Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartverket på nytt tokt

Kaptein Edgar Rasmussen har selv vært med på kartlegging på Svalbard i over ti år. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Kartverket på nytt tokt

Kartverket har igjen satt i gang sommerarbeidet på Svalbard. I år står blant annet Hornsund og Hinlopen for tur.

„Kaptein Edgar Rasmussen er klar for en ny tur rundt Svalbard med Kartverkets båt MS «Hydrograf». I år har de med seg helt nye målebåter.
– Havet rundt Svalbard er et ganske risikabelt område å kjøre båt i, forteller Rasmussen. Han har nylig kommet fra Bodø med «Hydrograf». Den skal dra rundt øygruppa Svalbard og kartlegge sjøbunnen.

– De sjøkartene som eksisterer her oppe er ganske dårlige, og kartgrunnlaget er basert på eldre og mer unøyktige målinger. Her oppe må man nok ta større sikkerhetsmarginer enn nede på fastlandet, sier Rasmussen.

Han har selv arbeidet med denne typen kartlegging på Svalbard i ti år, og forteller at han trives godt her oppe. Nesten hvert år sender Kartverket opp en båt til Svalbard for å arbeide med kartlegging i ti uker.

Utnytter midnattssola
– Fordelen her oppe er jo at vi kan arbeide 24 timer i døgnet, ler Rasmussen. Her går mannskapet i to skift, og arbeider 12 timer hver - halvparten om natten, halvparten om dagen. Dette gjøres sjelden på fastlandet.

– Vi er jo avhengige av dagslys for å gjøre dette arbeidet. Det betyr at vi kan ta 20 ukers arbeid på halve tiden, sier Rasmussen.

Følger isen
MS «Hydrograf» skal starte kartleggingen mot Hornsund, og så bevege seg videre mot Sørkapp. Selv om Rasmussen tviler på at de kommer helt dit, sier han det er helt avhengig av is- og værforhold.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!