Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kan ikke forhindre bybjørn

Bybjørnen fra forrige uke ble fraktet bort med helikopter. FOTO: Per Andreassen/Sysselmannen

– Kan ikke forhindre bybjørn

Sysselmannen har ikke ansvar for å sikre at bosettingene på Svalbard er isbjørnfri.

Forrige onsdag tuslet en isbjørn rundt i Longyearbyen på morgenkvisten. Bjørnen gikk fra Svalbard Snøscooterutleie, mellom husene i Vei 238, og ble først skremt bort da den var ved hundegården.

– Ingen myndighet er tillagt ansvar for å sikre at Longyearbyen eller andre bosettinger på Svalbard ikke får besøk av isbjørn. Saken er at vi bor i et isbjørnland og at det faktisk kan skje at isbjørn tar seg inn mot eller inn i byen. Etter mitt syn er det ikke mulig å ha en beredskap som hindrer at isbjørn tar seg inn i bosettingene. Det betyr at alle må være aktpågivende og varsle Sysselmannen dersom de observerer isbjørn i eller i nærheten av byen, opplyser sysselmann Odd Olsen Ingerø.

Vil trygge byen
Det har vært flere isbjørner i området rundt Longyearbyen i sommer og høst, og isbjørnforsker Jon Aars spår at det vil komme flere bjørner på besøk i tiden som kommer.

Ingerø forteller at Sysselmannen ikke vil spekulere i om det blir flere eller færre bjørn, og at de ikke vurderer å endre sine rutiner.

– Vi vil fortsette å rykke ut når vi får melding om isbjørn ved byen. Vi vil rykke ut med tilgjengelige ressurser for å håndtere den konkrete situasjonen. Dette gjør Sysselmannen i første rekke for å trygge befolkningen, men også for å forbygge at det oppstår situasjoner hvor det blir nødvendig å avlive et fredet dyr, sier han.

Sysselmannen forsøker å lede bort og bli kvitt bjørn så fort som mulig.

– Vi kan skremme dem bort eller bedøve dem og fly dem bort med helikopter. Vi har dessverre også skrevet vedtak om avliving, sier Ingerø.

Har avlivet bjørn
Sysselmannen skrev selv to slike vedtak i sin forrige åremåls­periode.

– Det må ha vært om våren 2003 for en bjørn ved Longyearbyen. Og så hadde vi en avliving i Barentsburg i romjula 2004/2005, sier han.

– Hva må til for at dere bestemmer dere for å avlive bjørn?

– At vi ikke finner andre løsninger på situasjonen. Så er det selvsagt et kostnadsspørsmål. Det koster mye å holde en bjørn under oppsikt, bedøve og fly den bort med helikopter. Vi må se på hver enkelt situasjon. Det er en vurdering av sikkerheten som er avgjørende for hvilke tiltak vi mener er nødvendige i det enkelte tilfelle, sier Ingerø.

– Følg med
Ifølge Svalbardmiljøloven må alle sikre seg mot isbjørn når de forlater bosettingene på øygruppen.

– Bør folk gjøre noe for å sikre seg mot bjørn også inne i byen?

– Jeg tenker at vi må gjøre slik som før. Går man ut av byen, må man ha med våpen. Inne i bosettingen bør man alltid være aktsom. Om man er ute tidlig på morgenen, før det er biler og mye ferdsel, har vi ikke kontroll. Bjørnen kan dukke opp hvor som helst når som helst. Da bør man følge med, slik man alltid gjør, sier sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad.

– Dere kjører patrulje når dere vet det er bjørn i nærheten, men den kan like godt dukke opp ellers. Hvorfor blir det ikke kjørt patrulje hver morgen?

– Vi vil ikke kunne si 100 prosent at det ikke er bjørn selv om vi kjører patrulje. Og vi kan ikke fly ut med helikopter hver morgen. Hver enkelt må være aktsom. Og når noen har mistanke om bjørn, søker vi alltid ut store områder, sier Svarstad.

Nøkkelord

Se bildet større

I 2003 ble en bjørn skutt i Advendtalen av hensyn til innbyggernes sikkerhet. FOTO: Svalbardposten (faksimile)

Avlivet isbjørn

13.05.03 Longyearbyen. En tre år gammel hannbjørn hadde tatt opphold ved Longyearbyen tross bortjaging flere ganger. Skutt fra helikopter i Adventdalen av hensyn til innbyggernes sikkerhet.

30.12.04 Barentsburg. Bjørnen hadde tatt tilhold over flere dager i/ved Barentsburg. Hadde vært inne i bosetningen flere ganger og var jaget flere ganger. Hadde drept og spist en hund og vært på søppelplassen. Avlivet av hensyn til innbyggernes sikkerhet.

31.08.08 Hopen. Gammel utmagret hannbjørn som ble ansett som et problem for den meterologiske stasjonen. Avlivet av hensyn til stasjonspersonellets sikkerhet.

Kilde: Sysselmannen og Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!