Fikk bot for isbjørnskyting

Fangstmannen som skjøt ei binne på Austfjordnes tidligere i sommer fikk bot, men får fortsette fangsten.

Denne isbjørnbinna ble skutt på Austfjordnes i juni. Nå er mannen som skjøt gitt et forelegg på 20.000 kroner.
Publisert
Oversiktsbilde over Austfjordnes hvor ei binne ble skutt av en av fangstmennene som har forklart at han forvekslet gummikule og hagl. Binna ligger nedenfor fueltankene, helt til høyre i bildet.

Mandag var Sysselmannen på Austfjordnes for å informere fangstmannen som skjøt ei isbjørnbinne 13. juni om statsadvokatens avgjørelse.

Fangstmannen får et forelegg på 20.000 kroner. Det er da tatt hensyn til økonomien hans.

Den 13. juni i år ble en isbjørnbinne skutt da fangstfolkene skulle skremme henne bort med gummikule." target="_blank">Binna som ble skutt, hadde en unge som måtte avlives fordi den ikke ville kunne overleve uten mora.

– Håndteringen av situasjonen har blitt vurdert som uaktsom. Han ladet våpenet med ulik ammunisjon. På det tidspunktet han skulle skyte, husket han ikke lenger rekkefølgen. Det han mente skulle være et skudd med gummikule, var i stedet en skarp ladning, sier assisterende sysselmann Berit Sagfossen.

– Ble det at han er fangstmann vurdert som skjerpende?

– Nei, det er ikke lagt inn noe særegent på grunn av det. De må forholde seg til regelverket uansett, svarer Sagfossen.

I avtalen Sysselmannen har inngått med fangstfolkene står det at de kan si opp avtalen øyeblikkelig, dersom fangstfolka bryter vilkårene i avtalen, tillatelser gitt av Sysselmannen eller svalbardmiljøloven.

– Det er tatt en nøye vurdering her på om dette skulle få andre følger enn den straffereaksjonen han har fått nå. Etter en helhetlig vurdering er det ikke gjort noe med avtalen, den er ikke sagt opp. Men vi har fulgt opp med en lang samtale om håndtering av isbjørnhendelser, sier Sagfossen.

Hun legger til at Sysselmannen ser alvorlig på dette.

Det er to menn som fangster sammen på Austfjordnes. Bare han som skjøt var siktet i saken.

Svalbardposten har ikke lyktes med å få noen kommentar fra fangstmennene.

Powered by Labrador CMS