Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter massedød av rein i vinter

Isen legger seg som et panser over beitemarkene. Sysselmannen har fått melding om en rekke døde og skadde dyr de siste ukene. Disse to falt nylig ned fjellsida ved Kirkegården. FOTO: Eigil Movik / Sysselmannen

Frykter massedød av rein i vinter

Sysselmannen har vært nødt til å rykke ut på flere avlivinger.

Tekst:

Publisert:

Været har gjort livet for svalbardreinen vanskelig. Isen har lagt seg som et ugjennomtrengelig panser over beitet, og tvinger dyra opp i høyden på jakt etter mat. Sysselmannen har fått melding om en rekke hardt skadde og døde dyr som har falt ned.

– Isen gjør at mange sklir og slår seg fordervet, sier Eigil Movil, seniorrådgiver i naturforvaltning hos Sysselmannen.

Avlivet
De har rykket ut og avlivet flere dyr i nærområdet den siste tida.

– Vi hadde en i Bjørndalen med knekt forbein og bakbein. For en uke siden var det to som hadde falt ved Kirkegården. Den ene brakk ryggen og måtte avlives. Den andre hadde slått hodet kraftig og var allerede død, sier han.

I tillegg har de fått en rekke meldinger fra turfolk om omkomne dyr ute i terrenget.

– Dette begynte etter den stormen for et par uker siden. Det har blitt veldig isete. Reinen sliter nå. De har det ikke bra, sier Movil.

Seniorrådgiveren oppfordrer folk til å være ekstra varsomme når de møter rein framover.

– Vis hensyn. Ikke påfør dem ekstra stress, sier han.

Frykter massedød
Bestanden i Adventdalen har hatt gode tider de siste åra. Ved reintellingen i fjor ble det satt rekord på nesten 1500 individer.  En av årsakene kan ha vært en «snill» vinter i forkant, ifølge Åshild Ønvik Pedersen, økolog og reinekspert ved Norsk polarinstitutt (NP).

Det betyr at mange av dagens dyr er unge, uerfarne og utsatte.

– Om vi får en isete vinter i år, risikerer vi en gigantisk dødelighet. Kanskje det er dette vi nå ser. Jeg har hørt rapporter om at det er verre nå enn i 2012. De kommer rett og slett ikke til maten, sier hun.

Sommertider
Mens mange rein slår seg ihjel i fjellsida, er sult den langt vanligste dødsårsaken i løpet av isvintre.

– Vi begynner å komme litt ut på året nå. Reinsdyra har tæret på reservene, og går nå inn i en tid hvor det blir tøffere og tøffere. Det er fortsatt flere måneder med vinter igjen, sier hun.

Fire landlevende, varmblodige dyr overvintrer på Svalbard: østmarkmus, fjellrev, rype og svalbardrein. Alle påvirkes negativt av vintre med mye is og snø - forhold som ventes å bli vanligere i takt med klimaendringer og temperaturøkning.

– Vi vet at vinteren kan være ganske fatal. Men samtidig kan somre med høyere temperatur også være positive, siden det fører til tidligere vår og lengre vekstsesong.

– Vi prøver å forstå effekten av år med både milde vintre og varme somre. Det er fortsatt lite studert, sier Ønvik Pedersen.

Se bildet større

Bestanden i Adventdalen har hatt en kraftig økning de siste to åra, men i år kan den gå på en smell. FOTO: Norsk polarinstitutt

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!