Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartverket på nytt tokt

Kaptein Edgar Rasmussen har selv vært med på kartlegging på Svalbard i over ti år. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Kartverket på nytt tokt

Kartverket har igjen satt i gang sommerarbeidet på Svalbard. I år står blant annet Hornsund og Hinlopen for tur.

Tekst:

Publisert:

„Kaptein Edgar Rasmussen er klar for en ny tur rundt Svalbard med Kartverkets båt MS «Hydrograf». I år har de med seg helt nye målebåter.
– Havet rundt Svalbard er et ganske risikabelt område å kjøre båt i, forteller Rasmussen. Han har nylig kommet fra Bodø med «Hydrograf». Den skal dra rundt øygruppa Svalbard og kartlegge sjøbunnen.

– De sjøkartene som eksisterer her oppe er ganske dårlige, og kartgrunnlaget er basert på eldre og mer unøyktige målinger. Her oppe må man nok ta større sikkerhetsmarginer enn nede på fastlandet, sier Rasmussen.

Han har selv arbeidet med denne typen kartlegging på Svalbard i ti år, og forteller at han trives godt her oppe. Nesten hvert år sender Kartverket opp en båt til Svalbard for å arbeide med kartlegging i ti uker.

Utnytter midnattssola
– Fordelen her oppe er jo at vi kan arbeide 24 timer i døgnet, ler Rasmussen. Her går mannskapet i to skift, og arbeider 12 timer hver - halvparten om natten, halvparten om dagen. Dette gjøres sjelden på fastlandet.

– Vi er jo avhengige av dagslys for å gjøre dette arbeidet. Det betyr at vi kan ta 20 ukers arbeid på halve tiden, sier Rasmussen.

Følger isen
MS «Hydrograf» skal starte kartleggingen mot Hornsund, og så bevege seg videre mot Sørkapp. Selv om Rasmussen tviler på at de kommer helt dit, sier han det er helt avhengig av is- og værforhold.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!