Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kan bli rettssak etter isbjørnskytingen i mars

Den drepte isbjørnen var ei to år gammel binne. FOTO: Geir Barstein

Kan bli rettssak etter isbjørnskytingen i mars

Boten er fortsatt ikke vedtatt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.11.2015 kl 12:58

Det fortsatt ikke klart om lederen for det tsjekkiske turfølget, som skadeskjøt en isbjørn ved Fredheim 19. mars, vedtar forelegget på 10.000 kroner.

Isbjørnen måtte senere avlives av Sysselmannen på grunn av alvorlige skader.

– Vi venter en rask avklaring i løpet av noen uker, om boten vedtas eller om det blir en rettslig behandling, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther til Svalbardposten onsdag ettermiddag.

Følget ble overrasket av at bjørnen tok seg inn i et telt tidlig om morgenen. De hadde ikke isbjørnvakt på tidspunktet, og snubleblusset ble aldri utløst. For dette fikk de bot med hjemmel i svalbardmiljølovens paragraf 30 a.

Den slår fast at enhver som ferdes utenfor bosetningene må ha kunnskap om sikring mot angrep, og plikter å iverksette nødvendige tiltak.

Det er første gang noen har blitt bøtelagt etter denne paragrafen.

– Dette, i tillegg til at han er utlending, gjør at han har fått tid til å sjekke litt, sier Sæther, og opplyser at de har hatt en dialog etter at boten ble utstedt.

– Han har skrevet henvendelser til oss hvor han har lurt på ting, og vi har svart, sier Sæther.

– Han virker som en ordentlig fyr, og virker innstilt på å enten vedta boten, eller stå for sitt synspunkt i retten, legger han til.

En person ble lettere skadd i hendelsen, som fant sted dagen før solformørkelsen.

Tidslinjen:

• Ca. klokka 05.30: Binna tar seg inn i leiren med to telt, uten å utløse snubleblusset. Turfølget har etter all sannsynlighet ikke isbjørnvakt på dette tidspunktet. Jakub Moravec (37), den skadde mannen, hevder han ble dratt ut av teltet, og at noen andre i turfølget avfyrte tre skudd med en .44 Magnum mot dyret. Da flyktet bjørnen.

• Klokka 06.20: Sysselmannen varsles og sender ut et helikopter. En lege settes av i leiren for å ta hånd om skadde, mens helikopteret følger blodspor for å finne bjørnen.

• Ca. klokka 07.50: Bjørnen observeres svømmende i Tempelfjorden. Den snur når den ser helikoptret og går opp på land. Det blir avgjort å avlive bjørnen.

• Ca. klokka 08.10: Bjørnen avlives på land, ikke langt fra leiren hvor hendelsen opprinnelig fant sted.
Obduksjonen, som ble foretatt samme kveld, viste at bjørnen var blitt alvorlig skadd i halsregionen etter konfrontasjonen med turistene.

Kilde: Svalbardpostens arkiv

Svalbardmiljøloven § 30 a

Sikring mot isbjørnangrep

Enhver som ferdes utenfor bosettinger, med unntak for tilreisende og fastboende som er med i organisert turopplegg, plikter å ha kunnskap om sikring mot isbjørnangrep. Det skal iverksettes nødvendige tiltak for å unngå fare for angrep fra isbjørn og for å kunne avverge et slikt angrep uten å skade eller avlive dyret.

Enhver som ferdes utenfor bosettinger, med unntak av tilreisende og fastboende som er med i organisert turopplegg, skal ha egnede midler for skremming og jaging av isbjørn.

Sysselmannen kan gi nærmere regler om isbjørnsikring i forskrift.

Kilde: Lovdata.no

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!