Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fant tapt og glemt hytte i Tempelfjorden

Underveis i arbeidet fant Per Kyrre Reymert og Oddleif Moen flere hytter som har gått i glemmeboka, blant annet denne i Tempelfjorden. Det var trolig en av bistasjonene til Hilmar Nøis på 30-tallet. I dag er det bare en liten tuft igjen. Foto: norsk polarinstitutt FOTO: Norsk Polarinstitutt

Fant tapt og glemt hytte i Tempelfjorden

Tuftedetektive Per Kyrre Reymert og Oddleif Moen skrev «fangsthyttebibel»

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.12.2015 kl 12:17

– Dette er den første presentasjonen av kulturminner på Svalbard, i slike grundige og ordnede former, sier Reymert, arkeolog og tildigere kulturminnerådgiver hos Sysselmannen.

Reymert, som nylig lanserte boka «Fangsthytter på Svalbard 1794 – 2015» sammen med Oddleif Moen, tror fangsthyttene rett og slett er for «moderne» til at noen har ønsket å gå vitenskapelig til verks.

Se bildet større

Boka inneholder et oversiktkart med plasseringen til alle hyttene, i tillegg til åtte mer detaljerte delkart.

– De har tenkt at dette bare var noe som foregikk på 1900-tallet. Noen av dem er jo fortsatt i bruk, sier Reymert.

Likevel har de en enorm historisk verdi, både lokalt, nasjonalt og globalt.

– Overvintringsfangsten ble jo brakt fram i diskusjonene om Svalbard skulle være norsk eller ikke. En fast bosetning på øygruppa veide tungt, sier Reymert.

– Og et annet tema som er interessant, er hvorfor nordmennene i det hele tatt begynte med overvintringsfangst her? En hypotese er at de fikk det fra russerne, som var innom byer i Nord-Norge og fortalte om Svalbard. Men om det er den virkelige årsaken, eller om noe annet ligger bak, er et åpent spørsmål., forteller han.

Ideen om et slikt leksikalsk verk kom under en god middag med Moen i 2007.

Inspirert av en liknende bok om lokaliteter på Nordøstgrønland vokste tanken: «Hvorfor ikke gjøre noe slikt for Svalbard også?».

Mammutverk

I november, sju år og et enormt antall arbeidstimer senere, kom resultatet.

711 sider med 1366 bilder og historien til 317 fangsthytter over hele Svalbard.

Noen av dem ble gjenoppdaget i løpet av researcharbeidet.

– Vi fant blant annet en i Tempelfjorden, inn forbi Hilmar Nøis-stasjonen Fredheim og Kapp Schoultz. Vi oppdaget et bilde fra 1949, hvor det sto «Bistasjonen, Tempelfjorden, søndre morene». Men Nøis har ikke omtalt noe her, ei heller har Sysselmannen registrert noe, sier Reymert.

Løsningen ble å ikle seg detektivhatten og leie seg en båt.

– Oddleif dro ut. Med et bilde i hånda og saktegåing i fjæra, fant han en tuft. Dette var en helt ny oppdagelse. Hytta er nok fra Nøis sin mest aktive periode på 30-tallet, men vi trenger hjelp til å få flere opplysninger, sier Reymert.

Han tror det fortsatt er mye å finne der ute.

– Ja, helt sikkert. Særlig på yttersida av Forlandet er det nok ting vi ikke har fått med oss, samt i Liefde- og Woodfjorden, sier han.

Se bildet større

Et bilde fra 1936 viser flytting av ei hytte i Franklindalen ved Brennevinsfjorden. Den ble bygget av Karl J. Bengtsen på Depotodden og fraktet over fjorden med båt. Denne – og 316 andre fangsthytter omkring på svalbard– er grundig omtalt i den nye «fangsthyttebibelen» skrevet av Per Kyrre Reymert og Oddleif Moen. FOTO: Richard A. Hamilton

Ingen skjønnskrift

Arbeidet har vært langt fra problemfritt, med tolkninger av speilvendte bilder, utdaterte stedsnavn og håndskrevne dagbøker med «en ortografi som selv en lege ville skammet seg over».

Ikke alt kom med i førsteutgaven, som er utgitt på Svalbard museums eget forlag.

– Vi har fortsatt bilder i skuffen. Vi håper også at det er folk der ute som har flere opplysninger om hyttene som er i boka, slik at vi kan få oppdatert den til neste utgave.

Se bildet større

Den ble bygget i 1912 av August Olofsson, som anneksjonshytte for et engelsk gruveselskap. FOTO: Per Kristian Reymert

I tillegg til å være et historisk oppslagsverk, tror Reymert at boka kan komme til nytte i omstillingsprosessen med økt satsning på turisme.

– Svalbard er i en situasjon hvor reiselivet blir viktigere. Av disse 317 hyttene er det bare tre som ligger mer enn 50 meter fra sjøen. For sommerturismens del vil dette absolutt være av verdi for reiselivsoperatørene som er ute i båt, som da kan vise fram disse kulturminnene og fortelle om dem, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!