Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kartverket på nytt tokt

Kaptein Edgar Rasmussen har selv vært med på kartlegging på Svalbard i over ti år. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Kartverket på nytt tokt

Kartverket har igjen satt i gang sommerarbeidet på Svalbard. I år står blant annet Hornsund og Hinlopen for tur.

Tekst:

Publisert:

„Kaptein Edgar Rasmussen er klar for en ny tur rundt Svalbard med Kartverkets båt MS «Hydrograf». I år har de med seg helt nye målebåter.
– Havet rundt Svalbard er et ganske risikabelt område å kjøre båt i, forteller Rasmussen. Han har nylig kommet fra Bodø med «Hydrograf». Den skal dra rundt øygruppa Svalbard og kartlegge sjøbunnen.

– De sjøkartene som eksisterer her oppe er ganske dårlige, og kartgrunnlaget er basert på eldre og mer unøyktige målinger. Her oppe må man nok ta større sikkerhetsmarginer enn nede på fastlandet, sier Rasmussen.

Han har selv arbeidet med denne typen kartlegging på Svalbard i ti år, og forteller at han trives godt her oppe. Nesten hvert år sender Kartverket opp en båt til Svalbard for å arbeide med kartlegging i ti uker.

Utnytter midnattssola
– Fordelen her oppe er jo at vi kan arbeide 24 timer i døgnet, ler Rasmussen. Her går mannskapet i to skift, og arbeider 12 timer hver - halvparten om natten, halvparten om dagen. Dette gjøres sjelden på fastlandet.

– Vi er jo avhengige av dagslys for å gjøre dette arbeidet. Det betyr at vi kan ta 20 ukers arbeid på halve tiden, sier Rasmussen.

Følger isen
MS «Hydrograf» skal starte kartleggingen mot Hornsund, og så bevege seg videre mot Sørkapp. Selv om Rasmussen tviler på at de kommer helt dit, sier han det er helt avhengig av is- og værforhold.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!