Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kan ikke forhindre bybjørn

Bybjørnen fra forrige uke ble fraktet bort med helikopter. FOTO: Per Andreassen/Sysselmannen

– Kan ikke forhindre bybjørn

Sysselmannen har ikke ansvar for å sikre at bosettingene på Svalbard er isbjørnfri.

Tekst:

Publisert:

Forrige onsdag tuslet en isbjørn rundt i Longyearbyen på morgenkvisten. Bjørnen gikk fra Svalbard Snøscooterutleie, mellom husene i Vei 238, og ble først skremt bort da den var ved hundegården.

– Ingen myndighet er tillagt ansvar for å sikre at Longyearbyen eller andre bosettinger på Svalbard ikke får besøk av isbjørn. Saken er at vi bor i et isbjørnland og at det faktisk kan skje at isbjørn tar seg inn mot eller inn i byen. Etter mitt syn er det ikke mulig å ha en beredskap som hindrer at isbjørn tar seg inn i bosettingene. Det betyr at alle må være aktpågivende og varsle Sysselmannen dersom de observerer isbjørn i eller i nærheten av byen, opplyser sysselmann Odd Olsen Ingerø.

Vil trygge byen
Det har vært flere isbjørner i området rundt Longyearbyen i sommer og høst, og isbjørnforsker Jon Aars spår at det vil komme flere bjørner på besøk i tiden som kommer.

Ingerø forteller at Sysselmannen ikke vil spekulere i om det blir flere eller færre bjørn, og at de ikke vurderer å endre sine rutiner.

– Vi vil fortsette å rykke ut når vi får melding om isbjørn ved byen. Vi vil rykke ut med tilgjengelige ressurser for å håndtere den konkrete situasjonen. Dette gjør Sysselmannen i første rekke for å trygge befolkningen, men også for å forbygge at det oppstår situasjoner hvor det blir nødvendig å avlive et fredet dyr, sier han.

Sysselmannen forsøker å lede bort og bli kvitt bjørn så fort som mulig.

– Vi kan skremme dem bort eller bedøve dem og fly dem bort med helikopter. Vi har dessverre også skrevet vedtak om avliving, sier Ingerø.

Har avlivet bjørn
Sysselmannen skrev selv to slike vedtak i sin forrige åremåls­periode.

– Det må ha vært om våren 2003 for en bjørn ved Longyearbyen. Og så hadde vi en avliving i Barentsburg i romjula 2004/2005, sier han.

– Hva må til for at dere bestemmer dere for å avlive bjørn?

– At vi ikke finner andre løsninger på situasjonen. Så er det selvsagt et kostnadsspørsmål. Det koster mye å holde en bjørn under oppsikt, bedøve og fly den bort med helikopter. Vi må se på hver enkelt situasjon. Det er en vurdering av sikkerheten som er avgjørende for hvilke tiltak vi mener er nødvendige i det enkelte tilfelle, sier Ingerø.

– Følg med
Ifølge Svalbardmiljøloven må alle sikre seg mot isbjørn når de forlater bosettingene på øygruppen.

– Bør folk gjøre noe for å sikre seg mot bjørn også inne i byen?

– Jeg tenker at vi må gjøre slik som før. Går man ut av byen, må man ha med våpen. Inne i bosettingen bør man alltid være aktsom. Om man er ute tidlig på morgenen, før det er biler og mye ferdsel, har vi ikke kontroll. Bjørnen kan dukke opp hvor som helst når som helst. Da bør man følge med, slik man alltid gjør, sier sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad.

– Dere kjører patrulje når dere vet det er bjørn i nærheten, men den kan like godt dukke opp ellers. Hvorfor blir det ikke kjørt patrulje hver morgen?

– Vi vil ikke kunne si 100 prosent at det ikke er bjørn selv om vi kjører patrulje. Og vi kan ikke fly ut med helikopter hver morgen. Hver enkelt må være aktsom. Og når noen har mistanke om bjørn, søker vi alltid ut store områder, sier Svarstad.

Nøkkelord

Se bildet større

I 2003 ble en bjørn skutt i Advendtalen av hensyn til innbyggernes sikkerhet. FOTO: Svalbardposten (faksimile)

Avlivet isbjørn

13.05.03 Longyearbyen. En tre år gammel hannbjørn hadde tatt opphold ved Longyearbyen tross bortjaging flere ganger. Skutt fra helikopter i Adventdalen av hensyn til innbyggernes sikkerhet.

30.12.04 Barentsburg. Bjørnen hadde tatt tilhold over flere dager i/ved Barentsburg. Hadde vært inne i bosetningen flere ganger og var jaget flere ganger. Hadde drept og spist en hund og vært på søppelplassen. Avlivet av hensyn til innbyggernes sikkerhet.

31.08.08 Hopen. Gammel utmagret hannbjørn som ble ansett som et problem for den meterologiske stasjonen. Avlivet av hensyn til stasjonspersonellets sikkerhet.

Kilde: Sysselmannen og Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!