Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kokte hvalolje på stranda

Per Kyrre Reymert ved museet forsyner Eirik (11), Thea Marie (12) og Harmina (12) med hvalspekk. Slikt blir det god olje av. FOTO: Geir Barstein

Kokte hvalolje på stranda

Før vi hadde gull, badet Svalbard i olje. Femteklassingene har tatt opp en gammel – og litt illeluktende – tradisjon.

Tekst:

Publisert:

Lenge før Store Norske, lenge før forskning og turisme, var Svalbard tuftet på hval og spekk. Norges første oljeeventyr tok til langs strendene på øygruppa rundt 1600, med spekkovner og harpuner, båter, beinrester, fattige fangstfolk og pengesterke bakmenn.

Og det lukter ikke så ille som man skulle tro, ifølge femteklassingene på Longyearbyen skole. Denne uka inntok de Vestpynten utenfor Longyearbyen, og rekonstruerte dagene da Svalbard var et uutforsket, fritt Terra incognita med fjordene fulle av hval.

– Det er veldig viktig at du får skåret bitene helt rene for annet enn spekk, sier Thea Marie Selven (11).

Spekkspikker

Kniven går over slintrene på bordet. Spekket, som har de selv har dratt opp fra fjæra med krok, skjæres opp i små terninger. I bakgrunnen putrer de vedfyrte grytene, mens duften av bål og tran må kunne sies å være en tilvenningssak.

– Synes dere det lukter forferdelig? spør Per Kyrre Reymert, prosjektansvarlig for Svalbard museum, for anledningen antrukket en fargerik kopi av gamle hvalfangerklær.

– Neeeeeei da, det er jo ikke sååå ille, er svaret.

Samarbeid

Utedagen, som skjer i samarbeid med museet, skolen og Sysselmannen, markerer at det er over 400 år siden det korte og intense gullrushet startet her oppe på øya.

– Dette var Svalbards første næringsvei, og det kunne være 250 fangstskip på det meste i fjordene her. Vi synes det er viktig at elevene får lære mer om historien til denne spesielle plassen, før de en dag reiser ned. Dette er den beste måten å gjøre det på, sier han.

Men alle storhetstider har en ende. Utover 1600-tallet forsvant hvalen fra fjordene, med fangstmennene og eventyrerne på slep mot nye jaktmarker på havet, til Øst-Grønland og ved iskanten. Rundt 1660 ble de siste spekkslintrene kokt på en svalbardstrand, ifølge Reymert.

Helt til i dag.

Rar smak

Temperaturen er høy og olja siver ut av hvalspekkterningene. Etter en stund ser de ut som gyllenstekte poteter, av den typen som er sprø utenpå og myk inni.

Femteklassingene forsikrer at likhetene stopper der.

– Vi har prøvd å spise de, og det er helt forferdelig. Det smaker tørrfisk uten salt. Og tran, sier Eirik Arnesen (11).

De utkokte spekkbitene hives inn i bålet under gryta og fyrer ekstra godt på. Reymert forteller entusiastisk om at de bruker ryggspekket fra vågehval, som egner seg ekstra godt til dette viset. I hine hårde dager var bruksområdene mange og viktige.

– Det ble blant annet brukt til såpe, matlaging og preparering av skinn. Da den industrielle revolusjon kom i gang, var det ypperlig smøremiddel i maskinene. Også ble det brukt til lys, sier han, og heller litt av olja i et glass, dypper i ei veke og tenner på.

Det brenner godt med en oransje flamme.

– Vi vil vise elevene hele prosesse. Fra øyeblikket spekket kommer i land på Svalbard, til det er klart til å brukes.

Storproduksjon

Elevene er fascinert.

– Vi har lært at det går an å lage olje av hval! Og hva slags klær de brukte. Og hvor hardt de måtte arbeide, sier Eirik, Thea Marie og Harmina Sinpru (12), som har vekslet mellom å hogge fyrved, skjære spekk og røre i gryta.

Til sammen har hele femteklasse greid å kryste ti liter olje fra 30 kilo spekk i løpet av timene i fjæra utenfor byen.

– Vi fikk mye mer enn vi trodde på forhånd. De var litt skeptiske til lukta, men har vært utrolig flinke og jobbet med glede, sier Reymert.

Nøkkelord

Se bildet større

Det er veldig viktig å skjære spekket helt rent før koking, sier Thea Marie. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Etter en stund ser spekkbitene gyllenbrune og smakfulle ut. Det er ikke tilfelle, advarer femteklassingene. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Mye lys og mye varme: Hvalolje brenner godt, og ble tradisjonelt brukt i blant annet lamper. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!