Jager bjørnene

Sysselmannen har lyktes i å skremme isbjørnbinna med unge bort fra hytteområdene ved Hiorthamn og Revneset.

Sysselmannen jager bjørnene mot Revneset, og har satt inn både helikopter og båt i arbeidet.
Publisert

– Dyrene er nå på vei i retning Diabas. Det ser ut som de responderer godt på skremmingen, sier sysselmannsførstebetjent Bjørn Pedersen.
Isbjørnbinna og ungen ble oppdaget utenfor Hiorthhamn i formiddag.

Pedersen forteller at Sysselmannens helikopter ble sendt ut klokken 14.40. Like etter dro også en båt mot området hvor bjørnene er.

13. august ble binna med unge først observert på Revneset like over fjorden fra Longyearbyen. Fire dager senere forlot hun området av egen fri vilje. Før helga dukket binna og ungen igjen opp i nærheten av Longyearbyen, denne gangen i hyttefeltet i Foxdalen. Sysselmannen besluttet da å jage dem til andre siden av Adventdalen. I et drøyt døgn lå de i ro ved Innerhytta, før de forsvant. Tirsdag dukket de igjen opp litt vest for bebyggelsen i Hiorthhamn.

Da bjørnene sist oppholdt seg ved Revneset, fikk de gå i fred så lenge de ikke gjorde noe galt.

– Hvorfor har dere bestemt at de skal jages bort nå?

– Vi er redde for at de skal begynne å venne seg til hytteområder. Nå har de gått bort fra Revneset og så kommet tilbake til samme hytteområde. Vi er redde for at de skal bli hyttebjørner. I samråd med Norsk Polarinstitutt har vi bestemt at vi skal gi dem en ubehagelig opplevelse av å oppholde seg ved hyttefeltet, sier Askholt.

Hun legger til at en person fra Norsk Polarinstitutt følger hele operasjonen.

Powered by Labrador CMS