Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kaller Sysselmannen maktarrogant

Opprørt: Robin Buzza er misfornøyd med Sysselmannens oppførsel. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Kaller Sysselmannen maktarrogant

Robin Buzza mener Sysselmannen utviser maktarroganse når de ikke følger sine egne regler. Sysselmannen mener de har tatt hensyn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.06.2014 kl 12:14

Ekspedisjonsleder på skuta «Noorderlicht», Robin Buzza, er opprørt over måten Sysselmannen oppførte seg på under en kontroll tirsdag i forrige uke.

Buzza hadde da med seg 17 turister til Prins Karls Forland for blant annet å se etter hvalross. De fant seks hvilende eksemplarer i Richardlaguna, men disse ble skremt bort av helikopteret til Sysselmannen, som ville kontrollere Noorderlicht etter mistanke om oljesøl i Ny-Ålesund.

– Sysselmannen landet 400-500 meter fra oss og hvalrossen. De fløy veldig lavt, og da de lettet igjen skremte de alle hvalrossene ut i vannet, forklarer Buzza. Han forteller også at turistene han hadde med ble svært opprørte over hendelsen.

Ønsker forklaring

Buzza reagerer sterkt på at Sysselmannen ikke følger den oppførselen de selv forventer fra andre. Han har vært ekspedisjonsleder
på Svalbard i 14 år, og har selv sett hvor strenge de er.

– Dersom jeg hadde skremt hvalross på den samme måten hadde jeg nok fått med Sysselmannen å gjøre, påpeker Buzza, som sier at både han og andre som jobber med turisme på Svalbard gjør det de kan for ikke å forstyrre dyrelivet.

Han mener at Sysselmannen må forklare hvorfor det er greit at de oppfører seg på denne måten, når andre opplever sanksjoner for det samme.

Unødvendig

– Det er jo helt greit at de kontrollerer båten, spesielt nå som de hadde funnet olje, men å gjøre det på en slik måte er unødvendig, og hinter om maktarroganse. Dette kunne de gjort på hvilket som helst annet sted, uten å forstyrre hvalrossen, påpeker Buzza.

I tillegg mener han at dersom det var noe forurensing fra oljesøl i Ny-Ålesund, ble det nok mer forurensing av at Sysselmannens helikopter fløy frem og tilbake til Richardlaguna fra Ny-Ålesund og Longyearbyen.

– De har en jobb å gjøre, og det respekterer jeg. Men i denne saken har de nok overreagert, forklarer Buzza, som forteller at dette er første gang han har sett så ille oppførsel fra Sysselmannen.

Tok hensyn

Assisterende Sysselmann Jens Olav Sæther sier de ansatte alltid gjør det de kan for å begrense forstyrring av dyreliv. Sysselmannen var i dette tilfelle bevisste på at det var hvalross i området, og landet derfor på en sandbanke lenger borte, hvor det ikke var dyr. Deretter ble de hentet av mannskapet på «Noorderlicht» med lettbåt.

– Vi tok hensyn til hvalrossene vi observerte fra helikopteret og forsøkte å unngå å forstyrre dem da vi tok valget om å lande på sandbanken, forteller Sæther.

Formålsforskjell

– Vi er bevisste på hva vi gjør som tjenestemenn og som forvaltere av miljøregelverket, som vi alltid forsøker å handle i samsvar med, påpeker Sæther. Til tross for dette blir det av og til slik at både Sysselmannens helikopter og andre fartøy kan forstyrre dyrelivet ved utøvelse av virksomhet.

– Hvorvidt dette er akseptabelt vil blant annet bero på formålet med virksomhetsutøvelsen. I dette tilfellet var det nødvendig å undersøke om det hadde skjedd oljeutslipp og prøve å finne ut hvor det kom fra. Vi observerte oljesøl både i Ny-Ålesund og Kongsfjorden, sier Sæther.

Sikret bevis

For å sikre observasjonene ble det tatt foto, samt utført annen etterforskning og bevissikring for om mulig å påvise hvor utslippet stammet fra, og om dette eventuelt var fra skipet Noorderlicht.

– Når vi er ute på oppdrag kan det i visse tilfeller skje at dyr reagerer på støy, som det dessverre er fra et helikopter, påpeker Sæther, som også nevner at de som vil diskutere Sysselmannens oppførsel gjerne må ta direkte kontakt med dem.

Nøkkelord

Se bildet større

oljesøl: Noorderlicht ble kontrollert i Richardlaguna etter at oljesøl ble funnet i Ny-Ålesund og Kongsfjorden. kart: Norsk Kartinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!