Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lovende for is i vinter

I 2009 lå det sikker is på Tempelfjorden i februar. Håpet er at isen vil legge seg også i år. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Lovende for is i vinter

Ferskvann i Isfjorden gir håp om islagte fjorder, og innfrysing av «Noorderlicht».

Tekst:

Publisert:

Det har vært varmt i vannet i Isfjorden i hele høst, og desember ble ikke kald nok til å kjøle det ned.

– Men det er fremdeles håp fordi det har kommet inn litt ferskere vann som legger seg på toppen av fjorden. Det kan være med på å hindre det varme vannet å komme opp til overflaten. Men det er helt avhengig av værsituasjonen framover, sier professor Frank Nilsen ved Unis.

Må bli kaldt
Det som er mest ugunstig er varmere vinder fra sør, det gir nemlig en negativ trippeleffekt.

– Det kommer varm luft som presser isen nordover og varmt vann inn i fjordene. Om vi unngår mange av de, og får mer av det fine været vi hadde til jul er det håp, sier Nilsen.

Han tror vannet i Billefjorden og Dicksonfjorden er nær frysepunktet, men det sirkulerer varmt vann i Isfjorden som kan skape problemer.

Tempelfjorden ligger litt vanskeligere til fordi det ikke er noen terskel som hindrer innstrømming av varmt vann dit. Nilsen synes det er vanskelig å si noe konkret om hvilke forhold Basecamps «Båten i isen» vil få i år, men det er håp.

– Avhengig av at det blir kaldt og ikke vind fra sør. Vi kan se på satellittbildene at det er åpen drivis i nærheten av breen, sier han.

Dårlig utgangspunkt
I fjor var det en svært dårlig isvinter.

– Da var det salt atlanterhavsvann i hele fjorden. Varmt vann strømmet opp til overflaten og fikk ødelagt isaktiviteten, sier Nilsen.

I år ser forskerne fremdeles effekter av atlanterhavsvannet.

– Vi har et av de dårligste utgangspunktene vi har hatt når det gjelder temperatur, men det ferskere overflatevannet gir håp, sier Nilsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Professor i oseanografi Frank Nilsen ved Unis. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!