vi kan se på satellittbildene at det er åpen drivis i nærheten av breen, sier han.

Dårlig utgangspunkt
I fjor var det en svært dårlig isvinter.

– Da var det salt atlanterhavsvann i hele fjorden. Varmt vann strømmet opp til overflaten og fikk ødelagt isaktiviteten, sier Nilsen.

I år ser forskerne fremdeles effekter av atlanterhavsvannet.

– Vi har et av de dårligste utgangspunktene vi har hatt når det gjelder temperatur, men det ferskere overflatevannet gir håp, sier Nilsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Professor i oseanografi Frank Nilsen ved Unis. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!