Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hytter og veien til Bjørndalen kan rase på havet når som helst

Nils Brennbergfjells hytte i Bjørndalen står helt på kanten av et flere meter høyt stup. FOTO: Geir Barstein

Slår erosjonsalarm:

Hytter og veien til Bjørndalen kan rase på havet når som helst

Håper at frosten vil stabilisere grunnen inntil videre.

Tekst:

Publisert:

– Det er helt ekstremt. Jeg trodde ikke at noe sånt skulle skje, iallfall ikke i min tid, sier hytteeier Nils Lorentsen og kikker utfor kanten.

Det som før var en slakk bakke som ungene kunne leke på ned mot stranda, er nå en loddrett vegg som går rett ned i fjæresteinene. Noen få meter unna kanten står hytta hans.

– Endringen er helt enorm, sier han.

Alt skjedde i løpet av noen få timer på tirsdag og natt til onsdag i forrige uke. En kombinasjon av springflo, lavtrykk og kraftig nedbør ga havet krefter til å spise seg langt innover land. Bent Jakobsen har aldri sett noe liknende før.

– Jeg kom ned til hytta, og det regnet og blåste vannrett. Det var mye sjø, en vanvittig flo og store, tunge dønninger som slo over kanten. Den er sikkert ti, femten meter på det høyeste, sier Jakobsen.

Ikke stabilt

Sammen med Nils Brennbergfjell, den siste berørte hytteeieren, og Astrid Meek fra Longyearbyen lokalstyre (LL), var de mandag på befaring med sjefingeniør Knut Aune Hoseth fra Norges vassdrags- og energidirektorat, for å vurdere hvor akutt situasjonen er.

Hoseth var ikke i tvil om at byggene ligger utsatt til.

– Dette er en situasjon hvor det ikke vil være stabilt på sikt, sier han, og legger til at frosten trolig vil sikre grunnen for de neste månedene, om ikke annet.

Det vil ta en stund før den endelige NVE-rapporten er klar, men allerede nå er det klart at iallfall to av hyttene trolig må flyttes lenger inn på land.

Centimeter unna

Mest utsatt er bygget til Nils Brennbergfjell. Hovedhuset ligger 2,5 meter fra raskanten, men annekset har bare en klaring på et par centimeter fra avgrunnen.

– Jeg tror ikke det går med det første, men en gang må noe gjøres, sier Brennbergfjell, som til vanlig har bodd i hytta han kjøpte på 80-tallet.

– Nå har fått låne en annen hytte her.

Nils Lorentsens hytte er den som står nest farligst til.

– Han fra NVE var relativt sikker på at vi blir nødt til å flytte hytta. Han sa også at det må sees an i sammenheng med rassikring fra fjellet bak oss. Vi havner mellom barken og veden, men vi får se, sier han, og frykter det kan bli en dyr affære.

– Jeg har meldt fra til forsikringsselskapet, men de var usikre på om det kan dekkes som naturskade, sier han.

Bent Jakobsen krysser fingrene i det lengste for at han slipper å dra bygget inn på land. I motsetning til de andre hyttene, står den på en mer solid grunn bestående av skiferstein i bånn. Det vil bremse, men ikke nødvendigvis forhindre, naturkreftene i fremtida.

– Det er fortvilende om vi må flytte, noe som er en stor jobb. Men om det kommer opp som et krav, må det selvfølgelig gjøres. Man ser jo gjerne at bygget står nær kanten for å kunne høre bølgeskvulpet, men klart, om det går på bekostning av hytte og liv, må noe gjøres, sier han.

Erosjonsmøte

Lokalstyret og grunneier Store Norske ble på et møte tirsdag enige om å finne en ny plassering, iallfall for de to mest utsatte hyttene.

– Nå venter vi på NVE-rapporten og ser hva den sier. Grunnen stabiliserer seg nok når vinteren kommer, men det kan jo komme mildvær også, sier Meek.

Hytter er ikke det eneste som står i fare for å havne på sjøen i nærområdene. Også veien ut til Bjørndalen kan ryke i løpet av kort tid.

– Det er bare et tidsspørsmål om ikke noe gjøres. Den kan gå allerede i år. Alt som trengs er et skikkelig uvær, sier doktorgradsstudent Emilie Guegan ved Institutt for bygg, anlegg og transport på NTNU i Trondheim.

I samarbeid med UNIS-forskere har hun i flere år målt hvordan sjøen gnager seg inn mot bilveien på Vestpynten.

– Det varierer med mellom 40 og 100 centimeter i året, sier Guegan, som leverte avhandlingen om prosjektet denne uka.

– Veistrekningen er av stor bekymring. Det er to perioder i året hvor erosjonen finner sted: Om høsten er den veldig utsatt for uvær, og om våren er det mye smeltevann som fjerner sedimenter, sier hun, og foreslår å flytte veien noen meter inn som den beste løsningen.

Må berge veien

Astrid Meek bekrefter at også veien var et tema under erosjonsmøtet på tirsdag.

– Ansvaret for veien er grunneiers, altså Store Norske. Løsningen blir derfor opp til dem, sier hun.

Sveinung Lystrup, eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske, sier de vil se på situasjonen i løpet av kort tid.

– Vi er klar over dette. Det har vært en pågående erosjon i hele strandsonen, og det er en utfordring. Vi vil ta et møte i forlengelsen av den siste tids utvikling, og diskutere hva vi gjør videre, sier han.

Se bildet større

Sjefgeolog Knut A. Hoseth (t.v.), seniorrådgiver Astrid Meek i LL samt hytteeierne Nils Lorentsen og Bent Jakobsen foretok en befaring i området sist mandag. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Nils Brennbergfjell (73) er den eneste av de tre utsatte hytteeierne som har fått oppholdsforbud i bygget. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Måleutstyr ved Vestpynten viser mellom 40 og 100 cm erosjon inn mot veien – per år. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!