Isbredetektiv til topps

Tidligere Unis-student Lis Allaart etterforsket Nordenskiöldbreens tilbaketrekning og vant formidlingskonkurranse.

Lis Allaart er nå tilbake på Svalbard for å finne ut hvordan klimaet nord på Spitsbergen har endret seg de siste 10.000 årene.
Publisert

Mistenkelige spor er observert i området foran Nordensköldbreen på Svalbard. Kan isbredetektiven Lis Allaart løse gåten?

Slik starter den populærvitenskapelige artikkelen den tidligere Unis-studenten sendte inn til geoforskning.no sin formidlingskonkurranse. Tidligere i sommer ble det klart at hun hadde skrevet den beste artikkelen.

– Jeg synes formidling er det aller viktigste med forskningen. Det er ingen vits å finne ut noe om klima og andre ting, om det ikke blir formidlet og gjort forståelig for andre enn forskerne selv. Jeg synes det er litt feil fokus i forskningsbransjen, at det handler om å være bedre enn kollegaene dine og folk har ofte spisse albuer. Jeg mener selvfølgelig man skal gjøre jobben sin så godt man kan, men jeg synes ikke det er bra at det er så mye konkurranse. Det burde være mer fokus på å få forskningen ut og gjøre den forståelig. Det vi gjør skal være samfunnsnyttig, sier Allaart.

På land og i vann

Selv ønsket hun å bli klokere på klimaendringer, og valgte å ta mastergraden sin i geologi gjennom et samarbeid mellom Unis og NTNU. Professor Olafur Ingolfsson ved Unis hadde klart et masterprosjekt om Nordenskiöldbreen som egentlig var tiltenkt en annen student, men han hoppet fra, Allaart fikk jobben og tok på seg detektivhatten.

– Oppgaven var å kartlegge området ved breen, men det var stort sett opp til meg selv hvordan jeg ville gjøre det. Etter hvert ble det til at jeg så på hvor mye den hadde trukket seg tilbake, og det utviklet seg til at vi så etter spor fra den både på land og under vann, sier hun.

Ulike tilbakemeldinger

Etter at masteroppgaven var fullført, meldte hun seg på formidlingskonkurransen og vant med artikkelen som du kan lese i sin helhet her.

– Jeg har fått en del positiv respons, både fra folk på Svalbard, venner i Tromsø, administrative folk ved Universitetet i Tromsø. Noen jeg har studert sammen med syntes artikkelen var litt for barnslig, så slike tilbakemeldinger har jeg også fått. Begge deler er bra, sier Allaart.

Hun har også fått forespørsler fra Norsk Geologisk Forening i Oslo om å holde foredrag, og til høsten skal hun undervise på et kurs ved Universitetet i Tromsø.

– Jeg fikk også positiv respons da jeg sendte epost til NVE og ba omdata på isbre. De kjente igjen navnet mitt fra artikkelen som også ble trykket i Aftenposten, sier Allaart.

Etterforsker videre

Hun har nå fått doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø, og fortsetter å studere isbreer på Svalbard.

– Nå skal jeg til Wijdefjorden på forskningstokt. PHD-prosjektet går ut på å forstå det nordlige Spitsbergen klimamessig, og følge sporene etter isbreene. Vi skal ta klimaprøver både i fjorden, i innsjøer og på land, for å se hvordan klimaet har endret seg de siste 10.000 årene, sier Allaart.

Hun jobber også mye digitalt med flybilder, og fjordbunnsdata som blant annet viser hvor det finnes morener under vann.

Allaart lover at hun skal fortsette å skrive populærvitenskapelige artikler. Til høsten skal hun også rundt på ulike videregående skoler sammen med tre andre forskere for å fortelle om hva hun gjør.

– Det blir veldig spennende, sier hun.

Powered by Labrador CMS