Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Osteolog Elin Brødholt børster hodeskallen til en mann i 30-årene. Professor i anatomi, Per Holck, studerer en knokkel, mens Katja Eklund fra Svalbard Museum registrerer alle funn. FOTO: Kristian Müller Andersen

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2016 kl 09:55

I andre etasje på Svalbard Museum sitter to av Norges ledende innen analyse av menneskelig benmateriale. Professor i anatomi, Per Holck, og osteolog Elin Brødholt har i to dager studert levningene etter de tre hvalfangerne som ble gravd ut i begynnelsen av august i år.

– Dette er veldig interessant. Vi kan ikke fastslå om det er en kvinne eller en mann, sier Brødholt og viser frem bekkenet til et av de tre skjelettene.

Maskuline og feminine trekk
På grunn av det kalde klimaet er skjelettene godt bevart, og vanligvis er det da enkelt å se kjønnet ut i fra størrelse og form. Bein vil som regel være større hos menn, og en vil kunne se en del feminine eller maskuline trekk.

– Bekkenet ser for eksempel forskjellig ut hos kvinner og menn til vanlig. Men her har den ene siden av bekkenet maskuline trekk, mens den andre har feminine trekk, sier Brødholt og viser hvordan formen hos kvinner vanligvis er bredere enn hos menn.

Spinkle bein
Knokkelstørrelsen på skjelettet er mindre enn hos de to andre, og mindre enn hva som er funnet i andre hvalfangergraver. Ifølge Holck og Brødholt er beina spinkle. De finner kun små muskelfester, hvilket tyder på at personen ikke har vært særlig sterk.

– Da kan man jo spørre seg: hva skulle en så spe person på hvalfangst? Hvilken funksjon har han eller hun hatt? undrer Brødholt.

Både Holck og Brødholt mener at skjelettet logisk sett burde være av en mann, og i så fall en spinkel person på 20 til 22 år, men de er åpne for at de kan ha funnet noe helt spesielt.

– Vi verken kan eller vil avskrive at det kan være en kvinne, sier Brødholt.

Dårlig kosthold
De to andre levningene er sannsynligvis etter menn i 30 til 35 årsalderen. Ekspertene ser klare tegn til dårlig kosthold hos alle tre, og de har alle hatt mangel på vitamin C. Alle tre hadde ulike grader av skjørbuk, uten at det nødvendigvis er dødsårsaken.

Begge mennene som er gravd ut har hatt problemer med tennene.

– Her ser vi en som har to hull i tanngardene på den ene siden, og ett på den andre. Han har røkt krittpipe på den ene siden til han har fått vondt, og så byttet side, forklarer Brødholt og holder over- og underkjeven sammen slik at hullene blir tydelige.

– Den andre mannen har fått trukket ut tennene, kanskje med tang, tror professor Per Holck, og begrunner det med at de har funnet løse rotspisser som er brutt av.

Ønsket tekstil
I forkant av studiet var det et sterkt ønske om å finne tekstil, som kan si noe om hvordan de var kledd på 1600 og 1700-tallet. Dette var ikke like suksessfullt som de håpet på. Konservator ved Svalbard Museum, Sander Solnes, forteller at ull er det tekstilet som holder seg best.

– Vi fant et par lange, strikkede ullstrømper i en av gravene. Vi skulle gjerne funnet mer, men de kan ha vært gravlagt uten klær, eller de kan ha brukt lin for eksempel, noe som forvitrer relativt raskt, sier han.

Sysselmannen avgjør
Om skjelettene skal forskes videre på, er opp til Sysselmannen, som i så fall må sende en søknad til Riksantikvaren. På Svalbard Museum er det full enighet om at de ønsker å få tatt DNA-analyse av skjelettet de ikke har fastslått kjønnet på.

– Om det er en kvinne, vil det være første gang vi finner det blant disse hvalfangerne, sier Solnes.

Tidligere arkeolog hos Sysselmannen, Snorre Haukalid, har nylig gått av, og Lise Loktu tiltrer stillingen 28. november. Hun sier dette er et viktig og spennende prosjekt, som de helt klart vil følge opp.

– Jeg må først sette meg inn i resultatene før vi kan ta en avgjørelse om vi skal søke om videre DNA-analyser, sier arkeolog Luktu. .

Nøkkelord

Se bildet større

Personen med uklart kjønn hadde på seg lange, strikkede ullstrømper i graven. FOTO: Kristian Müller Andersen

Se bildet større

Hullene i tanngarden viser tydelig at denne mannen røkte mye pipe. FOTO: Carina Knudsen

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!