Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartverket på nytt tokt

Kaptein Edgar Rasmussen har selv vært med på kartlegging på Svalbard i over ti år. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Kartverket på nytt tokt

Kartverket har igjen satt i gang sommerarbeidet på Svalbard. I år står blant annet Hornsund og Hinlopen for tur.

„Kaptein Edgar Rasmussen er klar for en ny tur rundt Svalbard med Kartverkets båt MS «Hydrograf». I år har de med seg helt nye målebåter.
– Havet rundt Svalbard er et ganske risikabelt område å kjøre båt i, forteller Rasmussen. Han har nylig kommet fra Bodø med «Hydrograf». Den skal dra rundt øygruppa Svalbard og kartlegge sjøbunnen.

– De sjøkartene som eksisterer her oppe er ganske dårlige, og kartgrunnlaget er basert på eldre og mer unøyktige målinger. Her oppe må man nok ta større sikkerhetsmarginer enn nede på fastlandet, sier Rasmussen.

Han har selv arbeidet med denne typen kartlegging på Svalbard i ti år, og forteller at han trives godt her oppe. Nesten hvert år sender Kartverket opp en båt til Svalbard for å arbeide med kartlegging i ti uker.

Utnytter midnattssola
– Fordelen her oppe er jo at vi kan arbeide 24 timer i døgnet, ler Rasmussen. Her går mannskapet i to skift, og arbeider 12 timer hver - halvparten om natten, halvparten om dagen. Dette gjøres sjelden på fastlandet.

– Vi er jo avhengige av dagslys for å gjøre dette arbeidet. Det betyr at vi kan ta 20 ukers arbeid på halve tiden, sier Rasmussen.

Følger isen
MS «Hydrograf» skal starte kartleggingen mot Hornsund, og så bevege seg videre mot Sørkapp. Selv om Rasmussen tviler på at de kommer helt dit, sier han det er helt avhengig av is- og værforhold.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!